Ειδήσεις

Κάλεσμα του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Φθιώτιδας για συμμετοχή στη σύσκεψη φορέων


Οργανωμένος, μαζικός αγώνας με επίκεντρο τις ανάγκες μας

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και βρισκόμαστε σε ακόμη χειρότερη θέση να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που απειλούν την υγείας μας, αλλά και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των οικογενειών μας.

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έδειξε τις προθέσεις της για το πώς αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους στις Κατασκευές και άνεργους συναδέλφους μας.

  • Από τον περσινό Μάρτη μέχρι σήμερα έχει αφήσει τους χώρους δουλειάς χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Το μόνο που κάνει είναι να ανακοινώνει μέτρα περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που όμως γίνονται κουρελόχαρτο στους χώρους δουλειάς από την εργοδοσία.

Η εντατικοποίηση και οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς μέσα στα εργοτάξια δεν αυξάνουν μόνο τους κινδύνους για τη ζωή μας από τον κορονοϊό, αλλά έχουν σαν αποτέλεσμα να μετράμε νεκρούς συναδέλφους μας από εργοδοτικά εγκλήματα. Η έλλειψη των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να κρυφτεί, όσα παχιά λόγια κι αν λέει η Κυβέρνηση, όσες εξαγγελίες κι αν κάνει για δήθεν ελέγχους που «ΘΑ» γίνουν, αλλά ποτέ δεν γίνονται λόγω της συνειδητής υποστελέχωσης των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών που υπάρχει.

  • Είναι εξοργιστικό αυτό που συμβαίνει με το υποβαθμισμένο σύστημα Υγείας, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Στην πραγματικότητα έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου (κορονοϊού), που λόγω της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, δεν μπορούν ούτε στοιχειωδώς να καλύψουν βασικές ανάγκες, αφήνοντας ασθενείς με άλλες νόσους στο «περίμενε»…

Η Κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα και να στηρίξει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αντί να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, χωρίς να δίνει χρηματικές αποζημιώσεις στους μεγαλοκλινικάρχες, συνεχίζει να επιλέγει να στοχεύει όλους εμάς και να μας κουνά το δάχτυλο «ότι αν αρρωστήσουμε εμείς θα φταίμε». Είναι πολύ βολική μια τέτοια επιχειρηματολογία γιατί έτσι κρύβονται οι τεράστιες ευθύνες που έχουν τόσο η σημερινοί, όσο και οι προηγούμενοι κυβερνώντες που στο όνομα της εμπορευματοποίησης της Υγείας, των περικοπών για να χρηματοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη έπαιξαν και παίζουν την υγεία του λαού στα ζάρια.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Το Συνδικάτο μας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λάμιας και την Ομοσπονδία Οικοδόμων όλη αυτή την περίοδο δεν μείναμε «με σταυρωμένα χέρια». Αναπτύξαμε παρέμβαση μέσα στους χώρους δουλειάς για όλα τα ζητήματα. Ασκήσαμε πίεση στην Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία για τη στήριξη των οικοδόμων και των ανέργων. Αποτέλεσμα του δικού μας αγώνα και της πίεσης ήταν να ενταχθούν χιλιάδες συνάδελφοί μας στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, το Μάρτη του 2020.

Σήμερα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας αρνούνται πεισματικά να πάρουν μέτρα στήριξης των χιλιάδων οικοδόμων, ανέργων και των οικογενειών τους. Σε όλους εμάς, που έχουμε χίλια δύο προβλήματα, μας έχουν γυρίσει τις πλάτες ενώ στη μεγαλοεργοδοσία συνεχίζουν να δίνουν πακέτα και διευκολύνσεις.

Μας προκαλούν οργή οι νέοι αντεργατικοί σχεδιασμοί που θα οδηγήσουν σε παραπέρα συρρίκνωση του ήδη πενιχρού και κουτσουρεμένου εισοδήματός μας.

Η Κυβέρνηση κάνοντας τα χατίρια της μεγαλοεργοδοσίας ετοιμάζεται να ψηφίσει νόμο ώστε οι εργοδότες να μην πληρώνουν τις υπερωρίες αλλά να χορηγούν άδειες και ρεπό μετά από ένα 6μηνο δουλειάς.

Οι εργοδότες δηλαδή θα βάζουν στην τσέπη ζεστό χρήμα από την απληρωσιά και θα μας «πληρώνουν» με «αέρα κοπανιστό».

Αντί, ο Υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, να πάρει μέτρα για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς που σκοτώνονται καθημερινά εργάτες ετοιμάζεται να δώσει δωρεάν εργάτες στην εργοδοσία.

Αντί να αντιμετωπίσει το κλέψιμο της ασφάλισής μας, των ενσήμων μας, δίνει στην μεγαλοεργοδοσία μπόνους την δωρεάν απασχόληση. Οι εργοδότες ήδη πανηγυρίζουν. Όμως δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτή την αθλιότητα. Θα αναμετρηθούμε με κυβέρνηση, εργοδοσία και θα νικήσουμε.

Ακριβώς επειδή η αντεργατική επίθεση δυναμώνει για να υλοποιηθούν οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, η Κυβέρνηση φροντίζει να ενισχύει την καταστολή απέναντι σε συνδικάτα, εργαζόμενους και τους αγώνες. Οι ομολογημένοι σχεδιασμοί για περιορισμό της δράσης των συνδικάτων, για ασφυκτικό πλαίσιο στη λειτουργία και το περιεχόμενο τους, πρέπει να βρουν απέναντι τους τη μαζική αποφασιστική καταδίκη και απάντηση όλων των εργαζομένων.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Ενώνουμε τη φωνή μας και τον αγώνα μας με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα άλλων κλάδων που βιώνουν και αυτοί τα ίδια προβλήματα.

Διεκδικούμε: 

  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Άμεση επίταξη της Πολυκλινικής Λαμίας για την κάλυψη των αναγκών.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας.
  • Να στελεχωθούν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς. Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών για τους εργαζόμενους που νοσούν οι ίδιοι ή μπαίνουν προληπτικά σε καραντίνα.
  • Μαζικός και δωρεάν εμβολιασμός για όλο το λαό.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων και όλων των ΠΝΠ.
  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα! Να στηριχτούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις κατασκευές, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική- λαϊκή οικογένεια. Απαλλαγή των εργαζομένων από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο, internet για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
  • Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα Πανεπιστημίων και σχολείων, δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές, μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, βοηθητικού προσωπικού.

Ενώνουμε τη φωνή μας και δυναμώνουμε τον αγώνα.

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για νέες αντεργατικές αλλαγές στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στη σύνταξη, στους όρους αμοιβής, θα βρουν την οργανωμένη απάντηση όλων των εργαζομένων.

Προετοιμαζόμαστε για σκληρό αγώνα. Δουλεύουμε για να προετοιμάσουμε Απεργιακή απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε. Αυτή είναι η επιλογή μας. Αυτή είναι η απόφαση μας που υπηρετεί τα δικά μας συμφέροντα και ανάγκες.

Καλούμε όλους τους οικοδόμους να πάρουν  μέρος  στην σύσκεψη φορέων που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας την  Κυριακή 4 Απριλίου 2020 και ώρα 11:00 το πρωί στο Πάρκο Τσαλτάκη.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Προηγούμενο άρθρο Διενέργεια rapid test για κορωνοϊό στο Δήμο Καμένων Βούρλων
Επόμενο άρθρο Διενέργεια δειγματοληψιών σε Λάρυμνα και Καλαπόδι την Τρίτη 6 Απριλίου