Ειδήσεις

Προτάσεις Γ. Κοτρωνιά για τα επισιτιστικά επαγγέλματα


Ο Βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με το προεδρείο των Επισιτιστικών Επαγγελμάτων, τους κ.κ. Κώστα Καραγιώργο (Πρόεδρο), Ν. Τσακτάνη (Αντιπρόεδρο), Ανδ, Κακαβά ( Υπ. Επικ/νίας), Θ. Γούσιο (Ταμία),  στην οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικές με την ομαλή προσαρμογή και λειτουργία των καταστημάτων εστίασης κατά την επανεκκίνηση λόγω κορωνοϊού .

   Ακολουθούν τα συμπεράσματα και οι προτάσεις του Βουλευτή,   όπως θα διατυπωθούν σε επιστολές- παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς :

«   Σήμερα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία με τη μορφή της τηλεδιάσκεψης ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου των επισιτιστικών επαγγελμάτων της περιοχής μας και ανταλλάξαμε απόψεις για την ομαλή και βιώσιμη επανεκκίνηση των επιχειρήσεων τους στο άμεσο μέλλον.

   Επιθυμώ να τονίσω ότι θεωρώ σημαντικό και τιμητικό για την Λαμία και την Φθιώτιδα το γεγονός της ύπαρξης τέτοιων υπεύθυνων και σοβαρών σωματείων που νοιάζονται για τον κλάδο τους αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, αφού αυτή τελικά υπηρετούν, και τους ευχαριστώ για την ευκαιρία αυτή που μου δώσανε να μεταφέρω στην Κεντρική Κυβέρνηση, σκέψεις και προτάσεις δικές τους και δικές μου.

      Eξετάζοντας από την αρχή όλα τα μέτρα που ελήφθησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, για την προστασία του πληθυσμού από την πανδημία του κορωνοϊού, διαπιστώνεται ότι το σύνολο της κοινής γνώμης και των επαγγελματικών φορέων της χώρας αναγνωρίζει ότι και ήταν απαραίτητα και απέδωσαν ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, για το οποίο απολαμβάνουμε την αναγνώριση ολόκληρης της ανθρωπότητας.

   Σύμφωνα με κοινή επιστολή των Συλλόγων και των Ενώσεων εστίασης της χώρας αναγνωρίζεται ότι, όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και τα οποία συνεχώς επικαιροποιούνται κατά την εξέλιξη της πανδημίας, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
   Αυτό το οποίο πρέπει να δούμε ως Κυβέρνηση είναι πώς, στο επίπεδο της επανεκκίνησης της λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, αυτό θα γίνει με πλήρη εναρμόνιση με τις υγειονομικές οδηγίες αφ´ ενός, αλλά και ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε επιχείρησης εστίασης αφ´ ετέρου.

     Οι παρακάτω σκέψεις και προτάσεις αφορούν στα καταστήματα εστίασης, δηλαδή εκείνα που προσφέρουν φαγητό (εστιατόρια, ταβέρνες) στα καφέ, στα ζαχαροπλαστεία, στα fast foods, στα clubs, στα κέντρα διασκέδασης κ.λ.π , τα οποία σταμάτησαν τη λειτουργία τους με διοικητική απόφαση, δηλαδή με εντολή Δημόσιας Αρχής  ή συνεχίζουν να υπολειτουργούν και πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.

   Οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων τους είναι ότι  10% των επιχειρήσεων είναι πιθανόν να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

    Ότι πιθανόν πολλές επιχειρήσεις εστίασης να κάνουν οριστική διακοπή λειτουργίας.

    Ότι η λειτουργία των καταστημάτων μετά την επανεκκίνηση μπορεί να συνοδευτεί με μείωση των εργαζομένων κατά 30 έως 40 % .

Τα προτεινόμενα μέτρα μπορεί να είναι φορολογικά, ασφαλιστικά, χρηματοδοτικά χρηματοοικονομικά και διάφορες άλλες παρεμβάσεις.


Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

  1. Υπαγωγή του κλάδο της εστίασης σε συντελεστή ΦΠΑ 13 % και εξέταση του συντελεστή 6% για παροχή γευμάτων από 1 Ιανουαρίου 2021.
  2. Κατάργηση του τέλους 0,5% των επισιτιστικών επαγγελμάτων το οποίο αποδίδεται στους Δήμους ( αποτελεί συνέχεια του τέλους 2% ).
  3. Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2019 στο 50%, ανεξαρτήτως νομικής μορφής της επιχειρήσεως.
  4. Προτεραιότητα στην νομοθέτηση της δηλωμένης πρόθεσης της Κυβέρνησης μας για  κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  5. Με προϋπόθεση και συνδεδεμένο με την διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, θέσπιση ευλόγου ποσοστού αφορολόγητου για τη χρήση 2019.


Β.ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
1. Κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόλησης, σε πλήρη απασχόληση.

  1. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
  2. Καθορισμός μέγιστης εργοδοτικής εισφοράς ανά εργαζόμενο ( στον επισιτιστικό κλάδο ) στα 250 €.


Γ. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ-ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.


  1. Να δοθούν δάνεια, με τη μορφή μικροδανείων και μέχρι 20.000 € ( με περίοδο χάριτος για ένα έτος και χαμηλό επιτόκιο για τα επόμενα έτη, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων, δηλαδή ανάλογα με το μέγεθος με τη μορφή και με μέγιστο ποσό ανερχόμενο μέχρι το 5% του κύκλου εργασιών για το έτος 2019).

 

Δ. ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ.

  1. Συνέχιση της ηλεκτροδότησης από την ΔΕΗ με ρύθμιση των υποχρεώσεων μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
  2. Δωρεάν παραχώρηση από τους Δήμους πρόσθετης εξωτερικής δημοτικής έκτασης για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
  3. Αναστολή πληρωμής δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης και αποχέτευσης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
Προηγούμενο άρθρο Δήμος Λαμιέων: Ανακοίνωση για τη λειτουργία λαϊκών αγορών
Επόμενο άρθρο 2η συνεδρίαση της επιτροπής Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας του Δήμου Λαμιέων