Στη μονοθεματική τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου 2025 συζητήθηκαν τα αιτήματα των αγροτών της Φθιώτιδας όπως τα έθεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και Αγροτικοί Σύλλογοι. Τα αιτήματα συμπυκνώνονται στα ακόλουθα:
Να μην χρησιμοποιήσει η ΕΥΔΑΠ τις γεωτρήσεις των περιοχών Αμφίκλειας και Χαιρώνιας Βοιωτίας στερώντας το νερό από αγρότες και κατοίκους, κατασκευή αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων, προστασία της παραγωγής από αρουραίους, προστασία κτηνοτροφικών από τους λύκους, ολοκλήρωση των Αναδασμών. Τέθηκαν επίσης,το θέμα της στελέχωσης των υπηρεσιών και τα γενικά αιτήματα για το ενεργειακό κόστος, την απόσυρση της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης MERCOSUR κ.α.
Μετά από έξι περίπου ώρες συζήτηση ο Περιφερειάρχης εισηγήθηκε ένα Ψήφισμα δήθεν αποδοχής των αιτημάτων το οποίο απορρίφθηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και από τους αγρότες. Με το ψήφισμα αυτό, ως συνήθως, διατυπώνονται γενικόλογα ευχολόγια και αόριστες δεσμεύσεις.
Το μόνο αίτημα που η Περιφερειακή Αρχή πανηγυρίζοντας ισχυρίζεται ότι ικανοποίησε είναι το σχετικό με την μη χρήση των γεωτρήσεων από την ΕΥΔΑΠ καθώς είχε προηγηθεί την προηγουμένη η συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας κ. Σκυλακάκη, ερήμην των παρατάξεων της μειοψηφίας παρότι είχαμε ζητήσει να συμμετάσχουμε. Σύμφωνα με την ενημέρωση για το τρέχον έτος η ΕΥΔΑΠ δεν θα κάνει χρήση των γεωτρήσεων παρά μόνο για ερευνητικούς λόγους. Καμία δέσμευση για τα επόμενα χρόνια. Οι αγρότες πήραν μία μικρή ανάσα αλλά ο κίνδυνος ελλοχεύει. Συνεπώς ούτε αυτό το έλυσαν.
Από την πλευρά μας επισημάναμε την μη δρομολόγηση των σημαντικών αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων που έχει ανάγκη η Φθιώτιδα κυρίως στις περιοχές της Θεσσαλιώτιδας, του Δομοκού καθώς και του Σπερχειού. Ρωτήσαμε μάλιστα που βρίσκεται το έργο του Φράγματος του Δομοκού και απάντηση δεν πήραμε (είχε αρχικά ενταχθεί στο ΥΔΩΡ 2 και μετά χάθηκε). Επίσης θυμίσαμε ότι κάθε τόσο γίνεται λόγος για την ΟΧΕ του Σπερχειού αλλά είναι στα αζήτητα. Ο Περιφερειάρχης υποσχέθηκε ότι επίκειται η πρόσκληση με δημόσια δαπάνη μόνο 8.000.000 ευρώ.
Οι Αντιπεριφερειάρχες Φθιώτιδας και Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έδωσαν σαφείς απαντήσεις και έδειξαν ότι δεν γνωρίζουν καλά τα θέματα («δεν θυμάμαι», δεν έχω εδώ τα χαρτιά» «νομίζω ότι»).
Μόνη θεωρητική ελπίδαγια τον Σπερχειό η υπόσχεση μίας χρηματοδότησης 70.000.000 ευρώ που αναμένεται από το Υπουργείου Υποδομών του Φθιωτού Υπουργού κ. Σταικούρα, την οποία περιμένουμε να δούμε στην πράξη.
Στην προστασία της γεωργικής παραγωγής από τους αρουραίους κυρίως στην περιοχή του Δομοκού και των κτηνοτρόφων από τους λύκους στις ορεινές Κοινότητες, η Περιφερειακή Αρχή αρκείται στην αναζήτηση λύσεων χωρίς συστηματική μελέτη των προβλημάτων αυτών και χωρίς σαφή εικόνα του εύρους των πληθυσμών των ζώων αυτών. Εν ολίγοις χωρίς σχέδιο. Το αίτημα για να κηρυχθεί η Φθιώτιδα αρουραιόπληκτη περιοχή υποστηρίχθηκε από όλους.
Το θέμα της χρόνιας καθυστέρησης των αναδασμών μπήκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Στην Φθιώτιδα εκκρεμούν και μάλιστα από δεκαετίες δέκα αναδασμοί (όπως ο αναδασμός στις περιοχές Λειανοκλαδίου, Αμουρίου, Λιγαριάς, Ζηλευτού κλπ από την δεκαετία του ΄80). Η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των αναδασμών προκαλεί τεράστια προβλήματα τόσο στου αγρότες όσο και γενικότερα στους ιδιοκτήτες της γεωργικής γης. Από τους δέκα αναδασμούς οι μισοί περίπου είναι στο στάδιο των ενστάσεων αλλά ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει τον χρόνο ολοκλήρωσης. Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι ασχολείται πλέον προσωπικά με το πρόβλημα, γεγονός που ίσως επιταχύνει στις διαδικασίες, αλλά δεν απολογήθηκε για την χρόνια καθυστέρηση καθώς η παράταξη της πλειοψηφίας διοικεί για πάνω από δέκα χρόνια την Περιφέρεια.
Η παράταξη ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΣΤΕΡΕΑ βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών της Φθιώτιδας οι οποίοι αντιμετωπίζουν πέραν των γενικών και τοπικά κρίσιμα προβλήματα έλλειψης υποδομών άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης συστηματικής και σχεδιασμένης αγροτικής πολιτικής από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η Περιφερειακή Αρχή που διανύει πλέον το εντέκατο έτος της θητείας της αρκείται σε ευχολόγια, διακίνηση εγγράφων και διαχείριση μόνο των τρεχουσών αγροτικών υποθέσεων χωρίς κανένα σχέδιο για όλους τους τομείς της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας. Κανένα πρόγραμμα, κανένα σχέδιο. Η υποβάθμιση της αγροτικής ανάπτυξης είναι ένας από τους κύριους λόγους ερήμωσης της Στερεάς Ελλάδας. Αν δεν αλλάξει αυτός ο κατήφορος τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο δυσμενή για το μέλλον της Περιφέρειας.