Ξεκινά το Τμήμα Ψηφιδωτού στα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων


Tags |

Αρχίζει να λειτουργεί στα Εικαστικά Εργαστήρια του Δήμου Λαμιέων  το Τμήμα Ψηφιδωτού για παιδιά και ενήλικες ώστε να γνωρίσουν την τέχνη και την ιστορία του ψηφιδωτού  Βασικό μέλημα είναι επίσης, ο εκπαιδευόμενος καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με το αντικείμενο μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας, να εμπλουτίσει και να οξύνει το πνεύμα του.

 1) Ψηφιδωτό για παιδιά

psifidotoΤο μάθημα του ψηφιδωτού για παιδιά,  έχει ως σκοπό  να γνωρίσουν οι μαθητές  την τέχνη και την ιστορία του Ψηφιδωτού. Παράλληλα, οι μαθητές να  αναπτύξουν τις δικές τους ικανότητες στη σύνθεση, τη χρωματική αντίληψη, τη δημιουργία της φόρμας, το  σχέδιο. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τα διάφορα υλικά κατασκευής των ψηφιδωτών, όπως ακρυλικές ή κεραμικές ψηφίδες, κόλλες, στόκους και  εργαλεία.

Πέρα από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του μαθήματος, η κατασκευή ψηφιδωτού παραπέμπει σε παιχνίδι με πάζλ και ψυχαγωγική ενασχόληση με έμφαση στη δημιουργία.

2) Ψηφιδωτό για ενήλικες

psifidoto-2Το μάθημα του ψηδιδωτού για ενήλικες, θα ξεκινήσει επίσης με μια μικρή εισαγωγή   στην ιστορία της τέχνης του Ψηφιδωτού. Έτσι, οιενδιαφερόμενοι θα γνωρίσουν την καταγωγή και την εξέλιξη αυτής της σπουδαίας μνημειακής τέχνης.

Στη συνέχεια, καλείται ο καθένας ξεχωριστά να δημιουργήσει το δικό του ψηφιδωτό. Πρώτα αποτυπώνει το σχέδιο του ψηφιδωτού και στη συνέχεια ξεκινά την κατασκευή του, με το κόψιμο και την τοποθέτηση των ψηφίδων. Τελικό στάδιο, η παρασκευή και τοποθέτηση του κονιάματος.

Τα σχέδια που έχουν επιλεγεί για το Τμήμα Ψηφιδωτού των ενηλίκων, προέρχονται από Ρωμαϊκά και Παλαιο-χριστιανικά ψηφιδωτά και απεικονίζουν φυτικά ή γεωμετρικά μοτίβα.

Στόχος του μαθήματος δεν είναι μόνο η πιστή απόδοση του ψηφιδωτού ως εικόνας. Βασικό μέλημα είναι επίσης, ο εκπαιδευόμενος καθώς έρχεται σε άμεση επαφή με το αντικείμενο μέσω μιας δημιουργικής διαδικασίας, να εμπλουτίσει και να οξύνει το πνεύμα του. Να γνωρίσει καλύτερα τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας, της Ρώμης και του Βυζαντίου, όταν δημιουργήθηκαν τα πιο λαμπρά ψηφιδωτά όλων των εποχών.

Όσοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν το πρόγραμμα των μαθημάτων και να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία των Εικαστικών Εργαστηρίων και στοτηλέφωνο 22310 66066.

psifidoto-3