Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε η κινηματογράφηση του έργου «Παλιγγενεσία»


Παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Πολιτισμού Ηλία Μπουρμά πραγματοποιήθηκε στη δυτική πλαγιά του όρους Ελικών και συγκεκριμένα στην εμβληματική Μονή Οσίου Λουκά η κινηματογράφηση του έργου:

«Παλιγγενεσία»

Η Επανάσταση στη Ρούμελη το 1821

Το σύγχρονο λαϊκό ορατόριο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, με ερμηνευτή τον Κώστα Μακεδόνα, στο ρόλο του αφηγητή τον Γρηγόρη Βαλτινό και ως “χορό” του μουσικού δράματος το φωνητικό σύνολο «8tetto», είναι το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το μουσικό δρώμενο έχει δύο βασικούς άξονες όσον αφορά τις ιστορικές αναφορές:

  • Τις μεγάλες προσωπικότητες και τα σημαντικότερα γεγονότα από την Επανάσταση στη Ρούμελη από το 1821 έως το 1829.
  • Τις μεγάλες προσωπικότητες της Στερεάς Ελλάδας στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης του αναγεννημένου έθνους μέσα στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821 έως και σήμερα.

Στη νέα, πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη ερμηνεύονται εμβληματικά ποιητικά έργα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, όπως ο «Θούριος» του Ρήγα, μέρη από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, η «Ωδή στον Ιερό Λόχο» του Ανδρέα Κάλβου, ποιητικά κείμενα των Αρ. Βαλαωρίτη, Κ.Γ. Καρυωτάκη, Π. Κυπαρίσση και Θ. Χατζόπουλου.

Σκηνοθέτης της κινηματογράφησης ήταν ο Αντώνης Τσάβαλος. Οι καλλιτέχνες πλαισιώθηκαν δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, οι οποίοι κατάγονται από την Στερεά Ελλάδα, όπως η Μαργαρίτα Τρίκκα (κινησιολογία), ο Χριστόφορος Μπρέλλης (graphicmotion),  η ΜάταΚατσούλη (μουσική διδασκαλία), η Μαριέττα Παυλάκη (φωτισμοί), η Δάφνη Τσακώτα (κοστούμια), η Ρούλα Λιανού (makeupartist) και ο Κωνσταντίνος Κολιούσης (hairstylist).

Μετά την ολοκλήρωση της βιντεοσκόπησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Προχωρήσαμε στην κινηματογράφηση του κεντρικού μας δρώμενου σε αυτόν τον ιστορικό και συνάμα ιερό τόπο, με βασικό στόχο να αποτυπωθεί και να διατηρηθεί η «Παλιγγενεσία» ως πολιτιστική παρακαταθήκη στο μέλλον.

»Δεν θέλω να αποκαλύψω πολλά από τα γυρίσματα. Οφείλω, όμως, να πω ότι ένιωσα ρίγος και συγκίνηση, και ότι νιώθω πραγματικά υπερήφανος για το σύνολο των επετειακών δράσεων, που επιλέξαμε μέσω της διαπαραταξιακής επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

»Όλες οι δράσεις εξυπηρετούν την επιδίωξή μας να τιμήσουμε εμφατικά την ιστορική μνήμη και το ένδοξο παρελθόν, να προσφέρουμε ισχυρά διδάγματα στο σήμερα και -το κυριότερο- να δημιουργήσουμε μια ισχυρή προοπτική για το αύριο».

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Ηλίας Μπουρμάς δήλωσε: «Με βασικούς άξονες τα σημαντικότερα γεγονότα από την Επανάσταση στη Ρούμελη, αλλά και τις μεγάλες προσωπικότητες της Στερεάς Ελλάδας στο χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης του αναγεννημένου έθνους μέσα στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1821 έως και σήμερα, ολοκληρώσαμε τηνκινηματογράφηση  του βασικού καλλιτεχνικού μας δρώμενου, μέρος της οποίας είχαμε την τιμή να παρακολουθήσουμε.

»Με την ασφάλεια που μας παρέχει η ιστορικότητα και η ιερότητα του χώρου αλλά και με την ποιότητα των δημιουργών και των “πρωταγωνιστών”, συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας λαμπρής πολιτιστικής παρακαταθήκης για το μέλλον μας».

 

*Το δρώμενο θα παρουσιαστεί

στο  Θερινό Δημοτικό Θέατρο Λαμίας (1/7) ,

στο Φρούριο Καράμπαμπα Χαλκίδας (22/7),

στη Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδας (24/7)

και στο Θέατρο Κρύας Λιβαδειάς (16/9).

*Οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: Tεχνότροπον – Artway.

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τη απόφαση του Eurogroup, για την Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Η 20η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Ο Αγωνιστής της Επαναστάσεως Οδυσσέας Ανδρούτσος»