Ειδήσεις

Η Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση – Απόστολος Γκλέτσος δημοσιεύει το Δελτίο Τύπου της 14ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για το 2024, που πραγματοποιήθηκε στην Δυτική Φραγκίστα του Δήμου Αγράφων


Την Πέμπτη 01Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η14ηΣυνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  Στερεάς Ελλάδας για το 2024, στην Δυτική Φραγκίστα του Δήμου Αγράφων.Η παράταξη μας, η Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση του Απόστολου Γκλέτσου, ήταν παρούσα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στον πιο φτωχό, ξεχασμένο και γερασμένο Δήμο της Ευρώπης, τον Δήμο Αγράφων!

Αφού τοποθετήθηκαν οι θεσμικοί φορείς της περιοχής και τοπικοί σύλλογοι, η παράταξή μας τοποθετήθηκε σε όλα τα θέματα που τέθηκαν τα οποία συνοψίζονται στους εξής βασικούς άξονες: Περιβάλλον, Υγεία,Παιδεία, Δημογραφικό και Οικονομία.

  • Η κα Γκλέτσου Ελευθερία, εκπροσωπώντας την παράταξή μας, αναφέρθηκε στην εισαγωγή της για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και που εδώ και χρόνια είναι άλυτα. Χαρακτηριστικά ανέδειξε τα προβλήματα του οδικού δικτύου, στην υποστελέχωση στα θέματα υγείας και βεβαία μίλησε για το έντονο δημογραφικό πρόβλημα που συνδυάζεται με την ευρύτερη πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας αφού μόλις 4 φοιτητές από τα ΓΕΛ θα εγγραφούν στο Πανεπιστημιακό τμήμα του Καρπενησίου, την στιγμή μάλιστα που σχεδιάζεται η κατασκευή των φοιτητικών εστιών.
  • Στον άξονα του περιβάλλοντος ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αγγελόπουλος, τόνισε την αντίθεσή μας στην εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στην λίμνη των Κρεμαστών, όπως και στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων. Επίσης ζήτησε την δέσμευση της Περιφερειακής Αρχής για προσφυγή στο ΣτΕ σε περίπτωση που τα επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν την εγκατάσταση ΑπΕ στην περιοχή δεν αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Επιπρόσθετα η παράταξή μας δήλωσε πως θα είναι στο πλευρό των κατοίκων των Αγράφων σε όποιον αγώνα χρειαστεί να δοθεί στο μέλλον για την αποτροπή εγκατάστασης ΑπΕ σε αυτό το φυσικό κάλος.Επίσης συμφωνήσαμε με την διεκδίκηση του ειδικού τέλους ΑπΕ (3%) από την ΔΕΗ (χωρίς όμως να δεχόμαστε καμία άλλη εγκατάσταση ΑπΕ στην περιοχή), καθώς δεν υπάρχει καμία λογική να λειτουργούν στην περιοχή εδώ και 60 χρόνια τρεις υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνολικής ισχύος 980 MW και η περιοχή όχι μόνον να μην έχει κανένα όφελος, αλλά να πληρώνει και το ρεύμα «χρυσό».
    • Για το θέμα της 4ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού αναφερθήκαμε στην έλλειψη οράματος, στόχευσης, διαφάνειας του προϋπολογισμού και στον ρουσφετολογικό προσανατολισμό του. Τονίσαμε πως η Περιφερειακή Αρχή δημοσιεύει δελτία τύπου για δήθεν έργα και υπηρεσίες που θα υλοποιήσει, αλλά στην πραγματικότητα τα χρήματα δεν υπάρχουν και χρωστάει σε όποιον «μιλάει ελληνικά». Επιπρόσθετα,το ότι είμαστε ήδη στην 4η αναμόρφωση του προϋπολογισμού αποδεικνύει και την μη ρεαλιστικότητά του. Τέλος αναφερθήκαμε και στα θετικά στοιχεία της αναμόρφωσης όπως για παράδειγμα τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τις ζημιές που υπέστησαν.
    • Ο κ. Αλεξίου Ιωάννης, μίλησε για την κατάσταση που βιώνει η Εύβοια τις τελευταίες ημέρες. Πάνω από 35.000 στρέμματα κάηκαν στην Εύβοια μέσα σε λίγα 24ωρα μεταφέροντας τις προθέσεις της παράταξής μας για την επόμενη ημέρα των πυρκαγιών:
    • Όλες οι καμένες εκτάσεις, χωρίς αστερίσκους, θα κριθούν αναδασωτέες…
    • Να αξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε ο περιφερειακός σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας…
    • Να στρέψουμε όλη μας την προσοχή στο να αποκατασταθούν οι ζημιές με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό μας περιβάλλον.
    • Στα θέματα Παιδείας έκανε εκτενή αναφορά στον νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, χωρίς εθνικό διάλογο και αφορά στις απομακρυσμένες – ορεινές περιοχές με την πιο κρίσιμη πτυχή του νόμου που είναι η πρόβλεψη για τις αυτόνομες τάξεις στις οποίες θα τοποθετούνται κατ’ ελάχιστον τρεις (3) εκπαιδευτικοί από τους κλάδους/τις ειδικότητες ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ86 και τα υπόλοιπα μαθήματα θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως τονίζοντας έτσι ότι χάνεται ο παιδαγωγικός ρόλος του σχολείου όπως και η κοινωνικοποίηση των μαθητών.
    • Για το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι ανέφερε ότι είναι στην 7η θέση από τα 50 ΑΕΙ με τους λιγότερους εισακτέους τονίζοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την θεσμοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Δυστυχώς, ενώ πρότεινε λύσεις για το πρόβλημα αυτό η βουλευτής του Νομού, αν και βρισκόταν εκεί, ΔΕΝ απάντησε ούτε για την κατάργηση της ΕΒΕ ούτε για την θεσμοθέτηση ενός ελάχιστου συντελεστή της τάξεως του 0,65 για όλες τις σχολές ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι κενές θέσεις του τμήματος Δασολογίας στο Καρπενήσι αλλά και για κάθε ΑΕΙ.
    • Συνεχάρη την 6μελή εθνική ομάδα νέων για την διάκριση που πέτυχε στην 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα νέωνόπου ανάμεσά τους  ήταν και ο Ευβοεας Διονύσης Πετράκης του δημόσιου σχολείου Χαλκίδας, του ΓΕΛ Κανήθου.
  • Ο κ. Λάμπου Σπυρίδων, χτύπησε καμπανάκι για τις συνθήκες που επικρατούν στο Δήμο Αγράφων. Συγκεκριμένα επισήμανε ότι είναι ο μικρότερος, ο φτωχότερος και ο πιο γερασμένος νομός της Ευρώπης με τον τουρισμό ως μονοθεματική πηγή εσόδων. Στην τελευταία απογραφή ήταν στην κορυφή της μείωσης πληθυσμού με 14% και με το 60% του πληθυσμού άνω των 65 ετών.Η ΠΕ Ευρυτανίας, ουσιαστικά, έχει κηρύξει στάση πληρωμών με τα περισσότερα έργα να είναι σε διακοπή εργασιών ή και σε διάλυση σύμβασης!Το Σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου, η γέφυρα Τέμπλας, η φοιτητική εστία και ο δρόμος των Αγράφωνσέρνονται επί χρόνια! Η εκκαθάριση  της Ευρυτανίας ΑΕ  βρίσκεται μετά από μια οκταετία και πλέον σε τέλμα. Οι μονάδες υγείας είναι προβληματικές. Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν αφορούν αποκλειστικά την Ευρυτανία εδώ ίσως είναι πιο έντονα.Στάθηκε βέβαια στα λόγια τριών  νέων ανθρώπων, που ανέβηκαν στο βήμα , του Βασίλη,προέδρου της δημοτικής ενότητας που φιλοξένησε το συμβούλιο, της Σταυρούλας και του Παναγιώτη , που γύρισαν πίσω από την Αθήνα στο τόπο τους, για να χτίσουν εδώ την ζωή τους ,ήταν για μας , ουσιαστικά όλη η ουσία της συνεδρίασης:

