Ειδήσεις

Προτάσεις του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς για το σχέδιο “Εγκέλαδος”


Αναλυτικά οι προτάσεις που κατέθεσε το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς στα πλαίσια διαβούλευσης του Δήμου Λαμιέων για το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών με την κωδική ονομασία “Εγκέλαδος”:

Έχοντας υπόψη το σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών από την εκδήλωση σεισμού στο Δήμο Λαμιέων θεωρούμε πολύ σημαντική την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου τόσο για την εσωτερικό συντονισμό των υπηρεσιών και των εμπλεκόμενων φορέων όσο και για τη γνώση και οργάνωση όλων των πολιτών του Δήμου.

Αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα που θα πρέπει να εξειδικευτεί ανά δράση και να δώσει κατευθύνσεις με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια μιας και τα φαινόμενα των σεισμικών διεγέρσεων αποτελούν φαινόμενα που συνήθως έχουν έντονη σεισμική ακολουθία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σας παραθέτουμε αναλυτικά τις απόψεις του Τμήματος για την ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συντονισμό του εκπονηθέντος σχεδίου :

  • Είναι κομβικής σημασίας ένα τέτοιο σχέδιο να γνωστοποιείται και να κοινοποιείται στο σύνολο των πολιτών του Δήμου με κατάλληλες ασκήσεις, ενέργειες και ενημερωτικές δράσεις ώστε να λαμβάνουν γνώση οι πολίτες με ποιον τρόπο θα πρέπει να κινηθούν και να λειτουργήσουν, με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, στο ενδεχόμενο έντονης σεισμικής διέγερσης. Μέσα από την ενημέρωση και τη συμμετοχή όλων των πολιτών βελτιστοποιείται η αποτελεσματικότητα των σχεδίων αυτών.
  • Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν προκαθορισμένα σημεία αναφοράς και δράσης για τις πρώτες ώρες μετά τη σεισμική διέγερση καθώς εκείνες τις στιγμές παρατηρείται, εύλογα, έντονη αναστάτωση, φόβος, προβληματισμός και έλλειψη ολοκληρωμένης εικόνας για το μέγεθος και τις επιπτώσεις του σεισμού.
  • Τα σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού θα πρέπει να απευθύνονται σε πολίτες από οριοθετημένες πολεοδομικές ζώνες ώστε να υπάρχει ισοκατανομή πληθυσμού και κυκλοφοριακών ροών.
  • Είναι ουσιώδες να εκπονηθεί ένα κυκλοφοριακό σχέδιο για έκτακτες περιπτώσεις που θα δώσει εύκολες προσβάσεις στα οχήματα που πρέπει να επιχειρήσουν σε άμεσο χρόνο όπως ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, μηχανήματα κ.α. Παράλληλα είναι απαραίτητο μέσα από το σχέδιο αυτό να εξασφαλίζεται η πρόσβαση και η διέλευση σε κομβικές οδικές αρτηρίες (π.χ. δρόμος πρόσβασης νοσοκομείου) με την παράλληλη δυνατότητα εναλλακτικών διαδρομών.
  • Στα κτίρια που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού όπως είναι τα σχολεία, τα κτίρια διοίκησης, χώροι συνάθροισης κοινού, βιοτεχνίες ή βιομηχανίες είναι απαραίτητο να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης και απομάκρυνσης. Ειδικότερα για τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο οργανωμένης απομάκρυνσης σε προκαθορισμένο σημείο συγκέντρωσης, εκτός σχολείου, που να είναι σε γνώση των γονέων.
  • Είναι σημαντικό να υπάρχει επιμόρφωση ανά τακτά διαστήματα όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών των σεισμικών διεγέρσεων και έχει μεγάλη σημασία να είναι ταχύτατος ο έλεγχος των κτιρίων που έχουν πληγεί ώστε να μειωθεί η επικινδυνότητα από τυχόν καταρρεύσεις ή μετασεισμούς.
  • Είναι απαραίτητο να υπάρχει χαρτογραφική απεικόνιση των ετοιμόρροπων και επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων ώστε τα σημεία αυτά να αποφεύγονται και να επιλέγονται διαφορετικές οδεύσεις διαφυγής προς ανοιχτούς χώρους.
  • Τα κτίρια που θα λειτουργήσουν μετά τον σεισμό είτε ως κτίρια διοίκησης – συντονισμού είτε ως κτίρια διαμονής είτε ως κτίρια νοσηλείας θα πρέπει να έχουν βαθμονομηθεί κατάλληλα με βάση την αποτύπωση και την αξιολόγηση των τεχνικών χαρακτηριστικών τους ώστε να ανταποκριθούν επαρκώς σε πιθανή μετασεισμική ακολουθία. Απαιτείται λοιπόν να γίνει ιεράρχηση και αξιολόγηση των κτιρίων αυτών.
  • Να οριοθετηθούν και να ελεγχθούν λεπτομερώς προτεινόμενα σημεία προσωρινής διημέρευσης ή διανυκτέρευσης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες δικτύων κοινής ωφέλειας.

Είναι σημαντική η προτεραιότητα για τη διαρκή επικαιροποίηση και εξειδίκευση των σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση σεισμού και στα πλαίσια αυτά το ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς θα είναι πάντα στη διάθεση σας.

 

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει ένα αντίστοιχο σχέδιο προσεισμικών ελέγχων των δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία και τα χρηματοδοτικά προγράμματα είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε με συστηματικό τρόπο στον έλεγχο και στην ενδεχόμενη αντισεισμική ενίσχυση των παλιών κτιρίων, ιδιαίτερα σε αυτά που υπάρχει μεγάλη συνάθροιση πληθυσμού.

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος 

Λυκόπουλος Αθανάσιος

Προηγούμενο άρθρο Λειτουργικό πρόγραμμα Εβδομάδος Εορτής Φθιωτών Αγίων
Επόμενο άρθρο Ευχαριστήρια Επιστολή Δημάρχου Στυλίδας στον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