Ειδήσεις

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λαμίας θα είναι παρών σε κάθε προσπάθεια ματαίωσης τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Οίτη


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Λαμίας συμμερίζεται τις ανησυχίες και τον προβληματισμό των μελών του Συλλόγου, της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της Οίτης.

Πρόκειται για τις θέσεις Πύργος, Τούρλα-Βλιτοτσούμαρο στην περιοχή Νεοχωρίου και Ξεροβούνι και Μακρυράχη στην περιοχή Παύλιανης. Η ευρύτερη περιοχή έχει έντονη βιοποικιλότητα και συνορεύει με τον Εθνικό Δρυμό. Οποιαδήποτε ανθρώπινη επέμβαση είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στο φυσικό περιβάλλον και διατάραξη εύθραυστων οικολογικών ισορροπιών. Στους συγκεκριμένους βιοτόπους υπάρχουν μοναδικά είδη ενδημικής χλωρίδας αλλά και σπάνια είδη πανίδας, όπως είναι το αγριόγιδο.
Η εν λόγω κορυφογραμμή είναι σημαντικό πέρασμα για τα αποδημητικά πουλιά. Σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί, κατά την περίοδο της μετανάστευσης τα πτηνά, μεταξύ αυτών και σπάνια είδη,  πετούν σε χαμηλό ύψος και βρίσκουν μοιραία θάνατο στις έλικες αλλά και στους πυλώνες των ανεμογεννητριών που δημιουργούν αδιαπέραστο φράκτη κατά μήκος της περιοχής. Ο θόρυβος που προκαλείται από την κίνηση των μηχανικών μερών, η ένταση και η διάδοση του οποίου δεν μπορεί να προβλεφθεί λόγω της κατά περίπτωση επίδρασης του αναγλύφου και της εδαφοκάλυψης, οδηγεί στην εκδίωξη των ζώων και των πουλιών που ζουν στην περιοχή. Τέλος, η διάνοιξη δρόμων μεγάλου πλάτους που απαιτείται ευνοεί τη διάβρωση του εδάφους αλλά και καθιστά προσβάσιμα σε λαθροθήρες μέρη που μέχρι πρότινος ήταν προστατευμένα από την ανθρώπινη δραστηριότητα λόγω της μη δυνατότητας μετάβασης με αυτοκίνητο.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Λαμίας θα είναι παρών σε κάθε προσπάθεια και ενέργεια για την ματαίωση της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως είναι η Οίτη, σεβόμενος τις αρχές και την αποστολή του όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Προηγούμενο άρθρο Ευχαριστήρια επιστολή Δημάρχου Στυλίδας για διάθεση καλωδίων ηλεκτροφωτισμού
Επόμενο άρθρο Εξέταση έναντι του Covid-19 στην Τοπική Κοινότητα Εκκάρας του Δήμου Δομοκού