Αγαπάμε τον τόπο μας , γυρίσαμε πίσω ,

θέλουν κι άλλοι νέοι να γυρίσουν,

μας έχετε ξεχάσει όμως!ΒΟΗΘΗΣΤΕ να μείνουμε εδώ, ΚΑΝΤΕ ΤΟ ! Άμεσα “

  • Ο κ. Δρόσος Παρασκευάς, για το θέμα της Έγκρισης επιχορήγησης υλικών στη Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου για τη κάλυψη λειτουργικών και επιχειρησιακών αναγκών της, δήλωσε ότι αυτό είναι μια ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να εξασφαλίσει στο σώμα της πυροσβεστικής τα αναγκαία για να είναι αποδοτικοί στο μέτωπο των πυρκαγιών αφού ακόμη και το ποσό των 18.000ευρώ που αφορούσε η παραπάνω έγκριση έπρεπε να περάσει μέσα από ένα Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει καταβληθεί μιας και βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού!Η Γραμματεία της Ενωτικής Περιφερειακής Κίνησης
Προηγούμενο άρθρο Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας τίμησε τον Τρικαλινό καθηγητή Μάριο Παπαευσταθίου
Επόμενο άρθρο Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, εντάσσεται η πράξη «Τσιμεντοστρώσεις - Ασφαλτοστρώσεις σε Δημοτικές Κοινότητες Δήμου Λαμιέων»