Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου 2021, στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης, η επετειακή εκδήλωση του Δήμου Λαμιέων σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Υπάτης και τον Εκπολιτιστικό – Επιμορφωτικό Σύλλογο Υπαταίων «Οι Αινιάνες», για τη συμβολή της Μονής Αγάθωνος στον Αγώνα του 1821.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, ο οποίος, παρά το βεβαρυμμένο ποιμαντικό πρόγραμμά του, βρέθηκε στην Υπάτη δείχνοντας για ακόμη μια φορά την έμπρακτη αγάπη του για την Αγιοτόκο και Μαρτυρική Πόλη.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη σπουδαία προσφορά των μοναστηριών στον Αγώνα για την Ανεξαρτησία αλλά και τη σημασία την οποία έχουν οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις.
Ακολούθως, χαιρετισμό απηύθυναν η Αντιδήμαρχος κ. Αμαλία Ποντίκα, εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων, και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός Γιαντσίδης. Η κ. Ποντίκα αναφέρθηκε στην σημασία που δίνει ο Δήμος για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και στη καθοριστική σημασία που διαδραμάτισε στον Αγώνα του ’21 η Μονή Αγάθωνος, ευχαριστώντας παράλληλα την Τοπική Κοινότητα και τον Σύλλογο «Οι Αινιάνες» για τη συνεργασία. Από τη πλευρά του ο Ηγούμενος της Μονής ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική αυτή εκδήλωση για την ιστορική Μονή η οποία τα μέγιστα συνέβαλε ώστε να ευοδωθεί ο Απελευθερωτικός αγώνας του 1821.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Νικόλαος Ζαΐμης, θεολόγος – δημοσιογράφος στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) και την PEMPTOUSIA.TV, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ιερά Μονή Αγάθωνος, το ενδιαίτημα της επαναστατημένης Φθιώτιδας». Ο κ. Ζαΐμης στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στη συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας και του μοναχισμού κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στη συνέχεια ο ομιλητής, στηριζόμενος στις πηγές, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο της Μονής στη πνευματική αφύπνιση των υπόδουλων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, καθώς εκεί λειτούργησε από τον 16ο αιώνα η περίφημη Σχολή της Αγάθωνης. Επίσης, αναλυτική αναφορά έγινε στη στήριξη που παρείχε η Μονή στους κλεφταρματολούς και οπλαρχηγούς για την προετοιμασία του Αγώνα, στις μάχες της Υπάτης και τη συμμετοχή σε αυτές των μοναχών, στη μάχη της Αγάθωνης που δόθηκε τον Μάιο του 1822, αλλά και στις μορφές των αγωνιστών μοναχών που διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια της Επαναστατικής περιόδου, με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στον Ηγούμενο Γρηγόριο Ιωάννου.
Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή της Σχολής κ. Ανάργυρου Βλάχου, απέδωσαν ύμνους και τραγούδια εμπλουτίζοντας έτσι καλλιτεχνικά την εκδήλωση.
Συγκινητική υπήρξε η στιγμή όταν η Πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Αινιάνες» κ. Μαρία Λαϊνά επέδωσε στον Ηγούμενο της Μονής π. Γερμανό μια χρυσοκέντητη εικόνα της Αγίας Βαρβάρας η οποία σώθηκε κατά τη διάρκεια της πυρπόλησης της Υπάτης από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Ιούνιο του 1944. «Το δώρο αυτό π. Γερμανέ έχει ιδιαίτερη αξία για εμένα γιατί αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο καθώς το φιλοτέχνησε η γιαγιά μου στις αρχές τις δεκαετίας του ’30. Πλέον θα αποτελεί κειμήλιο για τη Μονή σας», υπογράμμισε η κ. Λαϊνά.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε τη σπουδαιότητα και την αξία που έχουν αυτές οι εκδηλώσεις για να διατηρείται άσβεστη η ιστορική μνήμη, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας στον Αγώνα. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τον ομιλητή για την εισήγησή του αλλά και τη διακονία του, όπως σημείωσε, στην εκκλησιαστική ενημέρωση. Τέλος, έδωσε συγχαρητήρια στη χορωδία των μαθητών «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ», η οποία με το έργο που παράγει στηρίζει κάθε τέτοια πρωτοβουλία.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Υπάτης Αρχιμανδρίτης π. Ηρωδίων Ρίζος, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Υπάτης Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Καραγιάννης, ο πρώην Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Διευθυντής του Γενικού Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης και ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ», Δρ. Ανδρέας Ιωακείμ.