Ειδήσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 9η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κεντρική μουσική επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για την επέτειο της  25ης Μαρτίου.

Η εν λόγω εκδήλωση ήταν σχεδιασμένη για να αποτελέσει μια όμορφη παραδοσιακή γιορτή για όλη την Φθιώτιδα, όμως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου και μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Youtube, από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από τον τηλεοπτικό σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος».

Χαιρετισμό από τον Ανδριάντα του Εθνοϊερομάρτυρος Αθανασίου Διάκου από την ομώνυμη πλατεία της πόλεως, απηύθυνε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

Καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και ενώ υπεβλήθησαν σε τέστ ταχείας ανιχνεύσεως του covid- 19 (rapid test), από το Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως έψαλλαν επίκαιρους ύμνους για την Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και τραγούδησαν παραδοσιακά ρουμελιώτικά  τραγούδια και άλλα τραγούδια από διάφορα μέρη της πατρίδος μας, υμνώντας τους αγώνες και τις θυσίες των μαρτύρων της πίστεως και των ηρωών της πατρίδος.

Την εκδήλωση έκλεισε με τον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, από το κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου, ο οποίος και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Εκλεκτοί άρχοντες του τόπου μας, αγαπητοί μου αδελφοί, αδέλφια μου αγαπημένα, παιδιά της Ρούμελης, σήμερα γιορτάζει όλη η Ορθοδοξία, γιορτάζει όλος ο Ελληνισμός, γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό του Γένους, γιορτάζουμε μία λαμπρή επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, όταν οι πρόγονοι μας οι δουλωμένοι, υπόδουλοι, σκλαβωμένοι Έλληνες με την ευχή της Παναγίας και του Χριστού, για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία αποφάσισαν να δώσουν το αίμα τους για να ξαναγεννηθεί το Γένος μας, για την Εθνική μας Παλιγγενεσία.

Είναι μέρα ευγνωμοσύνης για όλους μας, καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας, καταθέτουμε την καρδιά μας, καταθέτουμε την ψυχή μας σ’ όλους αυτούς τους επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι έγραψαν και υπέγραψαν με το αίμα τους την ελευθερία. Ασφαλώς για εμάς τα παιδιά της Ρούμελης ο Αθανάσιος Διάκος αποτελεί όχι απλώς τον ήρωα μας, αποτελεί όχι απλώς ένα σύμβολο για όλους εμάς, αλλά είναι ένας διαχρονικός ηγέτης, ένας κληρικός, ένας μάρτυρας της πατρίδας, κι ένας ήρωας της πίστεως, ένας ήρωας της πίστεως κι ένας μάρτυρας της πίστεως, ένα πρόσωπο το οποίο υπέγραψε με το αίμα του τον Ευαγγελισμό της πατρίδας, την πίστη στον Χριστό, την αγάπη του στο Γένος.

Αλλά για μας τους Έλληνες του σήμερα οι προκλήσεις είναι μεγάλες, ασφαλώς δεν μπορούμε να γιορτάσουμε αυτή την γιορτή, όπως θα θέλαμε, οι υγειονομικές συνθήκες και η πανδημία δεν μας το επιτρέπουν. Μπορούμε όμως να γιορτάζουμε το μέλλον μας εφόσον ακολουθήσουμε στα χνάρια, που μας χάραξαν οι ήρωες και οι ηρωίδες του 1821, εφόσον πορευθούμε πάντα με του Χριστού την πίστη και με την αγάπη για την ελευθερία της πατρίδος. Αυτά τα δύο μπορούν να αποτελούν την πυξίδα μας κι οφείλουν να αποτελούν την πυξίδα μας για να έχουμε μέλλον, όχι ένα μέλλον μιας απλής επιβίωσης, αλλά ένα λαμπρό μέλλον για την πατρίδα μας για τον καθένα ξεχωριστά.

Εύχομαι σε όλους τους συμπατριώτες μου, σε όλους εσάς εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα! Η Παναγία μας να σκεπάζει όλους σας! Και ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους όσους συντελούν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μας, επώνυμους και ανώνυμους, τους άρχοντες μας και τον λαό μας, αλλά και όσους και σήμερα στην επετειακή μας εκδήλωση θα ψάλλετε μαζί μας, θα τραγουδήσετε μαζί μας, θα συγκινηθείτε μαζί μας, θα ταξιδέψετε μαζί μας όχι στο παρελθόν το ένδοξο, αλλά στο μέλλον, που εύχομαι να μην είναι απλώς ένδοξο, να είναι ενδοξώτατο! Χρόνια πολλά!»

Προηγούμενο άρθρο Αποτελέσματα των rapid tests που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Μαρτίου στην Αταλάντη και στον Έξαρχο
Επόμενο άρθρο Διανομή προϊόντων στις οικογένειες του ΚΕΑ-TEBA από το Δήμο Λαμιέων και τους Δήμους-εταίρους