Από το 1992 η 22α Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα του Νερού προκειμένου να επισημαίνεται η σημαντικότητα αυτού του πολύτιμου αγαθού που αποτελεί πηγή ζωής και ανάπτυξης,και να υπενθυμίζεται σε όλους ότι το νερό είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος που εξαντλείται ενώ ταυτόχρονα αποτελεί φυσική κληρονομία και καθοριστικό στοιχειό βιώσιμης ανάπτυξης για τις μελλοντικές γενιές και επομένως η ορθολογική και βιώσιμη χρήση του είναι ο μοναδικός δρόμος για τη διαφύλαξη και διασφάλιση του. Καθιερώθηκε επίσης η ημέρα αυτή ως ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και ανάληψη δράσης για θέματα σχετιζόμενα με το νερό και την αειφόρο διαχείριση του.
Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην αξία του νερού. Πράγματι, το νερό δεν συμβάλλει μόνο στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και την ευημερία, αλλά και στην κοινωνική ισότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και σε μια βιώσιμη οικονομία. Οι υπηρεσίες ύδρευσης συμβάλλουν ολιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη διατρέχοντας τους τρεις πυλώνες της, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Η υγειονομική κρίση που ταλαιπωρεί τον πλανήτη μας εδώ και ένα χρόνο ανέδειξε ακόμα περισσότερο την αξία του νερού, ως μέσου αντιμετώπισης της συλλογικής υγειονομικής απειλής. Κι αυτό γιατί το νερό αποτελεί σημαντικό μέσο προστασίας και πρόληψης από την μετάδοση της Covid 19.
Για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού θέλουμε ειδικότερα να αναφερθούμε στις εξελίξεις που επιφέρει η νέα Οδηγία 2184/2020 της ΕΕ για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τις 12 Ιανουαρίου 2021 και τα κράτη μέλη καλούνται να εισάγουν τις νέες ρυθμίσεις της οδηγίας στην εθνική τους νομοθεσία μέσα στα επόμενα χρόνια.
Η Οδηγία 2184/2020/ΕΕ αντικαθιστά την προηγούμενη 98/83 που ίσχυε (με τις τροποποιήσεις της) για τα προηγούμενα 22 χρόνια και αποτελεί την σημαντικότερη θεσμική εξέλιξη στον τομέα του νερού το τελευταίο διάστημα διότι με τις αλλαγές που ενσωματώνει, και οι οποίες απορρέουν από τις εξελίξεις στην επιστήμη και την κοινωνία, υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση της ποιότητας του πόσιμου νερού εισάγοντας όλους τους παράγοντες της αλυσίδας υδροδότησης που την επηρεάζουν, προωθώντας την χρήση του νερού της βρύσης και δίνοντας έμφαση στην βελτίωση της πληροφόρησης των καταναλωτών για την ποιότητα του νερού . Στο πλαίσιο αυτό καλούνται να προσαρμοσθούν όλες οι επιχειρήσεις ύδρευσης της χώρας μας κι επομένως και οι Δ.Ε.Υ.Α.
Η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας με διορατικότητα και αξιολογώντας την σπουδαιότητα ανάληψης δράσεων για την εξασφάλιση νερού ανθρώπινης κατανάλωσης με ασφάλεια στην ποιότητα και επάρκεια στην ποσότητα, σχεδιάζει και υλοποιεί επενδύσεις υποδομών και ενσωμάτωσης τεχνολογίας αιχμής τηλεδιαχείρησης ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών στη διαχείριση του νερού του Δήμου Λαμιέων.
Ειδικότερα η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας σε μια προσπάθεια εμπέδωσης εμπιστοσύνης προς τους καταναλωτές και αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα και το δικαίωμα ενημέρωσης των πολιτών για το νερό που καταναλώνουν, (στοιχείο που συμπεριλαμβάνεται στην νέα Οδηγία), ήδη από το 2018 αναρτά τα ετήσια στοιχεία (πιστοποιητικά ποιοτικών ελέγχων ανά υδρευτική ζώνη) στη σελίδα της ΔΕΥΑ Λαμίας και μελετά την περαιτέρω εξέλιξη της δράσης αυτής. Επίσης η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. για το σκοπό αυτό συμμετέχει και υποβάλει όλα τα ποιοτικά στοιχεία στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που έχει αναπτυχθεί και λειτούργει για την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού σε όλη τη χώρα (αφορά όλους τους πάροχους πόσιμου νερού) το οποίο έχει θεσμικά αναγνωρισθεί από το Υπουργείο Υγείας και δίνει ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με την ποιότητα του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ με κατάλληλες τροποποιήσεις και προσαρμογές θα καλύψει τις απαιτήσεις της νέας Οδηγίας .
Πέραν όμως της απαίτησης βελτίωσης της πληροφόρησης των πολιτών για την ποιότητα του νερού, η νέα οδηγία εισάγει μια προσέγγιση βάσει κινδύνου για την παρακολούθηση του νερού από την πηγή μέχρι τη βρύση του καταναλωτή, βελτιώνει τις ρυθμίσεις για την πρόσβαση στο νερό και καθορίζει επίσης ελάχιστες υγειονομικές απαιτήσεις για τα υλικά σε επαφή με το νερό, με στόχο να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
Η ΔΕΥΑ Λαμίας εντός του πλαισίου των εξελίξεων αυτών επιχειρεί να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις στη διαχείριση του πόσιμου νερού, των λυμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΑΛ