Ειδήσεις

Ομιλία Χρ. Σταϊκούρα στη Βουλής κατά τη συζήτηση της Ερώτησης για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας


Κύριε Υπουργέ, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας καλωσορίσατε στη συζήτηση της συγκεκριμένης ερώτησης.

Και λέω «καλωσορίσατε», γιατί ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπήρξαν δεκαπέντε συνεχείς αναβολές από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, επικαλούμενο πάντα το Υπουργείο τον φόρτο εργασίας.

Ας είναι κι έτσι, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Στην ουσία του θέματος.

Είναι αλήθεια, κύριε Υπουργέ, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας παρουσιάζει χρόνια, μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα και δομικά και λειτουργικά.

Είναι επίσης, όμως, αλήθεια ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν κάποιες συστηματικές προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους.

Ενδεικτικά θα σας πω:

Στηρίχθηκε -όσο ήταν δυνατόν- η στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με ιατρικό προσωπικό, με την προκήρυξη λίγων -είναι γεγονός- θέσεων ιατρών και την πρόσληψη ορισμένων επικουρικών ιατρών.

Εκσυγχρονίστηκε και συμπληρώθηκε ιατρικός και τεχνολογικός εξοπλισμός με βάση τις προτεραιότητες που έθεσαν οι ίδιοι οι Διευθυντές των κλινικών.

Θεσμοθετήθηκε νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου, που προβλέπει την ανάπτυξή του με σημαντική αύξηση κλινών και με ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτά έγιναν μέχρι το τέλος του 2014.

Δυστυχώς, όμως, από τις αρχές του 2015 το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας έχει αφεθεί στην τύχη του και λειτουργεί χάρη στις ικανότητες και τη φιλοτιμία του προσωπικού του.

Κι αυτό γιατί, όπως ξέρετε μεταξύ άλλων πολύ καλά, επί δεκαεπτά μήνες παρέμενε ακέφαλο, χωρίς Διοικητή -από τον Ιανουάριο του 2015, μέχρι τον Ιούνιο του 2016- με σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και σε φάρμακα, με την ενίσχυση σε ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, που είχε δρομολογηθεί το 2013 και το 2014, να καρκινοβατεί και με τμήματα και κλινικές του Νοσοκομείου να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

Συνεπώς, κύριε Υπουργέ, σας ερωτώ σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Υγείας, ώστε να αντιμετωπίσει αυτά τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζει σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Δευτερολογία

 Κύριε Υπουργέ, καταρχήν σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

Χωρίς να θέλω να ανατρέξω στο παρελθόν, θα μπορούσα να σας πω ότι το 2014 το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας επιχορηγήθηκε με 14,4 εκατομμύρια, οπότε δεν υπάρχει καμία σύγκριση των ποσοτικών δεδομένων.

Πάω στο σήμερα.

Εύχομαι αυτά τα οποία λέτε να προχωρήσουν, γιατί πιστεύω στη συνέχεια του κράτους και θεωρώ ότι στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας να αποτελεί ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ποιοτικό και αποτελεσματικό περιφερειακό νοσοκομείο της χώρας που μαζί με τις άλλες δομές υγείας της ευρύτερης περιοχής να αναβαθμίζει συνεχώς τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει στους πολίτες.

Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε και αυτός είναι και ο λόγος που επανέρχομαι συνέχεια στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Χαίρομαι καταρχήν γιατί αποδέχεστε την ορθότητα του οργανισμού που έγινε το 2014 για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Γνωρίζω τις προσπάθειες που καταβάλλετε κυρίως –και το αναφέρατε- στην παιδιατρική.

Άλλωστε, πράγματι έχω τις προκηρύξεις εδώ, για παράδειγμα, για τους τέσσερις παιδιάτρους.

Επικαλείστε τον οργανισμό του 2014 που προέβλεπε έξι θέσεις για την παιδιατρική και χαίρομαι που υπάρχει αυτή η συνέχεια και γενικά που θέλετε να στελεχώσετε ακόμα καλύτερα το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Το ερώτημα είναι: O οργανισμός πώς πάει;

Δεν είναι μόνο το προσωπικό, είναι οι κλίνες, είναι και το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά μετά από ενάμιση χρόνο που υπάρχει αυτός ο καινούργιος οργανισμός, ποια είναι η εικόνα που έχετε συνολικά και ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες που έχετε για την υλοποίηση αυτού του οργανισμού που υπάρχει από το παρελθόν;

Σας θυμίζω, όπως είπατε και προηγουμένως, ότι προβλέπεται, για παράδειγμα, αύξηση του αριθμού κλινών από 340 σε 407. Αυτός ο σχεδιασμός πώς πηγαίνει;

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ερώτημα το οποίο προφανώς θα μου απαντήσετε σε μεγαλύτερη πληρότητα στη δευτερολογία σας, είναι οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας. Καταρχήν συμφωνούμε ότι αυτές ήταν εκτός προϋπολογισμού του Νοσοκομείου και δόθηκαν για να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες όπως προέκυψαν από τα αιτήματα των ίδιων των διευθυντών των κλινικών.

Δόθηκαν συνολικά εκτός προϋπολογισμού του Νοσοκομείου 605.000 ευρώ. Με βάση έγγραφη απάντησή σας, την οποία επικαλεστήκατε σε ερώτησή μου στις 25 Φεβρουαρίου του 2016, προέκυπτε ότι έχουν δοθεί μόλις τότε 218.000 ευρώ από αυτά.

Άρα, τα ερωτήματα είναι: Τι έχει γίνει από τότε; Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια άλλων μηχανημάτων; Ποια είναι η σχετική εικόνα σήμερα; Υπάρχει εξέλιξη στις διαγωνιστικές διαδικασίες; Διατέθηκε όλο το ποσό; Τι γίνεται με τον αξονικό τομογράφο; Θα μου απαντήσετε σίγουρα στη δευτερολογία σας. Και το πιο σημαντικό: Θα ήθελα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτούς τους πόρους που εξασφαλίστηκαν αποκλειστικά για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθρο Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας Ε. Καραΐσκου για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Λαμιέων