Ειδήσεις

Ο Δήμος Λαμιέων Leader Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων


Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Δήμος Λαμιέων αναλαμβάνει το ρόλο του  συντονιστήστο σχεδιασμό και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, ύψους 17.000.000 ευρώ, από το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα και την Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (LC-SC3-RES-10-2020) με θέμα την «Οικοδόμηση ενός μέλλοντος με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτικού στις αλλαγές του κλίματος».

Δέκα φορείς της Ευρώπης που εκπροσωπούν Περιφέρειες και Δήμους όπως η Περιφέρεια Αττικής, η Ρίγα από τη Λετονία, η Βαλένθια και το Μπιλμπάο από την Ισπανία, το Μπρίστολ από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Φλωρεντία από την Ιταλία, το Ράκβερε από την Εσθονία, το Πόρτο από την Πορτογαλία, και το Δουβλίνο από την Ιρλανδία, εμπιστεύτηκαν το Δήμο Λαμιέων να συντονίσει το σχεδιασμό και την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, με βασικό στόχο τη μετατροπή υφιστάμενων δημόσιων κτηρίων σε κτήρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Σε τεχνικό επίπεδο ο Δήμος, ως Επικεφαλής Εταίρος και Συντονιστής, θα υποστηριχθεί από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων σε Ενεργειακή Μετάβαση Energy Cities καθώς και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η εναρμόνιση της πόλης με τους στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής «Ευρώπη 2020» μέσω της επίτευξης διαρθρωτικών αλλαγών στα ενεργειακά συστήματα των δημόσιων κτιρίων της, η καθιέρωση του Δήμου στα Ευρωπαϊκά δίκτυα καινοτομίας, και η σταδιακή μετάβασή του από τον ρόλο του ακόλουθου σε αυτόν του καθοδηγητή των εξελίξεων και του πρωταγωνιστή των πρωτοβουλιών περιλαμβάνονται στα οφέλη του Δήμου.

Ο Δήμαρχος κ. Θύμιος Καραϊσκος μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και την τελική συμφωνία δηλώνει “συνεχίζουμε μια σταθερή πορεία με βάση τις αρχές για μια «έξυπνη πόλη». Μια προσπάθεια που πλέον αναγνωρίζεται από ευρωπαϊκούς εταίρους που μας εμπιστεύονται. Προχωράμε σε πρωτοβουλίες που υλοποιούνται με την κατάρτιση προγραμμάτων και επιβεβαιώνουν μια συνετή προσπάθεια για αναβάθμιση κτιρίων και την ενεργειακή αυτονομία του Δήμου μας. Βαδίζουμε ένα δρόμο μακρύ, αλλά γεμάτο με γνώσεις και εμπειρία σε ένα σύγχρονο τεχνολογικό περιβάλλον, υλοποιώντας τεχνολογικά σύγχρονες  και παράλληλα “έξυπνες” διεξόδους για τη λύση των προβλημάτων της πόλης σε ένα Ευρωπαϊκό  περιβάλλον,  ένα δρόμο στον οποίο πορευόμαστε με συνέπεια και τον οποίο διευρύνουμε με ταχύτητα.»

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Δήμου Στυλίδας σε δημοσιεύματα για το λιμάνι
Επόμενο άρθρο Εργασίες Καθαρισμού Ιαματικής Πηγής Καλλιδρόμου