Ειδήσεις

Η Φθιώτιδα υποδέχεται τα οστά δύο μακαριστών Μητροπολιτών της


Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος υποδέχεται το Σάββατο 18 Μαρτίου και ώρα 17:00 στην πλατεία Πάρκου  τα οστά δύο μακαριστών Μητροπολιτών της, του Αρχιεπισκόπου Καλλινίκου Καστόρχη και του μακαριστού Μητροπολίτου Αμβροσίου Νικολαΐδου.

Αναλυτικά το εγκύκλιο σημείωμα του Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικολάου:

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

 

Αγαπητοί μου αδελφοί και τέκνα της Εκκλησίας.

 

Μετά χαράς σας γνωρίζομεν, ότι το προσεχές Σάββατο 18 Μαρτίου, παραμονή της Εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως και των Φθιωτών Αγίων, η Ιερά Μητρόπολίς μας θα ζήσει ένα ιστορικό εκκλησιαστικό γεγονός. Θα υποδεχθεί τα οστά δύο μα­κα­ριστών Μητροπολιτών Φθιώτιδος, του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Καλλινί­κου Καστόρχη και του μακαριστού Μητροπολίτου Αμβροσίου Νικολαΐδου, τα οποία από της κοιμήσεώς των και μέχρι σήμερα ευρίσκοντο εκτός αυτής.

Συγκεκριμένα ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Καλλίνικος Καστόρχης, μέγας εθνικός άνδρας και διδά­σκαλος του Γένους, αρχιεράτευσε στη Φθιώτιδα από του έτους 1852 μέχρι του 1877, εκηδεύθη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και ετάφη στην Ιερά Μονή Πε­τρά­κη. Τα οστά του αργότερα μετεφέρθησαν στην ιδιαιτέρα του πατρίδα Δημη­τσά­να, όπου εφυλάσσοντο.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Φθιώτιδος Αμβρόσιος Νικολαΐδης αρχιεράτευσε από του 1932 μέχρι του 1958. Νοσηλευόμενος στην Αθήνα, εκοιμήθη εκεί και εκη­δεύθη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και ετάφη στο κοιμητήριο Νέας Σμύρνης.

Εν τη επιθυμία μας να επιστρέψουν εις την Μητρόπολίν τους οι Ποιμενάρχες της Φθιώτιδος, αναλάβαμε μεγάλη προσπάθεια, πρώτον μεν να ανακαλύψωμε τον τόπο, όπου ευρίσκοντο τα ιερά λείψανα των μακαριστών προκατόχων μας και δεύτερον να επαναφέρωμε τούς ποιμένας εις το ποίμνιόν τους αποδίδοντας τις οφειλόμενες εκκλησιαστικές τιμές.

Με τη βοήθεια των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γόρτυνος και Μεγαλο­πό­λεως κ. Ιερεμίου και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, τα ιερά οστά των Μητροπολιτών Καλλινίκου και Αμβροσίου είναι εις την διάθεσίν μας.

Ταύτα θα υποδεχθούμε, κλήρος και λαός, μετά σεβασμού και εκκλησιαστικής επι­σημότητος, παρουσία των Πολιτικών, Στρατιωτικών και Πνευματικών Αρχών της Φθιώτιδος, το Σάββατο 18 Μαρτίου και ώραν 5ην απογευματινήν εις την πλατείαν Πάρκου, από όπου θα σχηματισθεί Ιερή Πομπή, πού θα καταλήξει στον Μητρο­πολιτικό Ναό, όπου θα εναποτεθούν τα ιερά Λείψανα και θα φυλάσσονται εκεί εσσαεί.

Εις την υποδοχήν των Ιερών Λειψάνων θα παραστούν δέκα (10) Μητροπολίτες, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου.

Σας καλώ όλους να ευρίσκεσθε στην πλατεία Πάρκου το προσεχές Σάββατο 18 Μαρτίου και ώραν 5ην απογευματινήν, διά να υποδεχθούμε τούς δύο μακα­ρι­στούς Μητροπολίτας Φθιώτιδος Καλλίνικο και Αμβρόσιο.

Δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία από την ημέρα της εορτής των Φθιωτών Αγίων να ευρεθούν μαζί με τούς τοπικούς Αγίους και οι δύο Άγιοι Ιεράρχαι και όλοι μαζί, ζώντες και κεκοιμημένοι, να δοξάσωμε τον Σωτήρα και Λυτρωτήν ημών Ιησούν Χριστόν, εν ενότητι πίστεως και κοινωνία Αγίου Πνεύματος.

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Απ. Γκλέτσος σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Στυλίδας: Σας ευχαριστούμε, μας κάνατε περήφανους για άλλη μια φορά!!
Επόμενο άρθρο Επιστρέφουν στα ταμεία του Δήμου Λαμιέων χρήματα από πρώην παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας