Με μεγαλοπρέπεια οι εορτασμοί για τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου με χειροτονία διακόνου


Tags |

Με μεγάλη ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η Ιερά μνήμη του Αγίου Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, του και χρηματίσαντος Ιεροκήρυκος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Επίκεντρο των λαμπρών εορτασμών το διήμερο 8 & 9 Νοεμβρίου ήταν ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου στην Νεάπολη Λαμίας όπου και τις 2 ημέρες ετέθη προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου το οποίο η Ιερά Μητρόπολη μας κατέχει ως ανεκτίμητο θησαυρό.

nektarios

nektarios-1

nektarios-2

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου, το απόγευμα,  τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου με την συμμετοχή πολλών Ιερέων από την Αρχιερατική Περιφέρεια Λαμίας, των διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθους πιστών που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό.

Τον Θείο Λόγο εκύρηξε ο Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Λουκάς Γρηγοριάτης, ο οποίος είναι ιατρός, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

nektarios-3

nektarios-4

nektarios-5

Μετά την ευλόγηση των άρτων, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στους πιστούς που βρισκόταν στον Ιερό Ναό αλλά και σε αυτούς που άκουγαν την ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας  Μητροπόλεως τον π. Λουκά, ο οποίος είναι πνευματικό ανάστημα του Μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους π. Γεωργίου Καψάνη και αμέσως του έδωσε τον λόγο.

Στην Αγιοπνευματική και Θεολογικά κατηρτισμένη  ομιλία του ο π. Λουκάς ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας εκ βάθους καρδίας για την πρόσκληση και τα καλά του λόγια και αναφέρθηκε εκτενώς στον οσιακό βίο του Μεγάλου Αγίου της εποχής μας Αγίου Νεκταρίου, αυτού του μεγάλου πατέρα της Εκκλησίας μας που τόσο πολύ  αγάπησε τον Θεό και τον άνθρωπό και πολλά έπαθε για την Εκκλησία μας. «Πρέπει να διδασκόμαστε από την ζωή του Αγίου Νεκταρίου την υπομονή και την αγάπη», τόνισε χαρακτηριστηκά ο π. Λουκάς.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής,  Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και στην συνέχεια προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας κατά την διάρκεια της οποίας ετέλεσε  την εις διάκονον χειροτονία του π. Δημητρίου Φύκα, εγγάμου, πατέρα 2 μικρών παιδιών ο οποίος κατάγεται από τον Τυμφρηστό Φθιώτιδος.

nektarios-6

nektarios-7

nektarios-8

nektarios-9

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής,  Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και στην συνέχεια προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας κατά την διάρκεια της οποίας ετέλεσε  την εις διάκονον χειροτονία του π. Δημητρίου Φύκα, εγγάμου, πατέρα 2 μικρών παιδιών ο οποίος κατάγεται από τον Τυμφρηστό Φθιώτιδος.

Στον χειροτονιτήριο του λόγο ο νέος διάκονος βαθύτατα συγκινημένος, εδόξασε το όνομα του Αγίου Θεού που τον αξίωσε στον υπερμέγιστο βαθμό της Ιεροσύνης που τόσο πολύ από μικρός ποθούσε και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την στήριξη και την εκπλήρωση αυτής του της επιθυμίας. Επίσης ευχαρίστησε τον πνευματικό του πατέρα π. Δαμασκηνό Ζαχαράκη, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγάθωνος για την καλή πνευματική του καθοδήγηση, τους καλούς γονείς του που τον ανάθρεψαν με τα γνήσια ελληνορθόδοξα νάματα της πίστεως μας, την καλή του σύζυγο και όλους εκείνους που τον βοήθησαν, ώστε το όνειρό του να πραγματοποιηθεί.

nektarios-10

nektarios-11

nektarios-12

Στην αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος, εμφανώς συγκινημένος, διότι άλλος ένας «στρατιώτης του Χριστού» προσέρχεται αμισθί στην ιεροσύνη, υπέβαλλε πατρικές νουθεσίες αγάπης  στο νεοχειροτονούμενο.

«Αγαπητό μου παιδί, Δημήτριε, στην αγωνία που με διακατέχει για το τι μέλλει γενέσθαι με τα κενά τα οποία δημιουργούνται στις ενορίες της Περιφέρειας, λόγω της αδιοριστίας των Εφημερίων από μέρους της Κυβερνήσεως,  ο Θεός μου δίδει την απάντηση. Προσέρχονται νέα παιδιά τα οποία  διακατέχονται από  «θείο έρωτα» για την ιεροσύνη και υποβάλλουν την αίτηση τους ώστε να χειροτονήθουν άμισθοι κληρικοί, όπως και εσύ. Να έχεις εμπιστοσύνη στο Θεό. Μην φοβηθείς την αμισθία, ο φιλάνθρωπός πιστός λαός μας και η Ιερά Μητρόπολη γνωρίζει πώς να ενισχύει οικονομικά τους αμίσθους κληρικούς μας.

Επέλεξα αυτή την ημέρα της Ιεράς μνήμης του Αγίου Νεκταρίου να τελέσω την χειροτονία σου διότι έχουμε μπροστά μας τον Άγιο, η ζωή του οποίου είναι η καλύτερη διδασκαλία για τους υποψηφίους και τους νέους Κληρικούς. Ο Άγιος Νεκτάριος, ως Διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, εδίδασκε τους υποψηφίους κληρικούς αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο, ταπείνωση, ιεροπρέπεια και πνευματική αρχοντιά, αυτά τα πνευματικά αγαθά πρέπει και εσύ να καρπωθείς σήμερα για να επιτύχεις στην ιερατική σου πορεία. Είσελθε παιδί μου, εις την χαράν του Κυρίου σου».

nektarios-13

nektarios-14

Ακολούθησε σε έντονο συκγινησιακό κλίμα η χειροτονία του νέου Διακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Δημητρίου, του κλήρου και όλων των ευσεβών Χριστιανών αναφωνώντας του το «Άξιος!»

Προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αιδεσ. Πρωτ. π. Γεώργιος Κάλλος εκ μέσης καρδίας ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την αγιαστική παρουσία του στις Ιερές Πανηγυρικές Ακολουθίες της Ενορίας και του ευχήθηκε έτη πολλά, θεοχαρίτωτα, γεμάτα υγεία, δύναμη και ευλογία από τον Θεό.

nektarios-15

Ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του Ιερού Ναού σε όλους τους εορταστάς όπου εκ μέρους της Ενορίας ένα μικρό κορίτσι σε ένδειξη αγάπης και σεβασμού προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μια ανθοδέσμη.

nektarios-16