Ειδήσεις

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας: Στις 26 Νοεμβρίου όλοι απεργούμε


Στις 26 Νοεμβρίου όλοι απεργούμε. Απαντάμε στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και η ζωή μας.

Συνάδελφοι,

Στις 26 Νοέμβρη απεργούμε για την προστασία της υγείας μας, για μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για τις ανατροπές στη ζωή και στα δικαιώματα μας. Η Κυβέρνηση μέσα σε συνθήκες κορονοϊού επιχειρεί να φέρει τις “ανατροπές του αιώνα”. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε.

Την ίδια ώρα συνεχίζει την εγκληματική πολιτική που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για την ουσιαστική προστασία της υγείας του λαού και των εργαζομένων.Η κατάσταση στους μεγάλους χώρους δουλειάς και στα εργοστάσια του Νομού μας, αναδεικνύει συνεχώς ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν γίνει λάστιχο μπροστά στα κέρδη των εργοδοτών. Την ίδια ώρα που δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα, δεν γίνονται τεστ, η κυβέρνηση έχει το θράσος να μιλάει για «ατομική ευθύνη» στον λαό και να του φορτώνει στις πλάτες νέα αντεργατικά μέτρα. Να μην τους επιτρέψουμε να μας κάνουν Βόρεια Ιταλία, εδώ και τώρα να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η Κυβέρνησης της ΝΔ παίρνει όλα τα μέτρα για να εξασφαλίσει κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, παίζοντας με τις ζωές μας. Απόδειξη είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, που όχι μόνο παραμένουν οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, αλλά την ίδια ώρα απολύονται 15 έμπειροι και εξειδικευμένοι συνάδελφοι από την σίτιση του Νοσοκομείου που εξυπηρετούν 14 χρόνια τώρα πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Την ίδια ώρα Κυβέρνηση και εργοδότες «Βρήκαν παπά να θάψουν…». Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Ήρθε και ο “εκσυγχρονισμός” της κυβέρνησης και του ΣΕΒ: 10ωρη δουλειά, 200 ευρώ μισθός, Αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός τους! Στην πραγματικότητα η ΝΔ φέρνει την ζωή και τα εργασιακά μας δικαιώματα αιώνες πίσω. Πώς αλλιώς άλλωστε να χαρακτηριστούν μέτρα όπως: η αύξηση των ωρών των νόμιμων υπερωριών, η καθολική κατάργηση της Κυριακής αργίας κλπ.

Εκεί όμως που δίνει τα ρέστα της στο κεφάλαιο με «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», όπως τις βαφτίζει, είναι το χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, την οργάνωση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ένα συνδυασμό απεργοκτόνων διατάξεων που καταργεί τις Γενικές Συνελεύσεις, τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές και καθιερώνει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για το αν θα γίνει μία απεργία. Χτυπάει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης καθώς θα αναγνωρίζονται μόνο όσα σωματεία έχουν παραδώσει ψηφιακά τα Μητρώα τους στο κράτος και στην εργοδοσία, άρα τα ελεγχόμενα και πλήρως φακελωμένα.

Αυτό το αποκρουστικό τοπίο σιγοντάρουν η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ και ο τοπικός εκπρόσωπος της, δηλαδή το νόθο ΕΚΠΕΦ που εκτός από σεμινάρια και υποκριτικά ‘δάκρυα’ για «κάποιους εργοδότες που δεν τηρούν την νομοθεσία» είναι άφαντοι και άφωνοι -αν είχαν έστω λίγη τσίπα θα αποφάσιζαν και αυτοί απεργία και θα βοηθούσαν όλους τους εργαζόμενους να απεργήσουν.

Έχουμε δύναμη και το αποδείξαμε στις 17 Νοέμβρη, ενώ η Κυβέρνηση με την στήριξη του Βελόπουλου και τις υπεκφυγές του ΠΑΣΟΚ έβγαλε νόμο που θα μετέτρεπε τη χώρα σ’ ένα απέραντο «νεκροταφείο», εμείς με τη δράση μας στη Λαμία και σε όλη την Ελλάδα κάναμε αυτό το νόμο κουρέλι. Η βία και το κυνηγητό που ασκήθηκε σε συναδέλφους, στόχο είχε και έχει να μας φοβίσει να αγωνιστούμε. Το δίκιο είναι με το μέρος μας, η μαζικοποίηση των αγώνων μπορεί να σαρώσει τα αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό, η υπεράσπιση της ζωής μας χρειάζεται κι άλλους αγώνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ στην περιοχή μας ο σχεδόν 10μηνος αγώνας για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Έχουμε χρέος να μπούμε στη «θέση» των συναδέλφων, να στηρίξουμε αυτό τον αγώνα που γίνεται για να μην πεταχτούν στον δρόμο 1000 οικογένειες, για να μην ερημώσει η περιοχή.

Παλεύουμε για:

  • Λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειά. Συχνές απολυμάνσεις, αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στους χώρους δουλειάς.Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
  • Τώρα να πραγματοποιηθούν δωρεάν επαναλαμβανόμενα μαζικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος διενέργεια διαγνωστικού τεστ για όλα τα μέλη τις οικογένειας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του εργαζομένου
  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο Λαμίας και λειτουργία του Σανατορίου ως μονάδα COVID με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Πλήρη στελέχωση με προσωπικό και απαραίτητες υποδομές των Κέντρων Υγείας στην επαρχία
  • Τώρα να πραγματοποιηθούν δωρεάν επαναλαμβανόμενα μαζικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος διενέργεια διαγνωστικού τεστ για όλα τα μέλη τις οικογένειας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του εργαζομένου.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, των δεκάδων διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα
  • Πύκνωση δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους εργαζόμενους
  • Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες
  • Διασφαλίση της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Να μην γίνει καμιά απόλυση, διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

 

ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγούμενο άρθρο 7 θετικά κρούσματα στη Λαμία από τα 232 rapid test του ΕΟΔΥ την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Γ. Κοτρωνικά στον Υπουργό Περιβάλλοντος για παράταση του Εξοικονομώ-Αυτονομώ