Ειδήσεις

Η Εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου στις Λιβανάτες


Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Πολυκάρπου Λιβανατών, ο οποίος ευρίσκεται δίπλα στις  Κατασκηνώσεις του Ιδρύματος «Παναγία η Φανερωμένη», ιερούργησε και ωμίλησε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης τονίσας την  αφοσίωσή του στον Κύριο, χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος:

« Η Αγία μας Εκκλησία 2000 χιλιάδες χρόνια τώρα, δεν σταμάτησε να προβάλλει το παράδειγμα αφοσιώσεως  του Αγίου Πολυκάρπου στον Κύριο, ο οποίος έζησε τον πρώτα μ.χ αιώνα και ανήκει στους Αποστολικούς Πατέρες της Εκκλησίας μας. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικά τα λόγια τα οποία είπε όταν οι ειδωλολάτρες τον κάλεσαν να αρνηθεί τον Χριστό: ” 86 χρόνια υπηρετώ τον Κύριο και δεν με αδίκησε καθόλου και τώρα να τον προδώσω;” και έτσι δια ξίφους μαρτύρησε για το όνομα και την πίστη του στον Χριστό.

Με την θυσία του ο Άγιος Πολύκαρπος εφώτισε την Εκκλησία, δίνοντας σ’ εμάς σήμερα το παράδειγμα της πίστεως.

Στο Ευαγγελίο σήμερα ακούσαμε, αγαπητοί μου χριστιανοί τον Κύριο να λέγει «Έως το φώς έχετε, πιστεύετε εις το φώς».

Ο Κύριος μας καλεί να γίνουμε τέκνα φωτός, να βαπτιστούμε μέσα στο Φως του Αγίου Πνεύματος.

Στην Ορθόδοξη Ελλάδα τα πάντα μαρτυρούν και φωτίζουν την δόξα του Χριστού μας. Είναι δύσκολο να σταθούμε σε μια τεταραγμένη κοινωνία αλλά  η Ορθοδοξία δεν θα σβήσει ποτέ από τη χώρα μας γιατί υπάρχουν άνθρωποι που προσεύχονται και γιατί έχουμε τους Αγίους μας Πρεσβευτάς και την αγαθότητα του Κυρίου «συμπαθούσαν υμίν». Το καράβι που λέγεται Εκκλησία κλυδωνίζεται συνεχώς αλλά δεν καταποντίζεται.

Η  τάξη της Νέας Εποχής, μας κατηγορεί ως οπισθοδρομικούς διότι καθυστερούμε την πρόοδο αλλά αυτού του είδους η πρόοδος είναι καταστροφική γιατί δεν έχει Χριστό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας.

Κατακλείοντας το κήρυγμά του ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και ιδιαίτερα στην Πρόεδρο αδελφή Αθανασία και τα μέλη της αδελφότητος  να τους δίδει ο   Θεός δύναμη, υγεία και πλουσία πολυκαρπία για να συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους.

Περί το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους καρπούς από την καλλιέργεια των αγρών της αδελφότητος, που είχαν τοποθετήσει αντιπροσωπευτικά σε κάνιστρο και ετέλεσε αρτοκλασία.

Εκ μέρους της αδελφής Αθανασίας ο κ. Βύρωνας Γκούρας εξέφρασε τις ευχαριστίες της, για την παρουσία του Σεβασμιωτάτου και για την αγάπη με την οποία περιβάλει το έργο της αδελφότητος.

Μετά τη διανομή του Αντιδώρου προσεφέρθη κέρασμα στο Αρχονταρίκι, που ευρίσκεται δίπλα ακριβώς στην Εκκλησία, το οποίο μαζί με τον Ναό αποτελούν ένα σύνολο όμορφης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.

Πηγή: imfth.gr

Προηγούμενο άρθρο Πατροπαράδοτα Κούλουμα στην κεντρική πλατεία της Υπάτης
Επόμενο άρθρο Νέο πρωινό δρομολόγιο στο τμήμα Αθήνα-Τιθορέα-Αθήνα