Ειδήσεις

ΣΒΘΣΕ: Διεύρυνση οικονομικών επιπτώσεων στις επιχειρήσεις λόγω ιού covid-19


Στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα, τα οποία επηρεάζουν κάθε πτυχή της ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής δραστηριότητας. Λόγω της αναστολής ή του περιορισμού της λειτουργίας των επιχειρήσεων με εντολή της Δημόσιας Αρχής, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται, καθώς μειώνεται ταυτόχρονα τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση.

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος (ΣΒΘΣΕ) με στόχο τη διερεύνησητων οικονομικών επιπτώσεων από την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊου, πραγματοποίησε έρευνα, μέσω της αποστολής σχετικού ερωτηματολογίου στις επιχειρήσεις – μέλη του, για την καταγραφήτων επιπτώσεων της πανδημίας του COVID-19 και των επιβαλλόμενων μέτρων περιορισμού της διάδοσης του ιού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκετο χρονικό διάστημα 24 Mαρτίου έως 10 Απριλίου 2020 και ικανοποιητικό πλήθος επιχειρήσεων-μελών, εγκατεστημένων στις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, στην πλειονότητά τους από τον μεταποιητικό τομέα,έλαβαν μέρος σε αυτή, απεικονίζοντας τις επιπτώσεις στην δική τους επιχείρηση και δραστηριότητα από την διπλή κρίση δημόσιας υγείας-πανδημίας και οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, το 82% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα είναιμεταποιητικές,ένα 8% αποτελούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των logistics,  των μεταφορών και του χονδρικού εμπορίου, ένα 4%  επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της συλλογής, επεξεργασίας, διάθεσης απορριμμάτων και ανάκτησης υλικών ενώ το υπόλοιπο6% αφορά σε επιχειρήσεις σχεδιασμού και ανάπτυξης τεχνολογιών και άλλες δραστηριότητες.

Το 91% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευναπαρουσιάζουν και έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία στις περισσότερες συμβάλλει σημαντικά στον ετήσιο κύκλο εργασιών τους.

Συμπεράσματα:

-Η απότομη πτώση της ρευστότητας αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις καιαπορρέει από την κάθετη υποχώρηση των πωλήσεων, που έχει πλήξει μετά τις 15 Μαρτίου το 91% των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

-Ο μέσος όρος ποσοστιαίας μείωσης των παραγγελιών στο διερευνώμενο χρονικό διάστημα φτάνει στο 45% στις επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας, με αποτέλεσμα τη μείωση και  του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, της τάξης του34%.

-Tα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού δεν αφήνουν ανεπηρέαστες τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων. Το πρόβλημα οξύνθηκε μετά από τον περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων αλλά και από το κλείσιμο των συνόρων με τις γείτονες και όχι μόνο χώρες. Η μείωση των εξαγωγών, το τρέχον χρονικό διάστημα αγγίζει το 45% με ολοένα αυξητική τάση με το πέρασμα των ημερών.

Ανάλογα με τον κλάδο δραστηριότητας της κάθε επιχείρησης είναι διαφορετικό το είδος και ο βαθμός των επιπτώσεων εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που αυτή έχει επιφέρει.

-Η ομαλή λειτουργία και δραστηριότητα πολλών επιχειρήσεων δυσχεραίνεται από την αναστολή λειτουργίας με κυβερνητική εντολή των επιχειρήσεων  λιανικού εμπορίουκαι την δυσλειτουργία του χονδρικού εμπορίου, καθώς αφορούν σε επιχειρήσεις που πρόκειται είτε για «προμηθευτές» είτε για «πελάτες», δημιουργώντας τον φόβο της διάσπασης της ομαλής λειτουργίας της αλυσίδας προμηθευτών-πελατών.

-Η αδυναμία παραλαβής πρώτων υλών, καθώς και η αδυναμία αποστολής έτοιμων παραγγελιών, λόγω αλλαγής ή και ακύρωσης των δρομολογίων των μεταφορικών εταιριών προς τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των περιοριστικών μέτρων, καθυστερεί ή ακυρώνει  προγραμματισμένες εργασίες,δυσχεραίνει την λειτουργία των επιχειρήσεων και καλλιεργεί μεγάλη ανησυχία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

-Ταυτόχρονα, ηγενικευμένη ανησυχίαπου επικρατεί στην αγορά, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, έχει ως αποτέλεσμα και την μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών, αλλά και την ακύρωση παραγγελιών και μετάθεση τους αορίστως στο μέλλον. Η ανησυχία αυτή εντείνεται και από τη μεγάλη πιστωτική επισφάλεια που επικρατεί.

-Η αγορά HORECA η οποία αποτελεί βασικό πελάτη για τις εταιρίες τροφίμων-αναψυκτικών-ποτών έχει πρακτικά μηδενιστεί.

-Επιπλέον το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, καθώς η παραγωγική διαδικασία έχει χωριστεί σε βάρδιες με μειωμένο προσωπικό, με παράλληλη αύξηση των ωρών λειτουργίας της παραγωγικής εγκατάστασης.

Στην αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης του COVID-19, η Ελλάδα, θέτοντας ως αυτονόητη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, έδρασε έγκαιρα, σημειώνοντας καλές επιδόσεις.Για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των βαρύτατων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας η Πολιτεία λαμβάνει μέτρα και πρωτοβουλίες.

 

Όπως τονίζει η Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος κ. Ελένη Κολιοπούλου:

«Η παροχή ρευστότητας, παράλληλα με την αναστολή πληρωμών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Στις παρούσες συνθήκες, ύψιστη προτεραιότητα κάθε βιομηχανικής επιχείρησης είναι η ασφάλεια και υγεία του ανθρώπινου δυναμικού της, πραγματικά του πολυτιμότερου και πιο δυσαναπλήρωτου στοιχείου.

Παράλληλα με όλα αυτά, υπάρχει ένας εξίσου πρωταρχικός στόχος,ο οποίος είναι η προσπάθεια εξασφάλισης των αναγκαίων προϊόντων και υπηρεσιών για τις βασικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου όπωςη διατροφή, η υγεία, τα φάρμακα κλπ.

Η κρίση του COVID-19 φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη ανασχεδιασμού των αναπτυξιακών προτεραιοτήτωνγια τη χώρα, που θα την καταστήσουν λιγότερο ευάλωτη και εξαρτημένη από διεθνείς αναταράξεις,δίνοντας βάρος στην παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών αλλά –στο μέτρο του δυνατού– και στην εγχώρια αυτάρκεια.

Ο ΣΒΘΣΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την Κεντρική Διοίκηση και τα αρμόδια Υπουργεία, προτείνοντας μέτρα και ρυθμίσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές.

Όσο ισχυρότερη η Βιομηχανία, τόσο μεγαλύτερη η επάρκεια και η αυτονομία μιας χώρας, όπως αποδείχθηκε και κατά τηδιεθνή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.»

Προηγούμενο άρθρο Έργα ύψους 12,8 εκατομμυρίων ευρώ υπέβαλλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας στο ΠΑΑ
Επόμενο άρθρο Απελευθέρωση ορεινής πέρδικας