Ειδήσεις

Ομιλία Γ. Κοτρωνιά στο Σ/Ν για την Ιθαγένεια


O Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς μίλησε χθες, στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σ/Ν του Υπουργείου Εσωτερικών :  «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης »   .

    Στο πρώτο μέρος της ομιλίας ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία, με αφορμή την οποία έγινε και φωταγώγηση του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων.

   Παρατίθεται η ομιλία του Βουλευτή :

«…Την ώρα αυτή την περασμένη είναι προφανές ότι ένας ομιλητής δεν έχει να προσθέσει κάτι που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν έχει ήδη ακουστεί, γι’ αυτό θα περιοριστώ σε μερικές επισημάνσεις που θεωρώ ότι διευκολύνουν και ξεμπλοκάρουν τη δημόσια διοίκηση ,άρα διευκολύνουν τους πολίτες ,άρα διευκολύνουν την παραγωγή έργου και την ανάπτυξη της πατρίδας.

 

      Επιτρέψτε μου, πριν ξεκινήσω, να αναφερθώ στο κορδελάκι που έχω στο πουκάμισο μου το οποίο συμβολίζει την Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα  άτομα  με Δυσλεξία, μια παρεξηγημένη ομάδα συμπολιτών μας και παιδιών που ενώ είναι πανέξυπνα, παρουσιάζουν προβλήματα στην γραφή, την εκφορά και την σύνταξη του λόγου και χρήζουν της προσοχής μας ώστε γρήγορα να ξεπεράσουν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και να προοδεύσουν, χωρίς να νιώθουν μειονεκτικά.

Άλλωστε για το σκοπό αυτό η Βουλή των Ελλήνων πριν λίγη ώρα φωτίστηκε για να εκπέμψει εδώ,  από την καρδιά του κοινοβουλευτισμού το μήνυμα για τα παιδιά με δυσλεξία.

       Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο, που στο πρώτο μέρος του, εκσυγχρονίζει τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, με πιστοποίηση της ελληνομάθειας με εξετάσεις, βελτιώνει τον διοικητικό μηχανισμού αίροντας τις καθυστερήσεις δημιουργώντας Γενική Διεύθυνση Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών που θα εποπτεύει τις 15 Διευθύνσεις και ιδρύονται δύο νέες θεματικές Περιφερειακές Διευθύνσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναδιατυπώνει το νομοσχέδιο στο άρθρο 7 του άρθρου 7Β του κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας και καταργεί την παράγραφο 1, με την περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που πρέπει οι υπηρεσίες να ακολουθήσουν για να διαπιστώσουν αν ο αλλοδαπός διαμένει συνεχώς στη χώρα μας μιας και πλέον είναι ουσιώδης προϋπόθεση πολιτογράφησης, επίσης με το άρθρο 10 απλοποιεί την διαδικασία υποβολής αιτήσεων διαπίστωσης ιθαγένειας προσώπων που κατάγονται από Έλληνα πολίτη και τέλος με το άρθρο 17 αντιμετωπίζεται το θέμα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών με την σύσταση νέων οργανικών θέσεων.

     Για να δούμε τώρα πως μέσα από το νομοσχέδιο διευκολύνεται η παραγωγή έργου στους ΟΤΑ, γιατί ως παλιός Δήμαρχος, σας λέω μετά λόγου γνώσεως ότι, οι αταξίες και οι παρανομίες που κατά καιρούς φορτώνονται στους Δημάρχους στην συντριπτική πλειοψηφία τους οφείλονται στην προσπάθειά τους να παράξουν γρήγορα έργο, παρακάμπτοντας πολλές φορές τους κανόνες και ισορροπώντας επί «ξηρού ακμής» μεταξύ νομιμότητας και παρατυπίας.

     Πρώτα απ’ όλα εξισώνει τις ΔΕΥΑ με τους Δήμους και μπορούν πλέον υπάλληλοι τους να μετατάσσονται αμοιβαία ή να αποσπώνται για λόγους υγείας ή συνυπηρέτησης.

      Με το άρθρο 24 λύνει το πρόβλημα της ανανέωσης των συμβάσεων που έχουν γίνει για να εκτελεστούν Ευρωπαϊκά προγράμματα και έργα μέχρι 12 μήνες και με ανανέωση μέχρι το τέλος του προγράμματος.

     Με το άρθρο 30 διευκολύνονται κυρίως οι μικροί Δήμοι και μπορούν πλέον ειδικοί σύμβουλοι να συντάσσουν μελέτες και τεύχη διαγωνισμών. Επίσης με το άρθρο 32 μπορεί το τεχνικό προσωπικό που υπηρετεί με σύμβαση μίσθωσης έργου να συντάσσει και να θεωρεί μελέτες όπως μέχρι σήμερα μπορούσαν οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου .

      Με το άρθρο 33 επεκτείνει το πεδίο επιρροής και λειτουργίας των Αναπτυξιακών Οργανισμών των Δήμων κάνοντας τους παραγωγικά και αναπτυξιακά εργαλεία προς όφελος της ανάπτυξης και της κοινωνίας.

    Με το άρθρο 34, 10 χρόνια μετά την ίδρυση και την υπολειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων (ΥΔΟΜ), ρυθμίζονται θέματα στελέχωσης αλλά και κατ’ έτος πιστοποίησης των.

     Με το άρθρο 45 ολοκληρώνει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις υπαίθριες διαφημίσεις τις οποίες απαγορεύει στα πεζοδρόμια δίνοντας την δυνατότητα στους Δήμους να ορίζουν κατάλληλους χώρους και θεωρεί πλέον ρύπους τις άνευ αδείας οι οποίες απομακρύνονται μέσα σε επτά ημέρες.

     Τέλος θεωρώ αναγκαία την προβλεπόμενη παράταση συμβάσεων των εργαζομένων στο «Βοήθεια Στο Σπίτι»  μέχρι ολοκλήρωσης των διαδικασιών του ΑΣΕΠ για πρόσληψη μονίμων.

       Κλείνω εδώ με αυτές τις παρατηρήσεις σε ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την λειτουργία του Δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση έργου και γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να τύχει της ψήφισης ολόκληρου του σώματος της Βουλής».

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία της Ι. Μ. Φθιώτιδος με την “ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ” για την στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες
Επόμενο άρθρο Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών