Ειδήσεις

Ο Ακάθιστος Ύμνος στην Ι. Μ. Φθιώτιδος – Σε τέσσερις Ναούς χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών


Σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Φθιώτιδος βρέθηκε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Στο ιστορικό Καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεραΐδος Στυλίδος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων Λαμίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και τέλος στην πολύπαθη από τον κορωνοϊό και πονεμένη από τους δεκάδες θανάτους Μαλεσίνα Λοκρίδος.

Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, σε απευθείας μετάδοση από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ελπίδα και στο μήνυμα χαράς, που εκπέμπει η Παναγία προς όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά της και στα πολλά χαίρε που της απευθύνει ο πιστός λαός, τα οποία όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος: «εκείνη τα αντιπροσφέρει σε όλους τους πονεμένους αυτού του κόσμου».

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Μέσα στην μαγκωμένη αυτή ατμόσφαιρα που διέρχεται ο κόσμος ολόκληρος, που ακόμα δεν ξέρουμε αν τελικά έχουμε σωθεί από το πρόβλημα και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, μέσα λοιπόν σε μια τέτοια ατμόσφαιρα,  η Εκκλησία μας στήνει γιορτή, στήνει πανηγύρι, έρχεται και λέει στην Παναγία και μέσα από την Παναγία σε κάθε άνθρωπο, ατελείωτα χαίρε. Ένα μήνυμα χαράς στέλνει, απευθύνει η ψυχή του ανθρώπου προς την Παναγία και η Παναγία τα αντιπροσφέρει πολλαπλάσια σ’ εμάς, όχι μονάχα 144, αλλά θα λέγαμε χιλιάδες, εκατομμύρια χαίρε.

Όποιος προσεγγίζει την Παναγία μας, όποιος της ανοίγει την καρδιά του, όποιος πλησιάζει κοντά της, αυτή τη λέξη ακούει από την Παναγία. Χαίρε! Χαίρε παιδί μου, του λέει η Παναγία. Χαίρε πληγωμένε άνθρωπε, Χαίρε πονεμένε άνθρωπε. Χαίρε άνθρωπε που έχεις πένθος, που έχεις ορφάνια, που έχεις δυσκολία. Χαίρε και εσύ που ζεις στην φτώχεια, που ζεις στην ένδεια, στην ανασφάλεια. Χαίρε κι εσύ που είσαι στο κρεβάτι του πόνου, χαίρε και εσύ που είσαι ασθενής και παλεύεις. Χαίρε κι εσύ που κοπιάζεις και μοχθείς και βλέπεις ο πόνος και ο μόχθος σου να μην έχει το αποτέλεσμα που προσδοκάς. Χαίρε κι εσύ που νιώθεις ότι οι γύρω σου δεν σε καταλαβαίνουν, που νιώθεις απογοήτευση, προδοσία, διάψευση. Χαίρε άνθρωπε, χαίρε παιδί μου.

Το μήνυμα της χαράς μας στέλνει η Παναγία μας, το μήνυμα της χαράς και της αισιοδοξίας. Μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες, πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες, να από πού μπορέσουμε να αντλήσουμε ελπίδα, αισιοδοξία, χαμόγελο, δύναμη, γαλήνη. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του σήμερα και να πορευθούμε νικητές στο αύριο.

Η Παναγία μας λοιπόν, αδελφοί μου, είναι το πρόσωπο που μπορούμε να καταφύγουμε τούτες τις δύσκολες ώρες, όπως πάντοτε, οι πατέρες μας και οι μητέρες μας, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας, εκεί που κατέφευγαν οι όσιοι και οι οσίες, οι ασκητές και ασκήτριες, οι μάρτυρες της Εκκλησίας, οι Άγιοι όλοι.

Η Παναγία είναι το υπόδειγμα συνεργίας Θεού και ανθρώπου.

Το μήνυμα του Ακαθίστου Ύμνου είναι το μήνυμα της ανθρώπινης συνέργειας και της θείας παρέμβασης. Είναι ένα μήνυμα που έχουμε ανάγκη σήμερα.

Η αγκαλιά της Παναγίας μας χωράει όλους. Είναι η αγκαλιά που δεν μεταδίδει κανένα ιό, αλλά μέσα σ΄ αυτή την αγκαλιά να καταθέσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και δια της Παναγίας στον Κύριο μας Ιησού Χριστό και τότε θα ζήσουμε το Μυστήριο της συνέργειας και το Μυστήριο της Θείας αγάπης».

Στην πληγωμένη Μαλεσίνα ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών έφτασε αργά το βράδυ και έγινε δεκτός από τους κατοίκους και κυρίως από τη νεολαία με πολλή συγκίνηση και δάκρυα.

Ο κ. Συμεών χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα και την φυσική παρουσία προβλεπομένου αριθμού πιστών, το εκκλησίασμα δε αποτελούσαν κατόπιν επιθυμίας του κ. Συμεών αποκλειστικά νέοι και νέες της Μαλεσίνας.

Στην πατρική του προσλαλιά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε πως «όπως στην Εικόνα της Παραμυθίας, βλέπουμε την Παναγία να κρατά από το χέρι τον Χριστό, να είμαστε βέβαιοι ότι έτσι κρατά όλους τους ανθρώπους που εμπιστεύονται όχι μόνο το πρόβλημά τους, αλλά την ζωή και την ύπαρξή τους ολόκληρη σ’ Εκείνη».

Με εμφανή τη συγκίνηση ο Προϊστάμενος του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Οπουντίων και Μαλεσίνης Πρωτ. π. Αθανάσιος Λατσούδης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο που για ακόμη μία φορά, μέσα στην μεγάλη δοκιμασία που πλήττει την περιοχή, μετά και την επίσκεψή του με το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού, το οποίο εκόμισε και λιτάνευσε ο Σεβασμιώτατος στην περιοχή και από τότε άρχισε η κατάπαυση της πανδημίας,  χωρίς να δειλιάσει, εισήλθε στην «ζώνη του πυρός» και επισκέφθηκε ξανά σαν πραγματικός πατέρας την πληγωμένη Μαλεσίνα για να στηρίξει με την αγάπη του και τον παρηγορητικό του λόγο τους πληγωμένους κατοίκους και κυρίως να δώσει δύναμη, θάρρος και ελπίδα στα νέα παιδιά.

Προηγούμενο άρθρο Δύο συλλήψεις στη Λαμία, για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και του τελωνειακού κώδικα
Επόμενο άρθρο Βγαίνουν από το «βαθύ κόκκινο» ο Δήμος Λοκρών και άλλοι 3 δήμοι της Στερεάς Ελλάδας