Ειδήσεις

Με επιτυχία η ημερίδα για τον Αθανάσιο Διάκο


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου το πρωί, η Επιστημονική Ημερίδα – 42ο Ιερατικό Συνέδριο αφιερωμένη στον αετό της Ρούμελης με θέμα: « Ο Εθνομάρτυρας Αθανάσιος Διάκος».

Κατά την διάρκεια της Ημερίδος  έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου,  παρουσίασαν συνταρακτικές και άγνωστες λεπτομέρειες για την ζωή, την δράση και το φρικτό μαρτύριο ενός εκ των Ηρώων οπλαρχηγών της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, του Αθανασίου Διάκου.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με Ιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας, συμπροσευχομένων απάντων των Ιερέων της Μητροπόλεως μας, ενώ τα ιερά αναλόγια πλααισίωσαν ο Πρωτοψάλτης και  Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ, με μέλη της χορωδίας της σχολής, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης  και ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Νικόλαος Αλεξόπουλος.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο αναγνωσθέν ιερό ευαγγέλιο της θεραπείας του δούλου του εκατοντάρχου, ενώ στο τέλος του κηρύγματος του αναφερθείς στο θέμα του Συνεδρίου είπε χαρακτηριστικά:

«Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί ξεκινήσαμε το Συνέδριο με την Θεία Λειτουργία για να λάβουμε την δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Την περίοδο αυτή χρειαζόμαστε ηρωϊσμό και ο Αθανάσιος Διάκος είναι ένα σύμβολο για να διδαχθούμε την εμμονή του στην πίστη του Χριστού και την αγάπη του στην Πατρίδα. Η αναφορά μας αυτή στον Αθανάσιο Διάκο δεν έχει μόνο επιστημονικό χαρακτήρα αλλά και ποιμαντικό, διότι σήμερα ο κάθε παπάς θα πρέπει να είναι ένας σύγχρονος Διάκος που καλείται να παλέψει με την αμαρτία και την ανομία της εποχής μας».

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού παρέθεσε σε όλους τους συνέδρους πλούσιο πρωινό στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Ακολούθως στις 10 ακριβώς στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως μας ξεκίνησαν οι εργασίες της Ημερίδος – Συνεδρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, οι οποίες μετεδόθησαν ζωντανά από τον Τηλεοπτικό Σταθμό ‘Star Κεντρικής Ελλάδος’ και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm).

Ο Σεβασμιώτατος κατά την προσφώνηση του στην έναρξη αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς και διακεκριμένους επιστήμονες εισηγητές  χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Επιτρέψατε μου να κάνω μια προσωπική εξομολόγηση. Εσεβόμουν τον Αθανάσιο Διάκο ως ήρωα, ως σύμβολο της περιοχής, της Μητροπόλεως μας,  της Στερεάς Ελλάδος, αλλά από την ώρα που ανέλαβα μία εισήγηση στο Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου στην Αθήνα, αναγκάστηκα να ερευνήσω, να  μελετήσω, να ψάξω και ευρέθην μπροστά σε μία αποκάλυψη, σ’ έναν Μάρτυρα της Εκκλησίας και ένα Ήρωα της Πατρίδος, για τον οποίον εγράφησαν πολλά  και η παράδοση του λαού μας κυρίως λέγει πολλά. Γι’ αυτόν λοιπόν τον Ήρωα και τον Άγιο όπως είπε στο ελεγείο του ο Γεώργιος Σουρής: «Βλόγα τον Μάρτυρα Χριστέ, τον Ήρωα Πατρίδα» είναι αφιερωμένη σ’ αυτόν  η Ημερίδα και θα ακούσουμε μετά μεγάλου ενδιαφέροντος  τις εισηγήσεις των καθηγητών. Ευχαριστώ όλους, ευχαριστώ τον κ. Καθηγητή τον κ. Γόνη, ο οποίος έχει πάντοτε την επιμέλεια και την φροντίδα  των Συνεδρίων και είναι πάντοτε συμπαραστάτης της Ιεράς Μητροπόλεως και ευχαριστώ όλους εσάς που ήρθατε για να ενισχυθείτε από το σύμβολο αυτό.

Ο Αθανάσιος Διάκος σήμερα μετά από 200 χρόνια είναι πάρα πολύ επίκαιρος και τον χρειάζεται ο κλήρος πρώτα και ο λαός μετά».

Ευθύς αμέσως ο πρόεδρος των συνεδριών της Ημερίδος κ. Δημήτριος Γόνης αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους όλων των εισηγητών για την ευκαιρία αυτή της ιδιαίτερα ωφέλιμης Ημερίδος και εκάλεσε στο βήμα τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για να εκφωνήσει την εισήγησή του με θέμα : «Εθνομάρτυρες και Νεομάρτυρες».

Ακολούθως ο κ. Δημήτριος Γόνης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: «Το μαρτύριο του Αθανασίου Διάκου και τα μαρτύρια των Νεομαρτύρων».

Ακολούθησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εισηγήσεις:

του κ. Λαζάρου Βλαδίμηρου Δρ. Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., με θέμα : «Ο τρόπος θανατώσεως του Ήρωα Αθανασίου Διάκου»,  του κ. Νικολάου Καλοσπύρου, Επισκέπτου Καθηγητού του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: « Ο Αθανασιος Διάκος ως αφθαρτισμένο βίωμα στην ποιητική δημιουργία του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη» και του κ. Παναγιώτη Καμηλάκη, Λαογράφου με θέμα: « Ο Αθανάσιος Διάκος στη δημοτική ποίηση».

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε διάλλειμα στον προθάλαμο της μεγάλης τραπεζαρίας όπου προσφέρθηκε σε όλους τους συνέδρους καφές και εδέσματα.

Ακολούθησε η δεύτερη και τελευταία συνεδρία κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι εισηγήσεις:

Ο κ. Νικόλαος Κουρκουμέλης Υποστράτηγος ε.α. ωμίλησε με θέμα: «Τακτικοί ελιγμοί και ψυχολογικές επιχειρήσεις στην Ελληνική Επανάσταση. Η απελευθέρωση της Λειβαδείας από τον Θανάση Διάκο», Ο κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, Θεολόγος  – Φιλόλογος ωμίλησε με θέμα: « Η απήχηση της θυσίας του Αθανασίου Διάκου σε εφημερίδες της 40ετίας 1821 – 1861. Ο κ. Σταύρος Μαμαλούκος, Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Ιωάννης Περράκης Δρ. Θεολογίας ωμίλησαν με θέμα: « Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αρτοτίνα, Μονή μετανοίας του Αθανασίου Διάκου. Ο κ. Απόστολος Ρούσκας, Θεολόγος ΜΘ, ωμίλησε με θέμα: « Ο Αθανάσιος Διάκος στην τέχνη των νομών Φθιώτιδος, Φωκίδος και Βοιωτίας και τέλος ο κ. Παναγιώτης Μαντζάνας, Θεολόγος ωμίλησε με θέμα: « Το πρόβλημα της καταγωγής του Αθανασίου Διάκου».

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός  διάλογος μεταξύ των συνέδρων και των εισηγητών και το κλείσιμο της Ημερίδος πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος ανέφερε:

«Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους  Εισηγητάς, διότι σήμερα ετελέσαμε το καλύτερο όχι μόνο φιλολογικό – πνευματικό αλλά και εκκλησιαστικό μνημόσυνο εις τον Ήρωα και Μάρτυρα της Εκκλησίας μας, Αθανάσιο Διάκο. Προσωπικώς έμαθα πάρα πολλά πράγματα. Το καλύτερο ήταν ότι όλοι οι εισηγητές εκράτησαν έντονο το ενδιαφέρον μας, είχαν την ιστορικότητα, την γλαφυρότητα, την πειστικότητα. Η Ευγνωμοσύνη μου προς όλους σας είναι πολύ μεγάλη.

Η Μητρόπολις Φθιώτιδος έχει δώσει μεγάλη σημασία στην προσωπικότητα και στην εορτή, την οποία παρελάβαμε από τον προκάτοχό μου, του Αθανασίου Διάκου. Κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου έχουμε τα ΔΙΑΚΕΙΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο Λαμίέων και την Ιερά Μητρόπολη, τελούμε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο, β) Η Ιερά Μητρόπολις έχει τυπώσει χιλιάδες εικονάκια του Αθανασίου Διάκου, τα οποία μοιράζω προσωπικώς εις τους μαθητές των σχολείων για να έρθουν τα παιδιά μας σε επαφή με τον Ήρωα, γ) εις τους φακέλους της αλληλογραφίας της Μητροπόλεως βάζουμε πάνω σφραγίδα με την μορφή του Αθανασίου Διάκου και δ) η Μητρόπολις έχει φιλοτεχνήσει οριχάλκινο αγαλματίδιο του Αθανασίου Διάκου, πιστό αντίγραφο του μεγάλου ανδριάντος, το οποίο δίδουμε ως την ύψιστη διάκριση της Μητροπόλεως σε υψηλά πρόσωπα που επισκέπτονται την πόλη μας.

Η Ημερίδα αυτή νομίζω ήταν το καλύτερο ορόσημο για μια περίοδο που όλα κλονίζονται και όλα καταρρέουν, που δεικνύει ακριβώς την έκταση των σχέσεων Εκκλησίας και Έθνους. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι το 2021 συν Θεώ η Ιερά Μητρόπολις μας θα διοργανώσει Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στον Αθανάσιο Διάκο επί τη συμπληρώσει 200 χρόνων από το μαρτύριό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εν ευθέτω χρόνο θα κυκλοφορηθούν από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως μας τα πρακτικά  της Ημερίδος.

Την Ημερίδα ετίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμίεων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο τ. Βουλευτής κ. Απόστολος Γκλέτσος, η τ. Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, η Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας κ. Αποστολία Ακριβούση, ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Συννταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου, ο Διοικητής της 63Μ.Ε. Συνταγματάρχης Δημήτριος Γουργιώτης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και άλλων φορέων της Φθιώτιδος.

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

Προηγούμενο άρθρο Εορτασμός της Ημέρας της Αστυνομίας και του προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου
Επόμενο άρθρο Η εκκλησία μας τίμησε τους άταφους ήρωες του 1940