Ειδήσεις

Στην Ιστορική και Μαρτυρική πόλη της Υπάτης περιόδευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών


Την Ιστορική και Μαρτυρική πόλη της Υπάτης, την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ Επισκοπής Νέων Πατρών, της οποίας πρώτος Επίσκοπος κατέστη ο Ιδρυτής της Φθιωτικής Εκκλησίας, Άγιος Απόστολος και Μάρτυς Ηρωδίων, την γενέτειρα του Οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτου, επισκέφθηκε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Ο Σεβασμιώτατος περιόδευσε και επισκέφθηκε τους Ιερούς τόπους της Υπάτης εν όψει των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα τον επόμενο μήνα στην Υπάτη, αλλά και ενόψει του σχεδιασμού της Ιεράς Μητροπόλεως για τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, τις οποίες συν Θεώ θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος το προσεχές έτος σε κάθε περιοχή της κανονικής της δικαιοδοσίας.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στην περιοδεία του συνοδευόταν από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Υπάτης Πρωτ. π. Δημήτριο Καραγιάννη, τον Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης και επισκέπτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Montreal, κ. Θεόδωρο Κουτρούμπα και την κ. Βασιλική Παπανάγνου, Πρόεδρο του Δ.Δ. Υπάτης, Εκπαιδευτικό Θεολόγο.

          Ο κ. Συμεών επισκέφθηκε και προσεκύνησε με συγκίνηση στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου, του οποίου το Ιερό Θυσιαστήριο είναι βαμμένο με το αίμα του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου, Επισκόπου Νέων Πατρών, τον οποίο και σφαγίασαν οι Τούρκοι την Παρασκευή, την ημέρα του Ακαθίστου Ύμνου, την ώρα που τελούσε την Θεία Λειτουργία, το έτος 1711.

         

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ιερό Μετόχιο της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, το Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Σοφίας και το  Bυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, το οποίο λειτουργεί από ετών στο κέντρο της Υπάτης, όπου εκτίθενται αντιπροσωπευτικά ευρήματα, που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Φθιώτιδος και χρονολογούνται στην παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο (4ος-14ος αι.), καθώς και παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά της Φθιώτιδος (4ος-6ος αι.) και πολλά άλλα θέματα της λατρείας κατά την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο.

          Ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε και κατέθεσε με δέος τον σεβασμό του στο Ηρώο –  Μνημείο, που υπάρχει στο κέντρο της πόλης και στην ομώνυμη πλατεία και είναι αφιερωμένο στα εκτελεσθέντα θύματα κατά το Ολοκαύτωμα της Υπάτης στις  17ης Ιουνίου 1944, καθώς και τον παρακείμενο Ναό του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος. 

Οι δυνάμεις κατοχής των Γερμανών για να εκδικηθούν την Υπάτη, που ήταν ορμητήριο των Ανταρτών του ΕΛΑΣ, πυρπολούν, λεηλατούν και εκτελούν αμάχους και πατριώτες. Στρατιωτικά τμήματα της κεντρικής γερμανικής διοίκησης Λαμίας επιτέθηκαν κατά της Υπάτης, εκτελώντας 28 άτομα, τραυματίζοντας 30, καταστρέφοντας 375 από τα 400 σπίτια της πόλης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά. 

Επίσης ο κ. Συμεών γνώρισε στην Ύπατη τους Ναούς των Ταξιαρχών, της Αγίας Κυριακής, ενημερώθηκε για το σπήλαιο της Αγίας Ιερουσαλήμ και το Μεσαιωνικό Κάστρο, το Αστεροσχολείο και τις σχολικές μονάδες, ενώ έδειξε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Προηγούμενο άρθρο Συγχαρητήρια Χρ. Σταϊκούρα για τις δωρεές στη δημόσια υγεία της Φθιώτιδας
Επόμενο άρθρο Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2020-2023 του Δήμου Λαμιέων τίθεται σε δημόσια Διαβούλευση