Ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συμμετέχει στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας 2018, από 19 έως 21 Φεβρουαρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Κατά τη διάρκεια της 2ης ημέρας των εργασιών ο κ. Σταϊκούρας συμμετείχε στις συνεδρίες της Ολομέλειας σχετικά με την ενίσχυση και τη σταθερότητα της Οικονομικής και της Νομισματικής Ένωσης καθώς και με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:
- Strengthening resilience and stabilization in the EMU
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η συμπλήρωση της αρχιτεκτονικής της, η υψηλή ανεργία, το μεγάλο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το δημογραφικό πρόβλημα, η προσφυγική κρίση, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, η διαχείριση του Brexit, οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις, η ψηφιακή επανάσταση, η χρηματοπιστωτική ευστάθεια και η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Η συλλογική απάντηση πρέπει να είναι μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική, αποτελεσματική και ποιοτική Ευρώπη, με ενισχυμένη τη δημιουργική αλληλεγγύη.
Με εμβάθυνση και ενδυνάμωση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, με καλύτερο συντονισμό, με επαρκή εργαλεία και πόρους για την αντιμετώπιση ανισορροπιών, με κανόνες μακροπρόθεσμης οικονομικής διακυβέρνησης.
Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να συμβάλλουν:
- Η υλοποίηση υπεύθυνων δημοσιονομικών πολιτικών, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο της οικονομίας.
- Η υιοθέτηση ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων και η βελτίωση της σύνθεσης των δημοσίων οικονομικών, με τη μείωση της φορολογίας και τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών.
- Η υλοποίηση «έξυπνων» διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
- Η μείωση των οικονομικών αποκλίσεων, με την υλοποίηση πολιτικών που θα εδράζονται στις αρχές της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς.
- Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών, με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
- Η ενίσχυση της θεσμικής εδραίωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, μετατρέποντάς τον σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ως έναν μηχανισμό δημοσιονομικής σταθεροποίησης, με επαρκείς ικανότητες δανειοδοσίας και δανειοληψίας και με τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων χρηματοδοτικών μέσων
«».
- The next Multiannual Financial Framework (MFF)
«Καθώς ξεκινάει ο σχεδιασμός για την προγραμματική περίοδο μετά το 2020, απαιτείται η συλλογική αντιμετώπιση μιας σειράς νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Προκλήσεις που απαιτούν ένα νέο, διαφανή, απλό, ενισχυμένο και σύγχρονο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, έγκαιρα συμφωνημένο.
Ένα πλαίσιο πιο αποδοτικό, αποτελεσματικό και προσαρμοστικό.
Πλαίσιο αυξημένης λογοδοσίας, ευέλικτης διάρθρωσης, στοχευμένο σε τομείς αυξημένης προστιθέμενης αξίας και σημαντικής μόχλευσης.
- Με επιτέλεση των βασικών λειτουργιών, όπως είναι οι επενδύσεις σε δημόσια αγαθά, η αναδιανομή και η μακροοικονομική σταθεροποίηση.
- Με κίνητρα στα κράτη-μέλη για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
- Με ενίσχυση της «αιρεσιμότητας» μεταξύ χρηματοδότησης και σεβασμού θεμελιωδών αξιών, όπως είναι το κράτους δικαίου.
- Με ενίσχυση των πόρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, ειδικά σε μια περίοδο άνισα κατανεμημένων μεταναστευτικών ροών.
- Με σταθεροποίηση των πόρων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική για την Αγροτική Ανάπτυξη.
- Με επαρκείς πιστώσεις σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, σε δράσεις ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, σε τομείς όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η ενίσχυση της νησιωτικότητας, η στήριξη της κινητικότητας των νέων, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Με την αξιολόγηση του υφιστάμενου τρόπου χρηματοδότησης του πλαισίου και με την προσθήκη νέων πόρων που θα δώσουν βιώσιμη λύση στο ζήτημα των εσόδων»