Ειδήσεις

Η ιστορία της Υπάτης στο τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο – Η επίσημη έναρξη των εργασιών και η ανάδειξη του «ρόλου» της πόλης στις ιστορικές εξελίξεις


Μπροστά σε νέες ανακαλύψεις σε μια ερευνητική αποτύπωση άγνωστων πτυχών αλλά και παρουσίασης των καταγεγραμμένων επιστημονικών δεδομένων στην πλούσια ιστορική μνήμη και διαδρομή της Υπάτης, παρουσιάζονται στο τριήμερο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την ιστορική πόλη, με τίτλο «Αίνος Υπάτης: η Υπάτη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους» που ξεκίνησε με κάθε επισημότητα και μεγάλη συμμετοχή προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, αυτοδιοικητικό και επιστημονικό χώρο αλλά και συνέδρων το απόγευμα της Πέμπτης στην ιστορική πόλη.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Υπάτης και συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, τον Δήμο Λαμιέων με την συμμετοχή και στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και άλλων φορέων του τόπου.

Το Συνέδριο περιλαμβάνει τρείς θεματικές ενότητες:

Α) ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ-ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Β) ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Γ) ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

Στόχος του Συνεδρίου, είναι η ανάδειξη της τεράστιας συμβολής της Υπάτης στην πορεία της ιστορίας από την αρχαιότητα, τη Βυζαντινή Εποχή αλλά και τα νεότερα χρόνια που εξακολουθεί να συναρπάζει και να γοητεύει, αναζητώντας όμως και ανεξερεύνητες πτυχές της πλούσιας κληρονομιάς, φέρνοντας στο φως μία σειρά σημαντικών ευρημάτων, ενθαρρυντικών για τη σημασία της περιοχής.

Στην πανηγυρική έναρξη των εργασιών το παρών έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κ. Συμεών, ο οποίος και πραγματοποίησε τον κεντρικό χαιρετισμό και ομιλία με θέμα: «Αίνος Υπάτης. Αίνος Αγίων», ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος και ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α, Καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος ως συνδιοργανωτές, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδας Γεώργιος Κοτρωνιάς, Θέμης Χειμάρας και Γιάννης Σαρακιώτης ενώ ομιλία – παρουσίαση του Συνεδρίου έγινε από τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Ε.Κ.Π.Α και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγητή Δημήτριο Καραδήμα.

Παρέστησαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες Ηλίας Σανίδας και Κώστας Αποστολόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Λαμιέων Παναγιώτης Φώσκολος και Κώστας Ξεφλούδας, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Σταυρογιάννης, η Αντιπρόεδρος Βίβιαν Αργύργη, η Πρόεδρος της Κοινότητας Βίκυ Παπανάγνου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος στον χαιρετισμό του τόνισε χαρακτηριστικά ότι το Συνέδριο αποσκοπεί να «εδραιώσει» την Υπάτη ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα ιστορικών εξελίξεων με παγκόσμια εμβέλεια, αναφέροντας τα εξής :

«…..Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο, με τίτλο «Αίνος Υπάτης: η Υπάτη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους», το οποίο και έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον Δήμο Λαμιέων και την Δημοτική Κοινότητα Υπάτης από σήμερα και για τις επόμενες δύο ημέρες.

Η πραγματοποίηση του παρόντος Συνεδρίου, συνιστά την εκπλήρωση ενός από τους σκοπούς του Δήμου μας, ο οποίος στοχεύει στη δημιουργία και στήριξη σημείων αναφοράς, που αναδεικνύουν τον τόπο μας με τρόπο ουσιαστικό, τεκμηριωμένο και ωφέλιμο για όλους.

Ακριβώς αυτό επιθυμούμε να πράξουμε: να αποτελέσει τούτο το Συνέδριο την αρχή μίας σειράς Συνεδρίων, να δημιουργήσει έναν επιστημονικό θεσμό, ο οποίος θα αγκαλιαστεί διεθνώς και θα γίνει ένας κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ανάμεσα στους ανθρώπους, ανάμεσα στον χώρο και τον χρόνο, με κύριο σημείο αναφοράς αλλά και ανάδειξης τον τόπο μας και την μακραίωνη ιστορία που τον συνοδεύει.

Με τη βεβαιότητα λοιπόν αυτή, ότι η ιστορική και πολιτισμική παράδοση του τόπου μας και, πιο συγκεκριμένα, της Υπάτης, θα αναδειχθεί σε διεθνές επίπεδο, περιδιαβαίνοντας σε σημαντικούς ιστορικούς σταθμούς της, σας υποδεχόμαστε σήμερα στον Δήμο μας, ώστε από κοινού να προβούμε σε ένα είδος ιστορικής αναδίφησης σε γεγονότα και πρόσωπα που σημάδεψαν με τον τρόπο τους τον ιστορικό ρου του τόπου μας και άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στο παρόν.

Κάνοντας αυτές τις σκέψεις αλλά και με τη βεβαιότητα ότι με τις εισηγήσεις των έγκριτων εισηγητών θα φωτιστούν σημαντικές πτυχές της ιστορικής διαδρομής της Υπάτης, χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Εξάλλου, το χρέος μας σήμερα είναι να δούμε το βαθύτερο νόημα της ιστορίας αλλά και να λειτουργήσει για όλους εμάς σαν φάρος φωτεινός, οδηγώντας μας σε ουσιώδεις και γεμάτες νόημα πράξεις, αποφεύγοντας τις παθογένειες του παρελθόντος.

Και τούτο θα πετύχουμε αυτές τις μέρες.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά όλους όσοι συνέβαλαν για τη διοργάνωση του τόσο σημαντικού Συνεδρίου.

Η κοινή προσπάθεια όλων μας για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας μας, ας δώσει την ώθηση για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λαμιέων.……»

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Στυλίδας συμμετέχει στην Lamia Expo
Επόμενο άρθρο Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στην εκδήλωση Αίνος Υπάτης: Η Υπάτη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους