Ειδήσεις

Ομόφωνη Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων για τη διεξαγωγή του Ράλλυ Ακρόπολις (Rally Acropolis) στο Δήμο Λαμιέων


Συνεδρίασε την 31η Μαρτίου 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων με μοναδικό θέμα την ενημέρωση από το Δήμαρχο για το «Ράλλυ Ακρόπολις» (Rally Acropolis) και λήψη απόφασης στο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος διεξαγωγής του, στο Δήμο Λαμιέων.

Κατά τη συνεδρίαση, μετά την ενημέρωση του Δημάρχου Λαμιέων,  τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από όλους υπερτονίστηκε η αναγκαιότητα στήριξης από όλους μιας τέτοιας πρωτοβουλίας για τη  διεξαγωγή του Ράλλυ Ακρόπολις (Rally Acropolis) στο Δήμο Λαμιέων, για πολλαπλούς λόγους, που αναλύθηκαν διεξοδικά στη συζήτηση.

Αποφασίστηκε δε  ομόφωνα :

1.- Να εγκριθούν οι μέχρι τώρα ενέργειες του Δημάρχου Λαμιέων, σε σχέση με την προδικασία, προετοιμασία και υποβολή σχετικού αιτήματος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διεξαγωγή του «Ράλλυ Ακρόπολις» (Rally Acropolis), ως αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC), στο Δήμο Λαμιέων και

2.- Να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος Λαμιέων να προβεί, σε όποια ενέργεια απαιτείται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη διεξαγωγή του  «Ράλλυ Ακρόπολις» (Rally Acropolis), στο Δήμο Λαμιέων

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος μετά τη συζήτηση, δήλωσε σχετικά :

«….Μπορεί να διανύουμε μια δύσκολη, ακόμα, περίοδο, αλλά το βλέμμα μας είναι σταθερά προσηλωμένο στην επόμενη ημέρα και το σχεδιασμό που θα χρειαστεί για μια δυναμική επανεκκίνηση. Θέλουμε να προκαλέσουμε ένα δυναμικό, σύγχρονο restart, με αναπτυξιακό πρόσημο, αξιοποιώντας αποφασιστικά όλες τις δυνατότητες του τόπου μας, ώστε το brand name της πόλης, να τοποθετηθεί στη θέση που αξίζει και δικαιούται.

Το Ράλλυ Ακρόπολις είναι μια αθλητική διοργάνωση, που γεννά όμορφες μνήμες του παρελθόντος, αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ευκαιρία για τον τόπο μας, ώστε να ανοίξουμε νέους δρόμους στον τουρισμό, την τοπική οικονομία και τον πολιτισμό. ‘Ενα δυναμικό γεγονός και μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε τι μπορούμε να πετύχουμε, αξιοποιώντας το ποιοτικό δυναμικό και τους ανθρώπους μας, τις ικανότητες μας και έτσι να βάλουμε τη Λαμία ξανά στο χάρτη των διοργανώσεων υψηλού επιπέδου. Μια εξωστρεφής, διεθνούς προβολής “γιορτή” του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με πολλαπλά οφέλη για την πόλη μας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου  για τη γόνιμη συζήτηση, τη στήριξη της προσπάθειας και το πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας που επέδειξαν, σε ένα αίτημα που μας ενώνει όλους.     

Το Ράλλυ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, το «Ράλλυ των Θεών», όπως το ονομάσαμε, επέστρεψε στην Ελλάδα που ανήκει και η Λαμία είναι έτοιμη να το φιλοξενήσει.»

 

Η τοποθέτηση του Δημάρχου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Το Rally Acropolis είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Λαμία, μία σύνδεση που καθιστά την περιοχή μας πυρήνα αναφοράς, για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο  βαθύτατος δεσμός, που υπάρχει ανάμεσα στη Λαμία στη Στερεά Ελλάδα και στον κορυφαίο αγώνα αυτοκινήτου, είναι στοιχείο που πολύ δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να το αμφισβητήσει ή να το παρακάμψει, σε οποιαδήποτε διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης.

Αυτός ο δεσμός έχει καθορίσει διαχρονικά, όχι μόνο τη δυναμική των σχέσεων μεταξύ του μηχανοκίνητου αθλητισμού και της περιοχής μας, αλλά και όλης της χώρας και μάλιστα σε σημείο που η προβολή της περιοχής μας μέσω του ιστορικού αγώνα αυτοκινήτου, να αποτελεί σημείο αναφοράς για πάρα πολλά χρόνια στο παρελθόν.

Η Λαμία και η Στερεά Ελλάδα διαθέτει μια σειρά από ανεξάντλητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που σχετίζονται με τη διοργάνωση, όπως:

(α) Η ιστορικότητα του αγώνα, (β) η γεωγραφική θέση στο κέντρο της χώρας και ο υψηλός βαθμός προσπελασιμότητας,  (γ) η μορφολογία του εδάφους της (ειδικές διαδρομές του αγώνα περίπου 300 χιλ.), (δ) Η αποδεδειγμένη τεχνική ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχή διεξαγωγή της υπό διεκδίκηση διοργάνωσης, (ε) Η πρότερη εμπειρία των εμπλεκομένων στη διεξαγωγή της εκδήλωσης (συσσωρευμένη τεχνογνωσία και ανθρώπινο δυναμικό), η τεχνική επάρκεια εξασφάλισης των ελάχιστων προδιαγραφών που τίθενται από τη FIA, (στ) Οι κατάλληλες υποδομές φιλοξενίας της διοργάνωσης,

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακριβώς εξαιτίας της ιδιαίτερης μορφολογίας των ειδικών διαδρομών στα βουνά της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και των υφιστάμενων υποδομών (κέντρο τύπου, service park κ.α.), οι οποίες έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, το 2005 το Rally Acropolis βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αγώνας της χρονιάς παγκοσμίως.

Είναι γνωστό ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της τρέχουσας πανδημικής κρίσης COVID-19 έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις στις τοπικές κοινωνίες, που αναζητούν νέες ευκαιρίες για ανάδειξη των πλεονεκτημάτων τους.

Εξάλλου ο τουρισμός, αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη της οικονομίας κάθε σύγχρονης πόλης, επιδρώντας άμεσα στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται και παρέχει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Τα χαρακτηριστικά του τουρισμού, μπορούν να εξασφαλίσουν πολλαπλές ωφέλειες στην πόλη της Λαμίας και στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στις άμεσα εμπλεκόμενες με τον τουρισμό επιχειρηματικές δραστηριότητες, όσο και στις λοιπές επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Η φιλοξενία του WRC – Rally Acropolis, αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό, που προσφέρει πολλαπλά στις τοπικές κοινωνίες σε όλους τους τομείς.

Η διεθνής προβολή των περιοχών, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ενδογενή ισχυρά χαρακτηριστικά τους (ιστορικά, φυσικού κάλους, πολιτιστικά κ.ά.)  δύναται να δημιουργήσει τις συνθήκες για την άρση των αρνητικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, η αύξηση της επισκεψιμότητας κατά τη διεξαγωγή του WRC – Rally Acropolis θα αυξήσει τη διάθεση – διάχυση πόρων στις τοπικές κοινωνίες και στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Σημαντική πτυχή της διεξαγωγής του WRC – Rally Acropolis είναι η αποδοχή των πολιτών και των φορέων για τη διοργάνωσή του.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, διαχρονικά, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι πολίτες υπήρξαν οι αρωγοί της διοργάνωσης για την επιτυχή πραγματοποίησή της.

Ο παράγοντας αυτός είναι πολλαπλασιαστικός καθώς δημιουργεί μια προστιθέμενη αξία στη διοργάνωση.

Αντίστοιχα αφενός η συσσωρευμένη εμπειρία των εμπλεκόμενων φορέων κατά τις πρότερες διοργανώσεις και αφετέρου η τεχνογνωσία των στελεχών και μελών του συλλόγου Αγωνιστική Λέσχη Αυτοκινήτου Λαμίας, καλύπτουν τις απαιτήσεις της FIA για τη διεξαγωγή του WRC – Rally Acropolis.

Εξάλλου, η μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών (ύπαρξη δικτύου εθελοντών) προσδίδει πρόσθετα πλεονεκτήματα για την παροχή επιπλέον υπηρεσιών προς τους συμμετέχοντες και επισκέπτες.

