Ο βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς, με επιστολή του προς την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, κατέθεσε προτάσεις που αφορούν στη στήριξη οικογενειών με τέκνα ΑΜΕΑ, ώστε να μειωθεί και να εκλείψει η ιδρυματοποίηση αυτών.
Συγκεκριμένα η επιστολή ανέφερε:
«…Με δεδομένο το ενδιαφέρον και τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει η Κυβέρνηση σχετικά με τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, σας παραθέτω τις παρακάτω προτάσεις με την ελπίδα να συμβάλουν στην ουσιαστικότερη προσέγγιση αυτού του τόσο ευαίσθητου θέματος που αφορά μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας:
- Μετά από τρεις συνεχόμενες αποφάσεις ΚΕΠΑ ( συνήθως με ισχύ δύο ετών ) περί αναπηρίας 67% και άνω, να μην χρειάζεται η επανάληψη της διαδικασίας που περνάει ο ΑΜΕΑ και οι γονείς του, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη ταλαιπωρία και να δίνεται εφόρου ζωής η αναπηρία.
- Αν αποβιώσει ο γονέας, η σύνταξη του (την οποία ο ίδιος θα ελάμβανε) να περνάει αυτόματα στο τέκνο ΑΜΕΑ χωρίς πρόσθετες χρονοβόρες διαδικασίες. Είναι πολύ βασικό το τέκνο ΑΜΕΑ να μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια και οικονομική επάρκεια όταν αποβιώσει ο γονέας και όχι να ζει εις βάρος των αδελφών του, που ναι μεν θα το στηρίζουν σε όλη τους την κοινή ζωή, αλλά τουλάχιστον να είναι οικονομικά ανεξάρτητο. Η οικονομική διαχείριση να μπορεί να γίνεται είτε από τον ίδιο είτε από τους πλησίον συγγενείς.
- Οι διαδικασίες για τη συγκρότηση της επιτροπή ΚΕΠΑ να απλοποιηθούν όσο γίνεται και να γίνουν φιλικές προς τα ΑΜΕΑ και τους γονείς αυτών. Συγκεκριμένα, να μην χρειάζεται να ξεκινούν οι διαδικασίες από τους γονείς για την συγκρότηση της επιτροπής, αλλά να έρχεται κάποιο μήνυμα στο κινητό αυτών για την ημερομηνία και ώρα που περνούν επιτροπή ΚΕΠΑ τα τέκνα αυτών, ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία που συνεχίζεται ως τώρα, παρά την σύσταση του ΟΠΕΚΑ.
- Τα αδέρφια ΑΜΕΑ που είναι μια ειδική κατηγορία παιδιών που μεγαλώνουν πολύ δύσκολα μέσα σε μια οικογένεια με τέκνο ΑΜΕΑ και τα οποία, εφόσον οι γονείς λείψουν θα αναλάβουν την φροντίδα, να έχουν όλα τα ευεργετήματα που δίνει ο νόμος για άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας με βάση κοινωνικά κριτήρια, ώστε η ζωή τους να γίνει πιο φιλική μέχρι να αναλάβουν την φροντίδα των αδελφών. Ενδεικτικά αναφέρω, μειωμένη θητεία για τους άρρενες αδελφούς, προτεραιότητα ή επιπλέον κίνητρα στην πορεία προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση (πολλά από τα αδέλφια ακολουθούν συναφή επαγγέλματα του προβλήματος), κάποια επιπλέον μοριοδότηση για διορισμό μέσα από τις διαδικασίες πάντα του ΑΣΕΠ, που ενώ υφίσταται ως νόμος της πολιτείας, συνεχώς καταστρατηγείται από όλους τους φορείς που διενεργούν διαγωνισμούς.
- Οι γονείς ΑΜΕΑ να μπορούν να φεύγουν με σύνταξη πέντε έτη νωρίτερα από το μέσο όρο που κατοχυρώνονται οι συντάξεις από τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων. Να υπάρξει ειδικό ΦΕΚ που θα κατοχυρώνει την συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη ( όχι μειωμένη ) του γονέα με τέκνο ΑΜΕΑ. Με το παρόν καθεστώς υπάρχει μια μπερδεμένη κατάσταση σχετικά με την συνταξιοδότηση αυτής της κατηγορίας των συμπολιτών μας που τόσο σκληρά δοκιμάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού και καθημερινού τους βίου.
- Τέλος, όσον αφορά στο επίδομα των 313 ευρώ που είναι το σύνηθες για την μεγαλύτερη κατηγορία τέκνων ΑΜΕΑ και ισχύει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια περίπου το ίδιο, αν υπάρχει κάποια δυνατότητα να αυξηθεί, δεδομένου των αυξημένων αναγκών σε αυτές τις οικογένειες, όπως γιατροί, φάρμακα, φίλοι συνοδοί επί πληρωμή, δραστηριότητες επί πληρωμή και όποιο έκτακτο προκύψει κτλ. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι γονείς ΑΜΕΑ και όποια οικονομική δυνατότητα έχουν είναι τελείως ανεξάρτητη από την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά δηλαδή είτε είναι εύρωστοι οικονομικά, είτε είναι πιο αδύναμοι οικονομικά την ίδια ακριβώς δύσκολη, αφόρητη καθημερινότητα βιώνουν. Χωρίς βέβαια να αναλυθεί παραπάνω , οι ψυχολογικές δυνάμεις και αντοχές που απαιτούνται που δεν μπορούν να εξισορροπηθούν με οποιανδήποτε οικονομική ευρωστία της οικογένειας. Δεν είναι σωστό η πολιτεία να έρχεται να τους αντιμετωπίζει ανάλογα με την φορολογική τους δήλωση , για ένα ζήτημα που τα βιώματα είναι τα ίδια….»