Ειδήσεις

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ τουΥπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου


Υπεγράφη, σήμερα,από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου,παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Κωνσταντίνου Μαγουλά, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, το οποίοσηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς κοινών δράσεων που προβλέπεται να αναπτύξουν τα δύο μέρη.

Κατά την τοποθέτησή του στην τελετή υπογραφής, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: «Το Μνημόνιο διαμορφώνει ένα κοινό πλαίσιο δράσης σε ισότιμη βάση, με στόχο την προώθηση της εκπαιδευτικής, επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη, σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της αειφορίας στις υποδομές και τις μεταφορές».

«Σήμερα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ξεκινάμε μια κοινή πορεία. Έχουμε τη βούληση να την υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα, ώστε ενώνοντας τις δυνάμεις μας, να παράξουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για την κοινωνία, προάγοντας ταυτόχρονα την επιστημονική γνώση», κατέληξε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ιωάννης Χατζηγεωργίου σημείωσε:

«Σήμερα είναι πολύ σημαντική ημέρα για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Ίδρυμα με το μεγαλύτερο κύρος στη χώρα. Το Ίδρυμα, το οποίο είναι αφοσιωμένο στην τεχνολογική εκπαίδευση νέων μηχανικών, νέων επιστημόνων και έχει μακρά κοινωνική προσφορά στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα, του οποίου οι απόφοιτοί του έχουν οικοδομήσει τη χώρα. Και μάλιστα, ένας από τους εξέχοντες αποφοίτους του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι ο κύριος Υπουργός. Και το Ίδρυμα, το οποίο, μέσω των αποφοίτων του, της καινοτόμου έρευνας και της ερευνητικής προσπάθειας των μελών του φροντίζει, ενισχύει και συνδράμει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η διασύνδεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τον φορέα δηλαδή, ο οποίος κατεξοχήν ασχολείται με θέματα τα οποία θεραπεύονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι μια αισιόδοξη προοπτική. Είμαι βέβαιος ότι το μέλλον θα είναι ευοίωνο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφεται σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σηματοδοτεί την αφετηρία μιας στρατηγικής συμπόρευσης.

Διαμορφώνει ένα κοινό πλαίσιο δράσης σε ισότιμη βάση, με στόχο την προώθηση της εκπαιδευτικής, επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη, σε θέματα που σχετίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και της αειφορίας στις υποδομές και τις μεταφορές.

Ενδεικτικά, μεταξύ των δράσεων που προβλέπεται να αναπτύξουν τα δύο μέρη, δίνεται έμφαση:

  • Στην κοινή χρήση γνώσεων και μεταφορά τεχνολογίας.
  • Στην ερευνητική συνεργασία.
  • Στην κοινή χρήση πόρων.
  • Στις κοινές πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης, προωθώντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και τεχνολογίες, στο πλαίσιο έργων για υποδομές και μεταφορές.
  • Στη συνεργασία για τη θέσπιση προτύπων και κανονισμών, διασφαλίζοντας την ευθυγράμμιση με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και βέλτιστες πρακτικές.
  • Στη συνεργασία σε πρωτοβουλίες σχεδιασμού και ανάπτυξης για βιώσιμες και ανθεκτικές υποδομές, αξιοποιώντας την ακαδημαϊκή τεχνογνωσία του ΕΜΠ και την πρακτική εμπειρία του Υπουργείου.

Αυτός ο συνδυασμός, τεχνογνωσίας και εμπειρίας, αποτελεί μια ισχυρή εγγύηση ότι θα καρποφορήσει αυτή η προσπάθεια, η οποία με το παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας λαμβάνει, πλέον, και θεσμικό χαρακτήρα.

Σήμερα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ξεκινάμε μια κοινή πορεία.

Έχουμε τη βούληση να την υποστηρίξουμε σε κάθε βήμα, ώστε ενώνοντας τις δυνάμεις μας, να παράξουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για την κοινωνία, προάγοντας ταυτόχρονα την επιστημονική γνώση.

Προηγούμενο άρθρο Πρόσκληση στην Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα, EcoEmpower: Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας & ο Δήμος Δομοκού για τις Ενεργειακές Κοινότητες & την Πράσινη Μετάβαση
Δεν υπάρχουν άλλες ειδήσεις σε αυτή την κατηγορία