Του Ιωάννη Γ. Γεωργαντά
Τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάστηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής μία ιδιαίτερα επίκαιρη μελέτη που αφορά τη μελλοντική κατηγοριοποίηση των Δήμων. Συγκεκριμένα, στη μελέτη των καθηγητών Ν. Χλέπα και Ι. Ψυχάρη προτείνεται οι Δήμοι, ανάλογα με ορισμένα χαρακτηριστικά τους, να ταξινομηθούν σε πέντε κατηγορίες και αυτό να αποτελέσει δομικό στοιχείο της θεσμικής αντιμετώπισης τους στο μέλλον.
Για όσους παρακολουθούν τις εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις αυτοδιοικητικές δομές η θεματολογία της έρευνας δεν προκαλεί έκπληξη. Είναι σαφές πως οι Δήμοι στο άμεσο μέλλον θα κινηθούν σε πολλές παράλληλες και ασύγχρονες τροχιές ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τις δυνατότητες και τις προοπτικές τους.
Ωστόσο, το γεγονός πως η μέχρι πρότινος ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος συζήτηση εισάγεται σταδιακά στο δημόσιο διάλογο δείχνει πως πιθανότατα επιταχύνονται οι εξελίξεις στην κατεύθυνση της υιοθέτησης ενός τέτοιου εργαλείου δημιουργίας Δήμων πολλών ταχυτήτων.
Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος Λαμιέων να ερμηνεύσει γρήγορα και με ορθότητα τις επερχόμενες θεσμικές μεταβολές ώστε να μην κληθεί για μία ακόμα φορά να χαράξει πορεία σε αχαρτογράφητα ύδατα. Όπως κάθε αλλαγή, έτσι και αυτή θα έχει νικητές και ηττημένους. Όμως είναι βέβαιο πως η πόλη μας δεν έχει άλλα περιθώρια για ήττες!
Έτσι λοιπόν προκύπτει πως είναι μείζονος σημασίας για το Δήμο μας τα επόμενα χρόνια να καταφέρει να ανταποκριθεί σε έναν διευρυμένο ρόλο διαδημοτικού κέντρου. Με βάση τα ποσοτικά δεδομένα που ελήφθησαν υπόψη για την κατηγοριοποίηση της έρευνας η Λαμία ανήκει τυπικά στους Μεγάλους Δήμους-διαδημοτικά κέντρα. Όμως, το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η ουσιαστική μετεξέλιξη του Δήμου σε μία ισχυρή υπερτοπική δομή.
Άλλωστε, δεν υπάρχει αμφιβολία πως το επόμενο στάδιο θα είναι η συρρίκνωση των κατηγοριών, πιθανώς σε τρείς, με βάση την ρεαλιστική ανταπόκριση των Δήμων στα νέα τους καθήκοντα. Θα πρέπει λοιπόν να εργαστούμε, ώστε να επιτύχουμε την παραμονή της Λαμίας στους μεγάλους Δήμους, με όσα αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τις υποδομές και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Για να αποκτήσει ο Δήμος μητροπολιτική υπόσταση θα πρέπει πρώτα από όλα να πάρει διαζύγιο από τη σημερινή μικροπολιτική του υπόσταση!
Ο Δήμος χρειάζεται άμεσα ένα πολυεπίπεδο αναπτυξιακό σοκ!
Ο Δήμος χρειάζεται επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα! Ένα restart πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό!
Η διαχειριστική ανεπάρκεια όλων των προηγούμενων χρόνων έχει αφήσει πολλαπλές πληγές και έχει οδηγήσει τον Δήμο σε οπισθοχώρηση ή στασιμότητα σε πάρα πολλούς τομείς. Η προσαρμογή του Δήμου στα νέα δεδομένα της εποχής απαιτεί κατ’ ελάχιστο: σχέδιο για την παραγωγική θέση της περιοχής, πρωτοβουλίες για την ποιότητα ζωής των πολιτών, εναρμόνιση περιβαλλοντικής διαχείρισης σύμφωνα με τις επιστημονικές εξελίξεις, δομές διαφάνειας και λογοδοσίας, σύγχρονο πλέγμα κοινωνικών δομών και εξασφάλιση καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων για τα μεγάλα έργα που απαιτούνται.
Κλείνοντας, θεωρώ πως όλα τα παραπάνω έχουν ως αναγκαία συνθήκη τη δημιουργία ενός μετώπου πολιτών που θα αγωνιστούν για την πρόοδο του τόπου. Πολίτες με διαφορετικό επιστημονικό, επαγγελματικό και κοινωνικό υπόβαθρο που θα συνεργαστούν ώστε ο Δήμος να πορευτεί τα επόμενα χρόνια με τεχνοκρατική επάρκεια για την υλοποίηση ενός ελπιδοφόρου σχεδίου αναπτυξιακής τροχιάς.
*Ο Ιωάννης Γ. Γεωργαντάς είναι πτυχιούχος Φυσικός-Μετεωρολόγος Παν. Αθηνών, τελειόφοιτος MSc Διαχείρισης Αποβλήτων και τ. Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων