O Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς μίλησε χθες, διαδικτυακά, στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας » .
Σας παραθέτουμε τα σημεία της ομιλίας που τονίστηκαν :
«……… μπαίνει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα κατάρτισης 500 τοπικών πολεοδομικών σχεδίων (ΤΠΣ), το μεγαλύτερο που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα, προϋπολογισμού 200 εκατομμυρίων €…..»
«…..Στόχος είναι να έχει καλυφθεί όλη η χώρα μέχρι το 2028. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 θα έχουν εγκριθεί τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε περίπου 350 Δημοτικές Ενότητες, δηλαδή στο 32 % της χώρας….»
«……Το πρόγραμμα αυτό, ως στρατηγική, συνδυάζεται ασφαλώς με τον περιορισμό της άναρχης δόμησης και όταν λέμε άναρχη δεν εννοούμε χωρίς κανόνες, χωρίς υποδομές, χωρίς τάξη.
Με το νομοσχέδιο αυτό μειώνονται κατά 10 % οι συντελεστές δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές και καταργούνται οι παρεκκλίσεις αρτιότητας, δηλαδή οι παρεκκλίσεις που αφορούσαν οικόπεδα εκτός σχεδίου κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων…»
«….Ωστόσο, δεν αιφνιδιάζεται κανένας ιδιοκτήτης, αφού όσοι θέλουν να χτίσουν με βάση το υπάρχον καθεστώς έχουν τουλάχιστον έξι χρόνια για να το κάνουν. Συγκεκριμένα, δύο χρόνια από την μεταβατική περίοδο και τέσσερα ακόμη, αφού η οικοδομική άδεια θα ισχύει για τέσσερα επιπλέον χρόνια….»
«….Ένα άλλο χρονίζον θέμα στο οποίο δίνονται λύσεις είναι το πρόβλημα της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ειδικά στους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτιρίων που δεν μπορούν να χτίσουν, αξιοποιώντας τον συντελεστή δόμησης τον οποίο θα δικαιούνταν υπό άλλες συνθήκες…»
«…..Δημιουργείται, λοιπόν, ένας μηχανισμός με την ψηφιακή τράπεζα γης, που θα επιτρέπει την αποδοχή και προσφορά συντελεστή δόμησης ψηφιακά, γρήγορα και απρόσωπα χωρίς αυτός να γίνεται αντικείμενο συναλλαγής….».
«….Επίσης ορίζεται ότι, όποιος αγοράζει συντελεστή θα οφείλει να καταβάλει στον Δήμο επιπλέον ένα 5%, που θα προορίζεται για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων….».
«….Μία άλλη πληγή, που βασανίζει πάρα πολλούς Έλληνες πολίτες την οποία κλείνει το νομοσχέδιο έχει σχέση με τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, για τις οποίες προβλέπεται η αυτοδίκαιη άρση τους, εφόσον παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την υποβολή τους και ορίζεται ότι η ρυμοτομική απαλλοτρίωση μπορεί να επανυποβληθεί, μόνο μία φορά, απαλλάσσοντάς έτσι τους ιδιοκτήτες από την μακροχρόνια δέσμευση των περιουσιών τους…».
Τέλος, το νομοσχέδιο εντάσσει και το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας προβλέποντας κίνητρο με μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης στα φιλικά προς το περιβάλλον ενεργειακά κτίρια, καθώς και προβλέψεις κατά του αποκλεισμού ατόμων με αναπηρία, δίνοντας κίνητρα για την δημιουργία εύκολα προσβάσιμων κτιρίων.
«….. Με την τροπολογία 625/66/3-12-2020 στο άρθρο 8 γίνεται αναφορά σε εγκαταστάσεις που μπορούν να γίνουν μέσα σε δασικές εκτάσεις. Θεωρώ ότι για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής: ….επιτρέπεται η επέμβαση για την κατασκευή……. με την επιφύλαξη της τήρησης αποστάσεων 1000 m από κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, κηρυγμένη ιαματική πηγή ή άλλο ευαίσθητο οικοσύστημα…»