Ειδήσεις

Μήνυμα Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση


Εφέτος, ο διπλός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Επετείου της 25ης Μαρτίου είναι ξεχωριστός.

Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης καθιστά την ημέρα έμφορτη από πρόσθετο ιστορικό και συμβολικό βάρος και την αναδεικνύει ως πολύτιμη ευκαιρία απολογισμού, αναστοχασμού, εθνικής αυτογνωσίας αλλά και οραματισμού.

Ευκαιρία που προσφέρεται σε μια συγκυρία με πρωτόγνωρες – σε παγκόσμιο επίπεδο – δυσκολίες, εξαιτίας της πανδημίας. Δυσκολίες οι οποίες δεν μας επιτρέπουν μεν να προσδώσουμε στους εορτασμούς όλη τη λαμπρότητα που θα επιθυμούσαμε, αλλά δεν μπορούν να στερήσουν από την ιδιαίτερη αυτή επέτειο την ακτινοβολία και τα σημαντικά διδάγματά της.

Το 1821 δεν είναι απλώς μία από τις, πολλές, σελίδες που έγραψε το Έθνος με χρυσά γράμματα στη μακραίωνη διαδρομή του. Είναι μια τομή στην ιστορία μας. Είναι η ιδρυτική πράξη της σύγχρονης Ελλάδας.

Η εμβέλεια και η σημασία του ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας μας, καθώς δηλώνει την αποφασιστικότητα και την πίστη ενός Έθνους να επιβιώσει, να δημιουργήσει ανεξάρτητο κράτος, να διαφυλάξει τα ιερά και τα όσια της πατρίδας του.

Με το σκεπτικό αυτό, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες, τους πρωτεργάτες και όλους τους συντελεστές της Ελληνικής Επανάστασης, που ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο της Πατρίδας και θυσιάστηκαν για την Απελευθέρωση και την Ανεξαρτησία της, «φαινόμενοι άξιοι της προπατορικής αρετής», όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στην ιστορική προκήρυξή του «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Η πολυπόθητη Ελευθερία και η δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους κατακτήθηκαν ύστερα από πολυετείς πολεμικές, πολιτικές και διπλωματικές μάχες. Μεσολάβησαν περιφανείς νίκες αλλά και οδυνηρές ήττες, αναρίθμητες φωτεινές πράξεις ηρωισμού, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας αλλά και σκοτεινές στιγμές διχόνοιας και διχασμού. Ωστόσο, σε κάθε δύσκολη καμπή, επικρατούσε η συνείδηση της κοινής ταυτότητας και του κοινού, ιερού σκοπού των αγωνιστών του ’21. Σκοπός ο οποίος ήταν «η ανάκτησις των δικαίων της προσωπικής ημών ελευθερίας, της ιδιοκτησίας και της τιμής», όπως προσδιορίζεται στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Εθνικής Συνέλευσης της Επιδαύρου, τον Ιανουάριο του 1822.

Η 25η Μαρτίου και η πορεία μέχρι την Απελευθέρωση και την επίσημη ίδρυση του νεότερου Ελληνικού Κράτους, κι από ’κει ως τις μέρες μας, αποδεικνύουν περίτρανα πως, όταν υπερισχύει η ενότητα και η ομοψυχία – όταν «είμαστε εις το ‘εμείς’ κι όχι εις το ‘εγώ’», όπως τόνισε ο Στρατηγός Μακρυγιάννης –, οι Έλληνες καταφέρνουν θαύματα, ακόμα και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες. Υπερνικούν ανυπέρβλητα εμπόδια και κραταιούς αντιπάλους, επιδεικνύουν ανεξάντλητες αντοχές, καταφέρνουν να σηκώσουν ξανά γρήγορα το κεφάλι μετά από δοκιμασίες και καταστροφές, προοδεύουν και χτίζουν με ορμή ένα καλύτερο αύριο.

Στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε, έχουμε χρέος όλοι μας, μακριά από διχασμούς, να επιδείξουμε συλλογική συνείδηση, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, ώστε να βγούμε νικητές από τη σκληρή μάχη με τον κορονοϊό, με το μικρότερο δυνατό προσωπικό και κοινωνικό κόστος, και να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για γρήγορη και ισχυρή ανάκαμψη.

Η ημέρα αυτή ας είναι η αφορμή να αξιολογήσουμε συνολικά, με δημιουργικό και κριτικό πνεύμα, την ιστορική μας διαδρομή, και ιδίως τα 200 χρόνια ελεύθερου νεοελληνικού βίου.

Χρόνια κατά τα οποία ο Ελληνισμός έκανε βήματα προς τα εμπρός, χωρίς να λείψουν και τα πισωγυρίσματα. Ωστόσο, τα βήματα προς το μέλλον ήταν πάντοτε μεγαλύτερα και περισσότερα. Το ισοζύγιο είναι συντριπτικά θετικό: το Ελληνικό Κράτος μεγάλωσε σε έκταση, ισχυροποιήθηκε, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωζώνη και όλους τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, αναδείχθηκε σε διαχρονικό πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ η οικονομία του αναπτύχθηκε, παρά τις επανειλημμένες δοκιμασίες, και οι πολίτες του βελτίωσαν θεαματικά το βιοτικό και μορφωτικό τους επίπεδο.

Ας εμπνευστούμε, λοιπόν, από τις ορθές επιλογές και τις επιτυχίες που σημειώθηκαν στον διάβα του χρόνου, ας αντλήσουμε διδάγματα από τα σφάλματα, τις αποτυχίες και τις χαμένες ευκαιρίες. Ας οραματιστούμε πώς θα ενδυναμώσουμε περαιτέρω τη συνολική ισχύ της χώρας και πώς θα διαμορφώσουμε – με ενότητα, σκληρή δουλειά, σύνεση, αυτοπεποίθηση και δημιουργικό πνεύμα – τις προϋποθέσεις για ένα μέλλον ευημερίας, αντάξιο των δυνατοτήτων μας και των ευκαιριών που δικαιούνται τα παιδιά μας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, για τη μεγάλη, ιστορική, επέτειο και θρησκευτική εορτή!

Προηγούμενο άρθρο Mήνυμα του Βουλευτή Φθιώτιδος Γ. Κοτρωνιά για τον Εορτασμό της 25ης Μαρτίου
Επόμενο άρθρο Ο Πανηγυρικός Εσπερινός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Λαμία