Το συναρπαστικό «ταξίδι στο διάστημα» συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στον «γνωστό – άγνωστο» κόσμο του διαστήματος φέρνοντας σε επαφή 25 μαθητές με την επιστήμη της Φυσικής αλλά και την κατανόηση της θέση του ανθρώπου στην απεραντοσύνη του διαστήματος και της αστρονομίας, με τη λειτουργία του 2ου Θερινού Σχολείου με θέμα «Διάστημα και Αστρονομία», που φέτος θα πραγματοποιηθεί, από 4 έως 7 Ιουλίου 2023 στο Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο Υπάτης και στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ΟΤΕ στη Σκάρφεια Φθιώτιδας.
Μετά την πρώτη περσινή άκρως επιτυχημένη λειτουργία του 1ου Θερινού Σχολείου οι δράσεις επεκτείνονται για 2η συνεχομένη χρονιά με τη συνδιοργάνωση του Ερευνητικού Εργαστηρίου Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων (HERON LAB) του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δήμου Λαμιέων με την υποστήριξη της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Φθιώτιδας και του Ε.Κ.Φ.Ε Φθιώτιδας.
Και φέτος την «αντίστροφη μέτρηση» για το «εικονικό ταξίδι» στο διάστημα έκανε ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος που έδωσε το παρών στο Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο Υπάτης απευθύνοντας χαιρετισμό στη δεύτερη «φουρνιά» μαθητών που θα ζήσουν τη συμπαντική και άκρως μαγική ατμόσφαιρα του διαστήματος υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «…Αξιότιμε Διευθυντά του Εργαστηρίου, κ. Βελντέ,
Αξιότιμοι εισηγητές, Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές,
Κυρίες και κύριοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή αλλά και χαρά για εμένα, να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο 2ο θερινό σχολείο για την Αστρονομία και το Διάστημα, με θέμα «Διάστημα και Αστρονομία».
Είναι χαρά γιατί, πέρυσι έγινε η αρχή για την τόσο σημαντική αυτή επιστημονική διοργάνωση, εδώ, στο Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο Υπάτης, στο Αστεροσχολείο μας και φέτος συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον το θερινό σχολείο, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες όλων μας, αλλά κυρίως των ιθυνόντων για τη μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον όλων υμών που βρίσκεστε εδώ.
Και, είναι τιμή γιατί, το Ερευνητικό Εργαστήριο Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων (HERON LAB) του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τη συνεργασία του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (ΣΕΑΦ), υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Δρ. Γεωργίου Βελντέ, ενός λαμπρού επιστήμονα στο συγκεκριμένο αντικείμενο, αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό, ο οποίος θα μυήσει τη μαθητική κοινότητα της πόλης στα μυστικά του διαστήματος.
Οφείλω, ωστόσο, να πω, ότι ο στόχος του Αστεροσχολείου ήταν εξαρχής αυτός: να ενώνει επιστήμονες, καθηγητές, φοιτητές, μαθητές και ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με το αντικείμενο, σε ένα ταξίδι στο άπειρο του σύμπαντος, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες αλλά και ευκαιρίες εκπαίδευσης.
Έχοντας τις σκέψεις αυτές, είμαι βέβαιος πως και η φετινή διοργάνωση θα είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες στον Δήμο μας. Ο Δήμος Λαμιέων, θα είναι πάντα σύμμαχος και αρωγός σε δράσεις εκπαιδευτικές, οι οποίες ανοίγουν νέους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς δρόμους.
Εύχομαι σε όλες και όλους, τις επόμενες 2 ημέρες να «εκμεταλλευτείτε» δημιουργικά την ευκαιρία των δράσεων του θερινού σχολείου, αυξάνοντας σε όλους μας τις προσδοκίες για την επόμενη εκπαιδευτική συνάντηση…».
Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός καθοδηγητής της προσπάθειας αυτής Γιώργος Βελντές, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας και καθηγητής Φυσικής Φάνης Σμάνης, ο αναπληρωτής Δημάρχου Θανάσης Ντούζγος, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ελένη Μπενιάτα, ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας Κώστας Σπαλιώρας και στελέχη του Ε.Κ.Φ.Ε Φθιώτιδας.