Ειδήσεις

Με κάθε επισημότητα η Λαμία γιορτάζει τα «Διάκεια 2017»


Με λαμπρή Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις “ΔΙΑΚΕΙΑ 2107”, προς τιμήν του Εθνομάρτυρος και Ήρωος  Αθανασίου Διάκου, στην καρδιά της λεβεντογέννας Ρούμελης, την Λαμία.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, 196 χρόνια από το φρικτό μαρτύριο του Αθανασίου Διάκου του ήρωος σύμβολο της πόλεως μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, προηξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στο τέλος της οποίας εψάλη και επιμνημόσυνος δεήσις υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντος Αθανασίου Διάκου.

Το παρών στην Θεία Λειτουργία και στην επιμνημόσυνη δέηση έδωσαν, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης, κ. Αθανάσιος Μιχελής, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας κ. Αθανάσιος Μακρυγιάννης   , ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος συνοδευόμενος από Αξιωματικούς του Στρατού, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος και άλλων φορέων του τόπου , καθώς και πλήθος πιστών.

Στο αριστερό ανάλόγιο παρέστη συμψάλλων και ο κ. Νικόλαος Νικολάου, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Ψυχικού Αθηνών.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στην Σωτήριο ομολογία του Αποστόλου Θωμά και ετόνισε ιδιαίτερα τα θαύματα και τις εμφανίσεις του Αναστάντος Κυρίου, τα οποία η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει καθ’ όλη την διάρκεια της χαρμόσυνης περιόδου του Πεντηκοσταρίου, θαύματα τα οποία ενδυνάμωναν την πίστη των Αγίων Αποστόλων και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να τονώνουν και την δική μας πίστη.

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας, στο οποίο ο Ευαγγελιστής Λουκάς μέσω των Πράξεων των Αγίων Αποστόλων εξιστορεί την σωτήρια επέμβαση του Θεού, η οποία  απελευθέρωσε  τον  Απόστολο Πέτρο από την φυλακή.

«Ο Θεός δεν μας εγκαταλείπει ποτέ, ιδιαίτερα όταν εν ενί σώματι προσευχόμαστε. Η πίστη και Ενότητα μας έσωζε και πάντοτε σώζει   και την Εκκλησία και το  Έθνος μας. Η περίοδος της ευημερίας πέρασε. Τώρα καλούμεθα να αποδείξουμε πόσο χριστιανοί και πόσο πατριώτες είμαστε. Ο Χριστός δεν μας εγκαταλείπει. Να δείχνουμε με ηρωισμό  πίστη στον Αναστάντα Κύριο  αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι. Το χρήμα και όλα τα καλά του κόσμου δεν φέρνουν ευτυχία. Πραγματική ζωή και ευτυχία φέρνει μονάχα ο  Χριστός», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργία εψάλη επιμνημόσυνος δέησις στο τέλος της οποίας ο Εκπαιδευτικός κ. Βασίλειος Σταυρόπουλος, Διευθυντής του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Λαμίας, εξεφώσησε τον Πανηγυρικό λόγο της ημέρας. Ο κ. Σταυρόπουλος στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην ζωή του Αθανασίου Διάκου,  στο γεγονός της συλλήψεως του από του Τούρκους κατά την ώρα της μάχης στην Αλαμάνα και τέλος στο φρικτό μαρτύριο του  δι΄ ανασκολοπισμού. «Μαρτύριο υπέρ Πίστεως και Πατρίδος», όπως χαρακτηριστικά ετόνισε ο κ. Σταυρόπουλος.

Στο τέλος της Δέησης με προτροπή του Σεβασμιωτάτου, σύσσωμο το Εκκλησίασμα έψαλλε δυνατά τον Αναστάσιμο παιάνα “Χριστός Ανέστη” και τον Εθνικό μας Ύμνο.

Ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και να είναι αιωνία η μνήμη του Αθανασίου Διάκου και όλων των συν αυτώ πεσόντων ηρώων και να μας διδάσκουν με την αυτοθυσία τους, τον ηρωισμό τους και την γενναιότητά τους.

Ακολούθησε εν πομπή τρισάγιο στον τόπο του μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου, στην οδό Καλύβα Μπακογιάννη και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους στον Ανδριάντα του Ήρωος στην ομώνυμη πλατεία της πόλεως.

Οι Εορταστικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν τη Τετάρτη 26 Απριλίου, όπου στις 6: 00 το απόγευμα η Ιερά Μητρόπολις μας θα πραγματοποιήσει μουσική εκδήλωση Ιστορικής Μνήμης με τίτλο «Ωδή στον Αθανάσιο Διάκο», στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της (οδός Μ. Αλεξάνδρου και Αγράφων, Νέα Άμπλιανη Λαμία), στην οποία καλούμαστε να συμμετάσχουμε όλοι.

Η εκδήλωση θα  περιλαμβάνει Δημοτικά άσματα για τον Αθανάσιο Διάκο και το αιματοβαμμένο ράσο της Επαναστάσεως από τους καλλικελάδους αοιδούς της δημοτικής μας παραδόσεως, Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Κυριακόπουλο και κ. Σάββα Σιάτρα. Επίσης, θα συμμετάσχει ἡ παραδοσιακή ορχήστρα του Ωδείου «Ἐν Ὠδαῖς. Τον συντονισμό και την παρουσιάση της εκδηλώσεως έχει ο Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Πρωτοψάλτης κ. Ανδρέας Ιωακείμ».

Στο τέλος της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος θα επιδώσει το παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως στον π. Χρήστο Κυριακόπουλο και τον κ. Σάββα Σιάτρα, για την προσφορά τους στη δημοτική μουσική.

 

Φωτό imfth & Δημήτριος Ανάγνου

Προηγούμενο άρθρο Συνδικάτο Οικοδόμων Φθιώτιδας: Απεργούμε πανελλαδικά την 1η Μάη
Επόμενο άρθρο «Η Ξένη» από τους Φίλους Κινηματογράφου Λαμίας