- LAMIA NEWS - https://www.lamianews.gr -

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας: Συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας ανακοινώνει στους εργάτες και κάθε λαϊκή οικογένεια της περιοχής μας, ότι στις 17 Νοέμβρη 2020, πραγματοποίησε συμβολική συγκέντρωση παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας έτσι όπως ορίζουν οι οδηγίες των υγειονομικών, προκειμένου να τιμηθεί όπως της αρμόζει η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973 και να ακουστούν τα διαχρονικά μηνύματά της. Σήμερα και στη Λαμία, όπως και σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας ακυρώθηκε στην πράξη το αντιλαϊκό-αυταρχικό και κατάπτυστο νομοθέτημα της Κυβέρνησης που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις. Η εργατική ταξη και η πάλη της το κουρέλιασαν.

 

Στη συγκέντρωση μίλησε η συνάδελφος Δήμητρα Κουραβάνα, μέλος της Διοίκησης του ΕΚΛ και πρόσφατα απολυμένη από την εργαλαβία σίτισης του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας. Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία της:

«Τιμάμε σήμερα την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα σε συνθήκες, ολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας και των συναθροίσεων, σε συνθήκες πραγματικής τρομοκρατίας και απειλών από την κυβέρνηση για όποιον δε συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της.

Τιμάμε σήμερα με μια συμβολική κινητοποίηση αλλά ουσιαστική, έναν αγώνα, μια εξέγερση λαϊκή που απέδειξε στην πράξη ότι τίποτα δεν μένει στάσιμο, ότι όλα μπορούν να αλλάξουν, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, εκεί που ο εχθρός φαίνεται ανίκητος, εκεί που δεν κινείτε «φύλλο», όταν ο λαός το πάρει απόφαση και οργανωμένα διεκδικήσει τα δίκια του.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ και διαδηλώνουμε γιατί τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Τα συνθήματα στην πύλη του δεν έχουν ξεθωριάσει στην καρδιά και στο μυαλό του λαού μας. Το έξω αι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ, από την χώρα μας είναι βασική προϋπόθεση για να απεγκλωβιστούμε από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που έχουν φουντώσει για τα καλά στην περιοχή μας. Όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο στρατόπεδο αμερικανονατοϊκών, δίνοντας τους γη και ύδωρ για τις επεμβάσεις τους στην περιοχή αιματοκυλώντας γειτονικούς λαούς και βάζοντας μας στο πολεμικό στόχαστρο άλλων ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ας σταματήσει η καραμέλα ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι παράγοντες σταθερότητας και προστασίας απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα. Η τελευταία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους εκθέτει για ακόμα μια φορά, όπως τους εκθέτει και η στάση της ΕΕ με τις κυρώσεις που δεν παίρνει απέναντι στην αστική τάξη της Τουρκίας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί έχουμε δικαίωμα στην ελευθερία να υπερασπιστούμε την ανθρώπινη ζωή όλης της ε.τ. και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων απέναντι στο νέο κύμα της πανδημίας που απειλεί όλο το κόσμο.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί διεκδικούμε να γίνουν μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία αλλά και σε αυτό της πόλης μας, με γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό να καλυφθούν όλα τα κενά που υπάρχουν. Για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας. Να γίνουν μαζικά προληπτικά τεστ, επαναλαμβανόμενα για όλο το λαό. Ειδικότερα στα σχολεία, στους μαζικούς χώρους δουλειάς όπως είναι τα σουπερμάρκετ, για να επιταχθούν άμεσα και όχι επί μισθώσει οι ιδιωτικές κλινικές τώρα πριν είναι πολύ αργά. Να ξανανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που έκλεισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.          

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε πάρτε πίσω τις απολύσεις των 15 συναδέλφων μας από το χώρο της σίτισης του νοσοκομείου. Αυτή είναι η επιβράβευση της κυβέρνησης και της διοίκησης του νοσοκομείου απέναντι στους εργαζόμενους που έδωσαν την μάχη από το δικό τους μετερίζι όλα αυτά τα χρόνια αλλά και κατά την διάρκεια της πανδημίας. Φωνάζουμε έξω οι εργολάβοι από το νοσοκομείο της Λαμίας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών μας. Ώστε να ανοίξουν τα σχολεία και οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όχι μόνο με μια μάσκα που από μόνη της δεν κάνει τίποτα. Να παρθούν τώρα μέτρα, με τάξεις μέχρι 15 μαθητές, με καθαρίστριες σε κάθε σχολείο ώστε να γίνονται απολυμάνεις, με προληπτικά τεστ, με μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών. Τα σχολεία έκλεισαν κυρία Κεραμέως λόγο της ανεύθυνης πολιτικής της κυβέρνησης σας και όχι λόγο των καταλήψεων και των δίκαιων αιτημάτων της μαθητικής κοινότητας.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για το δικαίωμα του λαού μας να μπορεί να ζήσει ανθρώπινα και να μπορεί να καλύψει τις διευρυμένες του ανάγκες. Όμως αυτό το δικαίωμα έρχεται σε αντίθεση με την απαίτηση των εργοδοτών για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, ή για να μετακυλήσει τα βάρη της νέας καπιταλιστικής κρίσης ακόμα μια φορά στις πλάτες μας. Αυτό δείχνει άλλη μια φορά ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης που συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων. Αυτό δείχνουν τα τεράστια ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας, αυτό δείχνει το τερατούργημα του υπουργείου εργασίας που νομοθετεί το 10ώρο, την απλήρωτη εργασία, τη νομιμοποίηση των μαύρων υπερωριών.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί δεν αφήσουμε την τρομοκρατία των εργοδοτών και τους κράτους τους να επικρατήσει. Δεν θα υπάρξει σιγή νεκροταφείου στη χώρα μας. Δεν θα βάλετε στο γύψο τα συνδικάτα, γιατί υπάρχει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που έχει δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη της χώρας.

Μην μας κουνάει το δάχτυλο ο πρωθυπουργός και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης ότι είναι ανεύθυνο σήμερα να τιμάμε τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, επειδή φέρνουμε σε κίνδυνο την υγεία των διαδηλωτών. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάνουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, δεν είμαστε εμείς που ευθυνόμαστε για την πανδημία. Είναι η κυβέρνηση του και η μεγαλοεργοδοσία, που απαίτησαν τα ανοίξουν τα σύνορα το καλοκαίρι για να έρθει ζεστό χρήμα στους εφοπλιστές και στους μεγαλοξενοδόχους.

Εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη όπως στην πρωτομαγιά έτσι και σήμερα ότι προσέχουμε την υγεία του λαού μας. Το αποδεικνύουμε με το πλαίσιο πάλης που βάζουμε στο κίνημα, σε κάθε σωματείο, ένα πλαίσιο πάλης που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική κόστους οφέλους που προβάλει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ και τιμάμε τους αγώνες και του νεκρούς του λαού μας όπως αρμόζει,  σπάζοντας την τρομοκρατία, το φόβο και την υποταγή. Συνεχίζουμε συνάδελφοι, δίνουμε την μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 26 του Νοέμβρη.»