Ειδήσεις

Ερώτηση Γ. Κοτρωνιά στον Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης για την κουνουποκτονία


Ο Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μαυρουδή (Μάκη) Βορίδη σχετικά με την κουνουποκτονία στους ορυζώνες της Ανθήλης Λαμίας :

    Παρατίθεται αναλυτικά η ερώτηση προς τον Υπουργό:

«… Κύριε Υπουργέ,

το ζήτημα της κουνουποκτονίας στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας, όπου εκτείνονται οι ορυζώνες της Ανθήλης, αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί την τοπική μας κοινωνία σχεδόν κάθε χρόνο. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισα ως Δήμαρχος Λαμιέων και έχει σχέση με δύο θέματα : αφενός με τον τρόπο που εφαρμόζεται η κουνουποκτονία και αφετέρου με το κατάλληλο, ως προς την αποτελεσματικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, κάθε φορά φάρμακο.

   Θεωρώ προφανές ότι, κάθε φορά πρέπει να βρίσκουμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα του χρησιμοποιούμενου φαρμάκου και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

    Το χρησιμοποιούμενο μέχρι πέρυσι σκεύασμα με την ονομασία Diflubenzuron θεωρώ ότι συνδυάζει την αποτελεσματικότητα (προφανώς μειωμένη σε σχέση με παλαιότερα σκευάσματα) και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Φέτος, μετά από εισήγηση του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, προτείνεται ο ψεκασμός με κάποιο είδος βακίλου, το οποίο θεωρούν ότι είναι ακόμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον, όμως είναι βέβαιη η μειωμένη αποτελεσματικότητα του κατά 50 % πράγμα που σημαίνει ειδικά την εποχή του κορονοϊού κινδύνους για τον πέριξ πληθυσμό ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω αγγίζει τις 100.000 ανθρώπους από ασθένειες που μεταφέρουν τα κουνούπια, στις οποίες δε χρειάζεται καν να αναφερθώ.

      Κύριε Υπουργέ,

Ερωτώ είναι στις προθέσεις σας να ακολουθήσετε τις εισηγήσεις των τοπικών φορέων της περιοχής και να επιτρέψετε και φέτος την χρήση του προηγούμενου σκευάσματος προστατεύοντας έτσι πρώτα απ’ όλα την υγεία των κατοίκων της Λαμίας και τις εν γένει περιοχής ;

   Αν ναι, πότε σκοπεύετε να στείλετε την σχετική εντολή για να προχωρήσουν οι προμήθειες και οι διαδικασίες δημοπράτησης του σχετικού έργου ; ».

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθη αλλοδαπός για ναρκωτικά, στην ευρύτερη περιοχή Αμφίκλειας Φθιώτιδας
Επόμενο άρθρο Ο Φθιώτιδος Συμεών περιοδεύοντας σε ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας