Ειδήσεις

Με επιτυχία η έκθεση ιστορικής φωτογραφίας «Δεν λησμονώ … Μια εικόνα χίλιες λέξεις»


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Έκθεση Ιστορικής Φωτογραφίας “ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ… Μία εικόνα χίλιες λέξεις” που οργάνωσε το Σωματείο «Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950» σε συνεργασίαμε την Π.Ε Φθιώτιδας από 18-26 Απριλίου 2018, με αφορμή τον βομβαρδισμό της Λαμίας και την εισβολή Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην πόλη μας τον Απρίλιο 1941.

Στόχος της Έκθεσης ήταν να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες της ναζιστικής θηριωδίας. Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης δόθηκε η ευκαιρία στους παλιότερους να ανασύρουν μνήμες των δεινών που υπέστη αυτός ο τόπος και να καταθέσουν τις προσωπικές και άγνωστες στο ευρύ κοινό μαρτυρίες τους, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Παράλληλα, η έκθεση έδωσε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να γνωρίσουν το πραγματικό, βάρβαρο πρόσωπο του φασισμού.

Η Έκθεση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Φθιώτιδας. Εκατοντάδες μαθητές των σχολείων της πόλης μας είχαν την ευκαιρία   να την  “περιηγηθούν”, πρωί και απόγευμα, με “οδηγούς” τους Τζένη Παπαγιαννοπούλου και Γιώργο Σταυρόπουλο, υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και τη σημαντική συμβολή του εκπαιδευτικού Γιώργου Αναγνώστου, μέλους του Δ.Σ του Σωματείου Μ.Ι.Α.Ρ. Οι μαθητές αρχικά ενημερώνονταν για το ιστορικό, οικονομικό, κοινωνικό και ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής και κυρίως για τη ναζιστική ιδεολογία, τους μηχανισμούς διάδοσης και κυριαρχίας της σε μεγάλα τμήματα ευρωπαϊκών λαών αλλά και τις καταστροφικές της συνέπειες. Ιδιαίτερη αναφορά γινόταν στη Φθιώτιδα και τη Λαμία και στο αιματηρό και καταστροφικό τίμημα που πλήρωσε η περιοχή μας την περίοδο της ξενικής Κατοχής. Στη συνέχεια χωρίζονταν σε ομάδες, παρατηρούσαν τα φωτογραφικά τεκμήρια των ναζιστικών θηριωδιών από την Ευρώπη, την Ελλάδα και τη Φθιώτιδα, διάβαζαν τα σχετικά ιστορικά κείμενα και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών αισθητοποιούσαν όσα άκουγαν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

Ευχαριστούμε την  ΑΜΚΕ “ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ” για την παραχώρηση της έκθεσης και την  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Π.Ε Φθιώτιδας για τη συνεργασία της.

Το Σωματείο “Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης, 1940-1950” θέλοντας να κρατήσει  ζωντανή τη μνήμη των συμπατριωτών μας και να αναδείξει σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Ρούμελη κατά τη δεκαετία του 1940 θα συνεχίσει τις πολυποίκιλες δράσεις του, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση σε κάθε κάτοικο της περιοχής μας που έχει  στην κατοχή του αντικείμενα, αρχεία, έγγραφα ή έχει να καταθέσει σημαντικές  προσωπικές μαρτυρίες της περιόδου 1940-1950 – ιδιαίτερα της Εθνικής Αντίστασης – να  απευθυνθεί  στο  Σωματείο μας.  Το Σωματείο μας θα τα καταγράψει και επεξεργαστεί με μεγάλη προσοχή, θα  τα αρχειοθετήσει και θα φροντίσει να παραμείνουν ως παρακαταθήκη των αγώνων της Ρούμελης της συγκεκριμένης περιόδου, στις επόμενες γενεές.

                                               

                                      το Δ.Σ

Προηγούμενο άρθρο Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων
Επόμενο άρθρο Αλλαγή χώρου για τις Ημέρες Καινοτομάις στην Αγροδιατροφή της Στερεάς Ελλάδας