Ειδήσεις

Με απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας ο εορτασμός της 1ης Μάη


Πραγματοποιήθηκε στη Λαμία η απεργιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της 1ης Μάη με την μαζική συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας. Με το σύνθημα «οι νεκροί μας-τα κέρδη, τους βαδίζουμε το δρόμο της ανατροπής», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας, εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς του Νόμου οργάνωσαν την απεργία στις 6 Μάη, για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς τονίζοντας, ότι η εργατική πρωτομαγιά τιμάται και γιορτάζεται από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα και όχι από τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Θανάσης Ντίνος εκ μέρους των συνταξιουχικών Σωματείων, η Αναγνωστοπούλου Γιώτα  πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Λαμίας, ο Βασίλης Λιόλιος γραμματέας του Σωματείου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Φθιώτιδας και Φωκίδας και ο Άρης Φινές πρόεδρος του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Λοκρίδας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος το Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας Γιώργος Οικονόμου που μεταξύ άλλων τόνισε:

«135 χρόνια πέρασαν από τότε που οι εργάτες του Σικάγο αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να δουλεύουν ήλιο με ήλιο.

Αποφάσισαν ότι θέλουν 8 ώρες δουλειά 8 ώρες ανάπαυση 8 ώρες για ότι άλλο θέλουν. Και στη χώρα μας από το 1893  που γιορτάζεται η Πρωτομαγιά. Με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία κυβέρνηση, άνθρωποι πεθαίνουν έξω από τις ΜΕΘ στα απροετοίμαστα για Πανδημία δημόσια νοσοκομεία. Ο ιδιωτικός τομέας όχι δεν επιτάχθηκε όχι δεν διέθεσε ούτε μία κλίνη ΜΕΘ για κορονοϊό αλλά θησαυρίζει. Η κυβέρνηση με τον υπουργό Χατζιδάκη, έρχονται και καταργούν το οκτάωρο μετά από τόσα χρόνια καθιέρωσης του.

Θεσμοθετούν τις απλήρωτες ώρες δουλειάς.

Περισσότερες ώρες δουλειάς  δηλαδή με λιγότερο μεροκάματο.

Κατάργηση του 8ωρου και κατάργηση των πληρωμένων υπερωριών.

 

Αυτό ο υπουργός βγαίνει στα κανάλια και το παρουσιάζει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα σαν ελεύθερο δικαίωμα για τον εργαζόμενο.

 

Έχουν  θράσος.

Βρίσκει όμως θάρρος για το θράσος .

Παίρνει θάρρος από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Αφούο υπουργός επικαλείται ότι είναι και απαιτήσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΣΕ τα νέα αντιλαϊκά μέτρα.

ΝΔ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και διατήρησαν μία σειρά αντεργατικούς νόμους.

Ο ένας κόβει ο άλλος ράβει.

Και έχουν όλοι τους ευθύνη που η χώρα μας εντάσσεται όλο και περισσότερο στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια τις ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και πριν από ένα χρόνο πού με την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση μας αλλά και των ταξικών σωματείων όλης της χώρας.

Των ταξικών Σωματείων όλης της χώρας,  που σηκώσαμε το ανάστημά της οργανωμένης απειθαρχίας.

Αποδείξαμε ότι το λαϊκό κίνημα δεν παγιδεύεται σε άδικες απαγορεύσεις σε συκοφαντίες.

Αποτρέψαμε τα σχέδια της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας να βάλουν στο γύψο τους αγώνες τις διεκδικήσεις μας. Δεν το βάζουμε κάτω μπροστά στην κρατική καταστολή που χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Μέσα στο lockdown βρήκαμε τον τρόπο να εκφραστούμε.

Να εκφραστούμε να απαιτήσουμε.

Να διεκδικήσουμε από την πρώτη στιγμή.

Για τα ζητήματα της υγείας, με τους  απολυμένους από τον εργολάβο της σίτισης του νοσοκομείου. Με το σωματείο εμποροϋπαλλήλων για τα δικαιώματα και τις ανάγκες που μέχρι και σήμερα καταπατούνται στους χώρους δουλειάς.

Στα σούπερ μάρκετ οι εργαζόμενοι μέσα στην πανδημία περνάνε το δικό τους Γολγοθά.

Στα εργοστάσια που αδιαφορούν για την υγεία των εργαζομένων και δεν παίρνουν μέτρα ή μέτρα λειψά για τα μάτια του κόσμου,

Η μέτρα πού δεν θίγουν ούτε στο ελάχιστο τα υπερκέρδη τους.

Με τον ηρωικό αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ όλο αυτό το διάστημα που παλεύουν να μη χάσουν τη δουλειά τους,  τα δικαιώματά τους για να μην γίνει η περιουσία του λαού ο ορυκτός μας πλούτος βορά στα νύχια των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τέτοιοι αγώνες είναι ορόσημο , είναι Ελπίδα για το εργατικό κίνημα της χώρας μας.

Και έτσι θα συνεχίσουμε δυναμώνοντας την πάλης μας ,  σε κάθε σωματείο , σε κάθε χώρο δουλειάς.

Δόξα και τιμή στους νεκρούς της τάξης μας με ένταση του αγώνα . Δυναμώνουμε τη φωνή μας και τα αιτήματα μας. Μέχρι την πλήρη δικαίωση μας.»

 

Μετά τη συγκέντρωση,  πραγματοποιήθηκε μαζική αγωνιστική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Στυλίδας για την επέκταση του λιμανιού της Γλύφας και την ολοκλήρωση της συνδετήριας οδού
Επόμενο άρθρο Η εορτή του Οσίου Σεραφείμ στη γη, που τον γέννησε