Όπως είναι γνωστό κατά την διάρκεια της ανθοφορίας των καρποφόρων δένδρων, του βαμβακιού, των κηπευτικών και άλλων καλλιεργειών, υπάρχει έντονη δραστηριότητα των μελισσών.
Επισημαίνεται ότι:
α) Οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα (όποια από αυτά είναι μελισσοτοξικά) κατά την περίοδο της ανθοφορίας, μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα το θάνατο των μελισσών και την μείωση της παραγωγής αφού οι μέλισσες, μέσω της επικονίασης, αποτελούν το βασικό συντελεστή για την καρπόδεση.
β) Τα γεωργικά φάρμακα που είναι επικίνδυνα για τις μέλισσες φέρουν σχετικές ενδείξεις επί της ετικέτας τους και μπορούν εύκολα να ενημερωθούν οι χρήστες των γεωργικών φαρμάκων, έτσι ώστε να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα.
γ) Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής, όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και
οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να
λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.
δ) Μετά την επιλογή του πλέον κατάλληλου γεωργικού φαρμάκου, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω μέτρα προστασίας των μελισσών:
- Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.
- Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.
- Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.
- Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
- Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.
- Να αποφεύγεται η δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.
Παρακαλούνται οι μελισσοκόμοι να αναγράφουν στις κυψέλες τον κωδικό αριθμό που έχουν λάβει κατά την έκδοση του μελισσοκομικού τους βιβλιαρίου, το τηλέφωνο και τη διεύθυνση τους, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη ειδοποίησή τους.
Με εντολή Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΙΖΟΣ
Βιολόγος –Ιχθυολόγος Msc