Ειδήσεις

Λιτανεύοντας την αγάπη στην πληγωμένη Λοκρίδα…


Στην πληγωμένη από τον κορωνοϊό Λοκρίδα βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών το διήμερο 25 & 26 Μαρτίου 2021.

Με την φράση: «Η καρδιά μου δεν αντέχει,  ως Επίσκοπος και Πατέρας και Ποιμένας μιας οικογένειας, της Φθιώτιδας, να μην μεταβώ στην Μαλεσίνα, στο Κοιμητήριο της Μαλεσίνας, μέσα στην πόλη, που αποχαιρέτησε δεκάδες αδελφούς μας, που είναι βυθισμένη στο πένθος και σε όλη την Λοκρίδα…», στο τέλος της Δοξολογίας για την 25η Μαρτίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ανήμερα του Ευαγγελισμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, κρατώντας Ιερό Λείψανο του Αγίου και Ευαγγελιστή Λουκά του Ιατρού, του πολιούχου και προστάτου της πόλεως Λαμίας και ολοκλήρου της Φθιώτιδος, περιόδευσε το διήμερο 25 &26 Μαρτίου, σε πόλεις και χωριά της Λοκρίδος, κομίζοντας στους Ιερείς, στις Μοναχές και στους ευλογημένους πιστούς εκτός από την ευλογία ενός μεγάλου Αγίου και την παρηγορία και την αγάπη της Εκκλησίας στις πονεμένες οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους από τον κορωνοϊό, αλλά και την ελπίδα της θεραπείας σε όλους εκείνους που δοκιμάζονται και είτε βρίσκονται στο Νοσοκομείο της Λαμίας, είτε σε άλλα Νοσοκομεία της Στερεάς, είτε ακόμα και σε κατ’ οίκον περιορισμό και θεραπεία.

Πρώτος σταθμός του Σεβασμιωτάτου ήταν το κοιμητήριο της Μαλεσίνας, όπου ο κ. Συμεών, ετέλεσε Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα δεκατέσσερα θύματα της πανδημίας, ο θάνατος των οποίων  μέσα σε λίγες μέρες βύθισε στο πένθος,  όχι μόνο τη Μαλεσίνα, αλλά και ολόκληρη την Φθιώτιδα.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, κρατώντας στο χέρι του το Άγιο Λείψανο του Αγίου Λουκά, πεζός πραγματοποίησε λιτανεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως, ενώ το εναπέθεσε  στον Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης και ετέλεσε, κεκλεισμένων των θυρών, Ιερά παράκληση, κατά την διάρκεια της οποίας ανέπεμψε και την ειδική δέηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την κατάπαυση της πανδημίας.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος εκόμισε το Άγιο Λείψανο και ετέλεσε Ιερές Παρακλήσεις στις Ιερές Μονές Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας και Αγίων Αναργύρων Αταλάντης, όπου και διανυκτέρευσε.

Σήμερα νωρίς το πρωί, όρθρου βαθέος, ο κ. Συμεών στο νέο Καθολικό της Μονής της Υπεραγίας Θεοτόκου της Φοβεράς Προστασίας, ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία  των Προηγιασμένων Δώρων, πλαισιούμενος από την Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Φιλοθέη και την περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα, η οποία και μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm).

Στο κήρυγμά  του ο κ. Συμεών ανέφερε:

«Οσιολογιωτάτη Αγία Καθηγουμένη, οσιώτατες αδελφές, Άγιοι Πατέρες και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί, που και σήμερα χάρη στην μονάδα των εξωτερικών μεταδόσεων του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού, βρίσκεστε μέσα από τους δέκτες του ραδιοφώνου και από την διεύθυνση του διαδικτύου, βρίσκεστε κι εσείς εδώ στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίων Αναργύρων στην Αταλάντη, στην πληγωμένη Λοκρίδα, όπου τελέσαμε σήμερα την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και όπου βρισκόμαστε από χθες, εδώ στην πονεμένη και πληγωμένη και πενθηφορούσα Λοκρίδα, λιτανεύοντας την αγάπη και την ελπίδα,  έχοντας μαζί μας τεμάχιο της δεξιάς χειρός του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του ιατρού, του προστάτου και πολιούχου της Λαμίας και της Φθιώτιδος, για να ευλογήσει την περιοχή, για να χαϊδέψει τον πονεμένο άνθρωπο, για να σκουπίσει τα δάκρυα των πενθούντων, αλλά και να δώσει ελπίδα και δύναμη, που την έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.