Τέλος, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού θεατών αφενός εξασφαλίζει τη δημιουργία φίλαθλου κλίματος κατά την διεξαγωγή του Rally Acropolis και αφετέρου φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους με το φυσικό περιβάλλον.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων και τους λοιπούς Δήμους που αφορά, θα εξασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους, για τη διεξαγωγή του.

Από την εν’ λόγω χρηματοδότηση θα δημιουργηθούν και έμμεσα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες (π.χ. αναβάθμιση υποδομών, εξοπλισμού, προσβασιμότητας οδικού δικτύου, κα).

Συνεπώς οι πόροι προς χρηματοδότηση του WRC – Rally Acropolis θα τύχουν της ανάλογης ανταποδοτικότητας για τις τοπικές κοινωνίες (κόστος/όφελος).

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως  γνωρίζετε η Πολιτεία, δια των  αρμοδίων κυβερνητικών οργάνων, ανακοίνωσε την διεξαγωγή του «Ράλλυ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» και πάλι στην Ελλάδα, ως αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ (WRC) μετά από οχτώ (8) χρόνια, τον φετινό Σεπτέμβριο.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση το φθινόπωρο του 2020 του υφυπουργού Αθλητισμού για  ανάληψη πρωτοβουλίας διεκδίκησης και διεξαγωγής του διεθνούς αγώνα στη χώρα μας.

Ο Δήμος μας, από το Φθινόπωρο του 2020, από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης αυτής, σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Στερεάς εργάστηκε αθόρυβα, μεθοδικά και στοχευμένα σε δύο κατευθύνσεις :

1/ Από Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Λαμιέων, που  συστήθηκε από  τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και το  Δήμαρχο Λαμιέων, προχώρησε στην έγκαιρη διαμόρφωση και υποβολή φακέλου φιλοξενίας του Rally Acropolis στην περιοχή μας και

2/ Στη διεκδίκηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων της δυνατότητας παρέμβασης με τεχνικά έργα στο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας,  ώστε να διαμορφωθεί ανάλογα το Κέντρο Αγώνα, για να εξυπηρετήσει μια σύγχρονη μεγάλη διοργάνωση του WRC, όπως το Rally Acropolis 2021.

Ετσι αμέσως μετά την ανακοίνωση της Πολιτείας, είμαστε έτοιμοι από κάθε άποψη, και υποβάλαμε στον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού πλήρη μελέτη – φάκελο υποψηφιότητας για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης στη Στερεά Ελλάδα, με βάση την πόλη της Λαμίας.

Αναμένεται η εξέταση της πρότασής μας από την αντίστοιχη Οργανωτική Επιτροπή που έγινε για το σκοπό αυτό και λήψη τελικής απόφασης.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, έχουμε ανάγκη από ένα δυναμικό, σύγχρονο restart αξιοποιώντας αποφασιστικά όλες τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου μας, ώστε να τοποθετήσουμε το brand name της πόλης, στη θέση που αξίζει και δικαιούται.

Γι’ αυτό και πιστεύουμε βάσιμα, ότι το Ράλλυ Ακρόπολις είναι από εκείνες τις αθλητικές διοργανώσεις, που φέρνουν όμορφες μνήμες του παρελθόντος, αλλά αποτελούν κι ευκαιρία για τον τόπο μας, ώστε ν’ ανοίξει νέους δρόμους στον τουρισμό, στην τοπική οικονομία και στον πολιτισμό του.

Άλλωστε ο Δήμος μας το τελευταίο διάστημα έχει αποδείξει ότι διαθέτει γρήγορα αντανακλαστικά και είναι έτοιμος να στηρίξει κάθε υγιή πρωτοβουλία που προχωρά τον τόπο μας μπροστά.

Το Ράλλυ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επέστρεψε στην Ελλάδα που ανήκει και είμαστε έτοιμοι να το φιλοξενήσουμε στη Λαμία !!!

Ετσι μετά την ΠΕΔ, που έλαβε τη σχετική απόφαση στήριξης του αιτήματός μας, καλούμε και το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει σχετική απόφαση σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εισήγηση.

Ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση του Δήμου Καμένων Βούρλων για τα αποτελέσματα των rapid test του ΕΟΔΥ στον Άγιο Κωνσταντίνο
Επόμενο άρθρο Δράσεις αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για τον Απρίλιο