Ειδήσεις

Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας: Παρουσίαση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και ευκαιριών για την τοπική αυτοδιοίκηση


Τη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η 4η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας στα γραφεία της, στη Λαμία. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης αποτέλεσε η παρουσίαση του Προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ), κου Βαρλαμίτη Κωνσταντίνου με θέμα τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και ευκαιρίες για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Την έναρξη της συνεδρίασης κήρυξε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Λουκάς Υπερήφανος καλωσορίζοντας τον κεντρικό ομιλητή κ. Βαρλαμίτη και τονίζοντας ότι σήμερα παρά ποτέ είναι μεγαλύτερη η ανάγκη  για συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων με τους Δήμους. «Δεδομένου ότι έχει περικοπεί σε μεγάλο βαθμό η χρηματοδότηση προς τους Δήμους, αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας, για όλους εμάς, η εξεύρεση πόρων για τη χρησιμοποίησή τους τόσο ως “κεφάλαιο κίνησης” όσο και για την χρηματοδότηση επενδύσεων ζωτικής σημασίας για τους Δήμους μας και τις τοπικές μας κοινωνίες. Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ ότι το ΤΠ&Δ μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχό μας στη διαδικασία αυτή. Ωστόσο, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να διασφαλίζονται οι συνθήκες, ούτως ώστε να μπορούμε εμείς οι Δήμοι, χωρίς προβλήματα και περιπέτειες, να προβούμε στην αποπληρωμή των δανείων που θα λάβουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας.

Ακολούθως, ο κ. Υπερήφανος έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του ΤΠ&Δ, αφού αρχικά εξήρε την πλούσια δράση του Ταμείου, γεγονός στο οποίο έχει βάλει κι ο ίδιος ο κ. Βαρλαμίτης την προσωπική του σφραγίδα. Ο κ. Βαρλαμίτης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Σώμα για την πρόσκληση, πραγματοποίησε μια ουσιαστική και εμπεριστατωμένη εισήγηση για τις δυνατότητες συνεργασίας των Δήμων με το ΤΠ&Δ. «Οι επενδύσεις των Δήμων είναι σημαντικές για δύο λόγους. Αφενός γιατί έχουν άμεσα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και την τοπική οικονομία και αφετέρου γιατί δημιουργούν μόχλευση για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων. Το ΤΠ&Δ αποτελεί τον πιο σταθερό χρηματοδοτικό φορέα καθώς διαθέτει υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και δεν έχει χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθεί ποτέ. Στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας, την αναχρηματοδότηση δανείων των Δήμων καθώς και στη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων. Προτεραιότητά μας είναι η υποστήριξη του συνόλου των Δήμων ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στους ορεινούς και νησιωτικούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων.

Εν συνεχεία τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Δήμαρχοι που παρευρέθησαν στη διευρυμένη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας διατύπωσαν τις σκέψεις, τις ιδέες και τις απορίες τους προς τον κ. Βαρλαμίτη. Έπειτα από έναν άκρως γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο όλοι οι Δήμαρχοι συμφώνησαν ότι η συνεργασία με το ΤΠ&Δ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κοινωνική, λειτουργική και οικονομική αναβάθμιση των Δήμων. Η συνεδρίαση έκλεισε με τη δέσμευση των παρευρισκομένων για την εντατικοποίηση της συνεργασίας με το ΤΠ&Δ και τη στοχευμένη από κοινού διερεύνηση χρηματοδότησης έργων, που θα ωθήσουν στην ανάπτυξη των Δήμων και της Στερεάς Ελλάδας γενικότερα.

 Η παρουσίαση του Προέδρου του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, κ. Βαρλαμίτη

Προηγούμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες του αμπελιού
Επόμενο άρθρο Επιμελητήριο Φθιώτιδας: Δέκα λόγοι για να κάνεις Πάσχα στη Λαμία!!!