Από δω λοιπόν, από το καταφύγιο της αγάπης των ιατρών και θαυματουργών και ιαματικών Αγίων Αναργύρων, μας δίδεται η ευκαιρία για μια ακόμη φορά να αναλογιστούμε και να σκεφτούμε οσιώτατες αδελφές, την προοπτική, την οποία μας χαρίζει ο Χριστός στην ζωή μας. Όσοι άνθρωποι δεν έχουν γνωρίσει την πίστη μας ή όσοι άνθρωποι την έχουν γνωρίσει εσφαλμένα, διαστρεβλωμένα και παρεξηγημένα νομίζουν ότι η ορθόδοξη χριστιανική πρόταση, η πρόταση ζωής της Εκκλησίας μας ότι είναι μια στέρηση, ότι είναι μια απαγόρευση, ότι είναι μια άρνηση και πολλοί άνθρωποι δυστυχώς, αδελφοί μας χριστιανοί, βιώνουν την πνευματική μας ζωή σαν μια διαρκή άρνηση. Περισσότερο και πιο εύκολο είναι πολλοί αδελφοί μας να μας πουν τι δεν δέχονται, παρά το τι δέχονται, τι δεν πιστεύουν, παρά το τι πιστεύουν, όμως το Σύμβολο της Πίστεώς μας ξεκινά με την λέξη Πιστεύω. Και πριν από λίγο οι ευχές της Θείας Μεταλήψεως πάλι με το Πιστεύω ξεκίνησαν. «Πιστεύω Κύριε καί ὁμολογώ ὅτι σύ εἰ ἀληθῶς ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ τοῦ Ζῶντος». Και βιώνουμε αυτό το παράδοξο. Βλέπουμε όμως ότι όλες οι ευχές και οι προσευχές της Εκκλησίας μας, ακόμα και όταν προσευχόμαστε για να απαλλαγούμε από πάθη, από αδυναμίες, από ασθένειες, από μειονεξίες, από δυσανεξίες, από προβλήματα εσωτερικά η προσευχή μας δεν μένει μόνο εκεί, έχει και πρόταση, αίτημα, διάθεση, κίνηση, κάπου βλέπει, είναι μια προοπτική, δεν είναι μια στείρα άρνηση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Συμεών τόνισε:

