Ειδήσεις

Σαρακατσαναίοι, πορεία & προοπτική στο χώρο & στο χρόνο


Υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η ΠανελλήνιαΟμοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, διοργανώνει στην πόλη της Λαμίας από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου 2016 το 3ο Επιστημονικό Διεθνές Συνέδριο με θέμα:  «Σαρακατσαναίοι, πορεία & προοπτική στο χώρο & στο xρόνο». Το Συνέδριο θα φιλοξενήσει ερευνητές από την Ελλάδα & το εξωτερικό με στόχο να παρουσιαστούν και να αναδειχθούν νεότερες έρευνες που αφορούν την φυλή των Σαρακατσαναίων.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής που αποτελεί προσυνεδριακή εκδήλωση, θα είναι αφιερωμένο στην Σαρακατσάνα Γυναίκα και θα πραγματοποιηθεί στο Κτίριο του Ο.Σ.Κ.στο πάρκο του λαού στην Στυλίδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Στυλίδας, όπου θα λάβουν χώρα τόσο ομιλίες, όσο και θεατρικό δρώμενο.

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας και θα είναι χωρισμένη σε τρείς ενότητες. Στην πρώτη ενότητα πλήθος πολιτικών έχουν κληθεί για να απευθύνουν χαιρετισμό.

Στην δεύτερη και Τρίτη ενότητα έγκριτοι επιστήμονες θα αναφερθούν τόσο στις Αρχές και τις Αξίες και τον πολιτισμό των Σαρακατσαναίων, όσο και στην πορεία τους στον χώρο και τον χρόνο.

Κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιηθούν επίσης ομιλίες από εξαίρετους επιστήμονες με θεματολογία σχετική με το γλωσσικό ιδίωμα, το δίκαιο των Σαρακατσαναίων, τα εικαστικά μας έργα, την ενδυμασία και γενικότερα θα αναλυθούν οι πτυχές της ιστορίας των Σαρακατσαναίων.

Επίσης την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί «ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ» με θέμα: «Σαρακατσαναίοι Πορεία και Προοπτική στον Χώρο και στον Χρόνο»

Καθ όλη την διάρκεια του 3ου Διεθνές Επιστημονικού Συνεδρίου Σαρακατσαναίων θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις τις οποίες θα μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι επισκέπτες του Συνεδρίου.

Στους  συμμετέχοντες θα χορηγηθούν  πιστοποιητικά  παρακολούθησηςστο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου.

Το Σάββατο βράδυ θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό Σαρακατσάνικο γλέντι στο κοσμικό κέντρο «ΑΡΙΩΝ» στην Λαμία.

Σας ενημερώνουμε ότι πληροφορίες για το συνέδριο θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων:  https://www.e-sarakatsanaioi.gr/  

και για πρόγραμμα του συνεδρίου:

https://www.e-sarakatsanaioi.gr/el/synedrio/programma.html

Προηγούμενο άρθρο Το Επιμελητήριο Φθιώτιδας έκοψε την πίτα του
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Παμφθιωτικό Μέτωπο Αγώνα