Ειδήσεις

Οικονομική ενίσχυση για διάλυση Αλιευτικού Σκάφους


Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενημερώνει τους  επαγγελματίες αλιείς ότι ξεκίνησε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο μέτρο που προβλέπει χρηματοδοτήσεις για διάλυση σκαφών και οριστική παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων, Μέτρο 6.1.10 «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» που αφορά στη Δράση «Διάλυση αλιευτικού σκάφους» του Ε.Π.ΑΛ. & Θ. 2014-2020. Το Μέτρο αφορά αποκλειστικά τον τομέα της θαλάσσιας αλιείας και η διάλυση θα πραγματοποιείται εντός της επικράτειας.

Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 6.1.10, είναι φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, που είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες για τουλάχιστον ένα (1) έτος επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους και πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αλιέα, όπως καθορίζονται από την εθνική νομοθεσία ή νόμιμοι κληρονόμοι αυτών.

Τα σκάφη για τα οποία θα χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση πρέπει :

  1. Να είναι εγγεγραμμένα στα ελληνικά Νηολόγια – Λεμβολόγια και καταχωρημένα στο Εθνικό – Κοινοτικό Αλιευτικό Μητρώο (ΚΑΜ – ΕΑΜ).
  2. Να φέρουν νόμιμα ως αλιευτικό εργαλείο δίχτυα ή/ και παραγάδια, ανεξαρτήτως του μήκους του σκάφους. Αποκλείονται τα σκάφη που φέρουν τα αλιευτικά εργαλεία : τράτα βυθού (OTB) ή/και γρι – γρι (PS).
  3. Να φέρουν μηχανή. Σκάφη χωρίς μηχανή (κωπήλατα) δεν εντάσσονται στο Μέτρο 6.1.10.
  4. Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον δέκα (10) έτη από το έτος έναρξης πλόων.
  5. Να είναι νηολογημένα ως ενεργά και να έχουν ασκήσει αλιευτικές δραστηριότητες στη θάλασσα επί τουλάχιστον ενενήντα (90) ημέρες κατ΄ έτος στην διάρκεια των δύο (2) ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
  6. Να διαθέτουν επαγγελματική άδεια σε ισχύ τόσο κατά την ημερομηνία αίτησης για ένταξη, όσο και κατά την ημερομηνία διάλυσης.
  7. Να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.
  8. Να μην έχουν χρονική δέσμευση από προηγούμενη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΠΑΛ 2007-2013 κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
  9. Να είναι ελεύθερα από πάσης φύσεως βαρών.
  10. Η διάλυσή τους να πραγματοποιηθεί εντός της ελληνικής επικράτειας.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, στην ιστοσελίδα της ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ  http://aposyrsi.alieia.gr , μέχρι 04-12-2017 και ώρα 15.00 Μετά την οριστικοποίηση της αίτησης θα παράγεται αποδεικτικό που θα πρέπει να υπογράφουν όλοι οι τυχόν ιδιοκτήτες του επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους όπως αναφέρονται στην άδεια του σκάφους και θα αποστέλλεται στην ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του φακέλου υποβολής της αίτησης του για ένταξη στο Μέτρο 6.1.10. Η αίτηση χρηματοδότησης επέχει θέση υπεύθυνης Δήλωσης του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 για τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτή, συνεπώς θα πρέπει να εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου με τα ζητούμενα δικαιολογητικά.

Ο ενδιαφερόμενος – δυνητικός δικαιούχος της Πράξης οφείλει από την υποβολή αίτησης να καταθέσει στην ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ πλήρη φάκελο εις διπλούν σε έντυπη μορφή.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑΛΘ – Μονάδα Β2, στα τηλ. 213 1501183 κ. Σακελλαρίου, 213 1501184 κ. Μπίζα & 213 1501186 κ. Κουντουράκης.

Προηγούμενο άρθρο Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κωστούλα «Γαστρονομική Νοημοσύνη»
Επόμενο άρθρο Σύγκλιση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαμιέων