Ειδήσεις

Η Λαμία στην καρδιά της τεχνολογικής εξέλιξης!


Ο Δήμος Λαμιέων τα τελευταία χρόνια αξιοποιεί κάθε δυνατότητα συμμετοχής του σε δράσεις που χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, για την εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων στις καθημερινές δραστηριότητες τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος μας, σε συνεργασία με άλλα νομικά πρόσωπα και διεθνείς οργανισμούς, συμμετείχε στην υποβολή πρότασης για την πρόσκληση ICT-27-2017της ειδικής θεματικής περιοχής «Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνίας» (ICT) στο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία Ορίζοντας 2020 (H2020-2016-2017). Το πρόγραμμα, με τίτλο «FABULOS: Pre-Commercial Procurement of Future Autonomous Bus Urban Level Operation Systems», εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κωδικό έργου 780371 ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα7.774.999,50€.

Η πρώτη συνάντηση εργασίας των εταίρων του προγράμματος FABULOS πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι και σε αυτήν παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, μιας και ο Δήμος Λαμιέων αποτελείτη μοναδική πόλη στην Ελλάδα που επιλέχθηκε για συμμετοχήστο πρόγραμμα συμπράττοντας με το Forum Virium Helsinki (Finland), το Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων & Επικοινωνιών Εσθονίας, τους Δήμους Helmond (Netherlnads) και Gjesdal (Norway), το STCP (Public transport service provider in the Metropolitan area of Porto, Portugal) και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Helsinki, Metropolia, ως τεχνολογικό εταίρο.

Το έργο FABULOS (Future Autonomous Bus Urban Level Operation Systems) επικεντρώνεται στο πώς οι πόλεις μπορούν να χρησιμοποιούν αυτόνομα λεωφορεία με συστηματικό τρόπο. Το έργο θα αναζητήσει νέες καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες για την προετοιμασία των σύγχρονων πόλεων για το μέλλον της αυτοματοποιημένης κινητικότητας. Στόχος του είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη έξυπνων λειτουργικών συστημάτων για αυτόνομα μίνι λεωφορεία ως μέρος των δημόσιων συγκοινωνιών σε έξιπόλεις της Ευρώπης (Λαμία, Porto, Helsinki,Tallinn, Gjesdal και Helmond).

Συγκεκριμένεςεπιστημονικές, εμπορικές και ερευνητικές πτυχές των αυτοματοποιημένωνμεταφορών πρέπει να ωριμάσουν, για να είναι σε θέση οι λύσεις αυτοματισμού να χρησιμοποιηθούν σε κανονικές αστικές ρυθμίσεις, όπως οι ανοιχτοί δρόμοι. Με άλλα λόγια, πρέπει να αποδειχθεί η οικονομική, τεχνική, κοινωνική και νομική ωριμότητα των σχετικών λύσεων. Αυτό πρέπει να γίνει στην πραγματική ζωή, ενσωματώνοντας τα αυτόνομα μίνι λεωφορεία στο σύστημα των δημόσιων συγκοινωνιών.

Οι έξι πόλεις-εταίροι, αγκαλιάζουν αυτήν την πρόκληση, για τη δημιουργία πρωτότυπων και έξυπνων συστημάτων που είναι ικανά να εκμεταλλεύονται στόλους αυτόνομων μικρών λεωφορείων σε αστικά περιβάλλοντα. Οι πόλεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, αφού είναι αυτές που θα κατευθύνουν την αγορά για την ανάπτυξη συστημάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της καθεμιάς ξεχωριστά. Αυτού του είδους τα ευφυή συστήματα μεταφορών και η ολοκληρωμένη προσέγγιση μεταφορών, είναι το κλειδί για να καταστεί δυνατή η αειφόρος ανάπτυξη των δημόσιων συγκοινωνιών και να περιοριστεί η χρήση αυτοκινήτου μέσα στην πόλη.

 

Ο Δήμος Λαμιέων με τη συμμετοχή του στο έργο στοχεύει:

  • Στην ενίσχυση της διεθνούς ταυτότητας της περιοχής μας μέσω της άμεσης συνεργασίας με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις,
  • Στην ένταξη της πόλης μας σε μια υψηλού κύρους ομάδα καινοτόμων οργανισμών, που εργάζεται προς την υλοποίηση του οράματος μιας ενοποιημένης Ευρωπαϊκής αγοράς σε ότι αφορά τα αυτοματοποιημένα οχήματα,
  • Στην αναβάθμιση των δεικτών καινοτομίας της πόλης,
  • Στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων των δημόσιων μεταφορών, όπως είναι η εκπομπή ρύπων, το κόστος λειτουργίας και η ποιότητα παροχής υπηρεσιών,
  • Στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών με χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας,
  • Στην αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από πολίτες και επιχειρήσεις,
  • Στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω καινοτόμων δράσεων,
  • Στη συνέχιση της σταθερής πορείας της πόλης μας προς τις αρχές μιας «έξυπνης πόλης».

Το πρόγραμμα FABULOS, έλαβε χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020, ενώ η διάρκεια εκτέλεσής του είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Προηγούμενο άρθρο 25 επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ
Επόμενο άρθρο Η Λαμία αποκτά κλειστό κολυμβητήριο