«Και σεις οσιώτατες μοναχές, που βρίσκεστε εδώ σ’ αυτήν την ορεινή, με θέα την θάλασσα, έπαλξη της Μητροπόλεως μας, στην καρδιά της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης επισκοπής Ταλαντίου. Και σεις σφραγίζετε σήμερα μέσα στην ταπεινότητα της μοναχικής σας ζωής, μέσα στην σιωπή της μοναχικής σας βιοτής, μέσα στην σεμνότητα της μοναχικής σας παρουσίας, σφραγίζετε ένα και μονάχα γεγονός. Αν μπορούσα να πω περιληπτικά γιατί είστε εδώ στον κόσμο, θα μπορούσα να πω ένα πράγμα, και το λέω μέσα από το ραδιόφωνο τούτη την ώρα. Οι μοναχές μας, που βρίσκονται εδώ, αλλά και σε όλα τα μοναστήρια μας οι μοναχοί μας και οι μοναχές μας δεν είναι απλώς ότι αρνήθηκαν τον κόσμο, αλλά αρνούνται το σκοτάδι του κόσμου και λαχταρούν και ποθούν το φώς του Θεού. Δεν είναι η παρουσία τους και η επιλογή τους μία άρνηση μονομερής, είναι μία κατάφαση θεοειδής. Αν το καταλάβει αυτό ο κόσμος, τότε θα μπορέσει να καταλάβει ότι οι μοναχοί είναι φως για τον κόσμο, όπως οι άγγελοι είναι φως για τους μοναχούς. Και τότε θα μπορέσουμε να πάρουμε δύναμη όλοι οι άνθρωποι, όπου κι αν βρισκόμαστε, όποια κι αν είναι η ζωή μας. Σταματήστε επιτέλους αδελφοί μου να ζείτε με το τι δεν θέλετε, ζήστε με το τι θέλετε, αλλά όχι το τι θέλετε να πάρετε, αλλά τι θέλετε να δώσετε. Να σταματήσουμε επιτέλους να βλέπουμε τη ζωή αρνητικά, να την δούμε θετικά, γιατί αυτό θα γεννήσει αισιοδοξία, αυτό θα γεννήσει ελπίδα, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει μέσα από τον Γολγοθά στην Ανάσταση. Αλλιώς θα μείνουμε μόνο στον Γολγοθά, όπως έμεινε ο αγνώμων ληστής σταυρωμένος μόνο και ουχί αναστημένος. Είμαστε στον Γολγοθά, αλλά να ακολουθήσουμε τον δρόμο του ευγνώμονος ληστού, το «μνήσθητι μου Κύριε ἐν τῇ βασιλείᾳ σου». «Ἄξια γάρ ὧν ἐπράξαμεν ἀπολαμβάνομεν», το ομολόγησε, το έζησε, να το ομολογήσουμε, να το ζήσουμε δια της μετανοίας, αλλά μη μείνουμε μόνο εκεί. Να δοξολογήσουμε, να ευχαριστήσουμε, να ικετεύσουμε «Μνήσθητι ἡμῶν Κύριε ἐν  τῇ βασιλείᾳ σου».

Επόμενος Σταθμός λιτανεύσεως της αγάπης και της ελπίδος της Εκκλησίας, ήταν το χωριό Καλαπόδι Λοκρίδος, το οποίο θρηνεί και αυτό ήδη την απώλεια τεσσάρων ανθρώπων από τον κορωνοϊό μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Και εκεί ο Σεβασμιώτατος, επισκέφθηκε το κοιμητήριο του χωριού και ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών και λιτάνευσε τον Θαυματουργό και Ιαματικό Άγιο  Λουκά στους δρόμους του χωριού.

Ακολούθως ο κ. Συμεών επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τιθορέας, την Ιερά Μονή Παναγίας Γαυριώτισσας Δαδίου, πόλεις και τα χωριά της περιοχής και τέλος, επιστρέφοντας στην Λαμία, την Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, προκειμένου να λάβουν την ευλογία του Αγίου Λουκά, η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη Γερόντισσα Ιωάννα και η δεκαπενταμελής Ιερά Αδελφότητα της Ιστορικής αυτής Ιεράς Μονής.

Σε όλες τις Μονές, στους Ναούς, στις πόλεις, στα χωριά και τους δρόμους της Λοκρίδος,  ο Σεβασμιώτατος τελούσε Ιερές Παρακλήσεις και ανέπεμπε δεήσεις για να πάψει αυτή η λαίλαπα της πανδημίας στην περιοχή μας, στην πατρίδα μας και στον κόσμο ολόκληρο, ενώ με λόγους πατρικούς και επιστηρικτικούς ενίσχυε τους κατοίκους, παρηγορούσε τους πονεμένους και διένειμε το Αναστάσιμο μήνυμα της Εκκλησίας, μήνυμα ενότητος, ελπίδος και αισιοδοξίας.

Το απόγευμα στις 07:00 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει στην Β’ Στάση των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά.

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα διανομής προϊόντων ΤΕΒΑ από το Δήμο Στυλίδας
Επόμενο άρθρο Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένει η Φθιώτιδα λόγω αυξημένων κρουσμάτων covid-19