Ειδήσεις

Με επιτυχία η 5η ομιλία για τις «Αγιασμένες Μορφές της Εποχής μας»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 5η κατά σειρά ομιλία την Τετάρτη 22 Μαρτίου ε.ε. στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του φιλάγιου ποιμνίου όπως στις μέχρι τώρα πραγματοποιηθείσες ομιλίες, οι οποίες διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος,  το οποίο κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολίς μας με γενικό τίτλο: «Αγιασμένες Μορφές της Εποχής μας» και  οι οποίες έχουν ως σκοπό την πνευματική τόνωση,  ενδυνάμωση και ωφέλεια των πιστών ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η ομιλία αυτή ήταν αφιερωμένη στην αγιασμένη και προφητική προσωπικότητα του αγωνιστού Ιεράρχου, Μακαριστού Μητροπολίτου Φλωρίνης  Αυγουστίνου Καντιώτη.

Εκλεκτός προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο κατηρτισμένος και  δεινός Ιεροκήρυξ, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης, πνευματικό ανάστημα του π. Αυγουστίνου.

Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος έκανε μια σύντομη εισαγωγή για τον Μακαριστό π. Αυγουστίνο λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Απόψε θα γίνει αναφορά εις τον αγωνιστή και ονομαστό παγκοσμίως Μακαριστό Μητροπολίτη Φλωρίνης κυρό Αυγουστίνο Καντιώτη.

Όλοι ξέρουμε ότι ο π. Αυγουστίνος ήταν μια προφητική φωνή, ένας ειλικρινής κληρικός, ο οποίος ζούσε με αφοσίωση στον Κύριο και ως Ιεροκήρυξ είχε πάντοτε πύρινο, παραμυθητικό, ελεγκτικό λόγο, πάντοτε όμως προς σωτηρία των ανθρώπων και Δόξαν του Θεού».

Ο Σεβασμιώτατος στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπική του γνωριμία με τον π. Αυγουστίνο, όντας μαθητής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, η προσωπικότητα του οποίου άφησε ανεξίτηλο στη μνήμη του Ποιμενάρχου μας το πρώτο κήρυγμα που άκουσε από τον π. Αυγουστίνο, στο οποίο διέκρινε τον καθαρό λόγο, τα πατερικά χωρία και την μεγάλη συγκίνηση.

«Όλοι έλεγαν ότι ο π. Αυγουστίνος ήταν αυστηρός, ακέραιος και απόλυτος, σας διαβεβαιώ όμως ότι είχε καρδιά μικρού παιδιού.

Ο π. Δανιήλ τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την παρουσία του εδώ, είναι ο πλέον κατάλληλος για να ωμιλήσει για τον π. Αυγουστίνο, διότι τον εγνώρισε και τον έζησε για πολλά χρόνια και ακολουθεί επί τα ίχνη αυτού, της ταπεινώσεως, της αφοσιώσεως, της δυναμικότητος της συγγραφής πολλών βιβλίων αλλά κυρίως του ήθους».

Προ της ομιλίας του π. Δανιήλ, στα μεγάφωνα του Αμφιθεάτρου, ακούστηκε ένα μικρό απόσπασμα από παλαιό, πύρινο και συγκινητικό   κήρυγμα του π. Αυγουστίνου με θέμα την προσκύνηση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου , το οποίο και έκανε τους πάντες να ριγήσουν από δέος.

Στην συνέχεια ο π. Δανιήλ έλαβε τον λόγο και  χαρακτηριστικά ετόνισε:

«Ένας λόγος του π. Αυγουστίνου φτάνει για να καλύψει 100 δικά μας κηρύγματα.

Ευχαριστώ Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κ. Νικόλαε για την τιμητική αυτή πρόσκληση.

Τον π. Αυγουστίνο τον εγνώρισα όταν ήμουν παιδάκι 14 χρονών. Μπροστά μου αντίκρισα έναν γίγαντα της Εκκλησίας.

Ο π. Αυγουστίνος δεν ήταν απλώς ένας Ιεροκήρυκας, ήταν ο σοφός θεολόγος, ο άγιος στη ζωή , ο αγιοπατερικός και αγιογραφικός στο λόγο και στη διακονία του Ευαγγελίου.

Όταν τελειώσαμε τη Θεολογία, εμείς τα πνευματικά του παιδιά, κυκλώσαμε τον Βασιλιά των Ιεροκηρύκων, τον πρύτανη του άμβωνος, ώστε να μαθητεύσουμε κοντά του, καθώς κι εκείνος ήθελε να δημιουργήσει αυτή την αποστολική ομάδα. Τότε άτυπα ιδρύθηκε η “σχολή Καντιώτη”. Αργότερα αξιώθηκα να χειροτονηθώ απ’ τα χέρια του και έκτοτε θέλησα να ακολουθήσω τα ίχνη του.

Ο π. Αυγουστίνος ήταν ένα πατερικό ανάστημα , εκκλησιαστικός ποιμένας και διδάσκαλος, φωστήρας της καθόλου Εκκλησίας που δεν συρρικνώνεται στο σχήμα μιας μόνο μορφής ορθόδοξης δράσεως και πνευματικότητος.

Τον είπαν αγωνιστή και ήταν αγωνιστής. Αγωνίστηκε ενάντια στη φθορά και στη διαφθορά, ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο, ενάντια στο κοινωνικό κατεστημένο της ανισότητος, ενάντια στη διαφθορά της Εκκλησίας.

Αγωνιστής ατρόμητος, που δεν δείλιασε μπροστά σε κανέναν,. Ακόμη και στις δύσκολες ώρες που ήρθαν για εκείνον όταν διώκονταν. Αγωνίστηκε σε μέρες δύσκολες για την Ελλάδα, τις μέρες της κατοχής και καυτηρίαζε το κακό, όπου κι αν το έβρισκε.

Τον είπαν προφήτη και ήταν. Τον είπαν νέο Κοσμά Αιτωλό και ήταν, διότι εκέινος απεκάλυψε τη ζωή και το έργο του Αγίου Ιερομάρτυρος και Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού και ξαναζωντάνεψε στις μέρες μας το θρύλο του. Ήταν ο πρώτος που έγραψε βιβλίο το 1950 για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και ήταν εκείνος που μιμήθηκε τη ζωή του, αφυπνίζοντας συνειδήσεις με το δυναμικό και αληθινό  κήρυγμά του.

Τον είπαν συντηρητικό και αυστηρό, αλλά ο π. Αυγουστίνος ήταν προοδευτικός. Αυστηρός στη ζωή του, ασκητικός. Καυτηρίαζε τη ζωή και ακολουθούσε πιστά το Ευαγγέλιο, το οποίο ποτέ δεν επικροτεί την βρωμιά, αλλά αγκαλιάζει τους μετανοημένους αμαρτωλούς, κάτι που έκανε ο π. Αυγουστίνος.

Τον είπαν ελεήμονα και ήταν. Αγαπούσε πολύ τους πτωχούς. Το 1943 έσωσε κυριολεκτικά τους κατοίκους της Κοζάνης, μοιράζοντας σε συσσίτια καθημερινά 8000 μερίδες φαγητού.

Ήταν εν κατακλείδι, Ιεροκήρυξ ζωντανός, κήρυκας της αληθείας. Ήταν ο υψιπέτης αετός του άμβωνος, ο οποίος ύψωνε τον Χριστό και την Ελλάδα. Αφυπνιστικός και πάντοτε προετοιμασμένος για το κήρυγμά του.

Τρία πράγματα ποθούσε,  τον κόσμο να ζει με Χριστοκεντρικότητα, την Ελλάδα να είναι και να παραμείνει πάντοτε Ορθόδοξη και την Εκκλησία με το κήρυγμά της.

Ως άλλος Πρόδρομος ήλεγχε τους ισχυρούς χωρίς να φοβάται τίποτα και κανένα.

Σκύβουμε ταπεινά, απόψε Σεβασμιώτατε και φιλούμε ευλαβικά το χέρι του π. Αυγουστίνου και τον ευχαριστούμε για όλα όσα έκανε για την Εκκλησία, για την Ελλάδα και για μας τον καθένα προσωπικά».

Την θαυμάσια,  συγκινητική και δυναμική ομιλία του π. Δανιήλ, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm) και μαγνητοσκοπήθηκε από το STAR Κεντρικής  Ελλάδος,  έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον π. Δανιήλ, ευχήθηκε σε όλους να έχουμε την ευχή του π. Αυγουστίνου και να πρεσβεύει στο θρόνο του Θεού, για την Εκκλησία, την Πατρίδα και για όλους προσωπικά.

            ΦΩΤΟ imfth & Δημήτριος Ανάγνου 

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις οδήγησαν σε 48 συλλήψεις στη Στερεά Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Προσλήψεις 6 ατόμων στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας