- LAMIA NEWS - https://www.lamianews.gr -

Συνάντηση Γεώργιου Κοτρωνιά με εκπροσώπους των ΑμεΑ

O βουλευτής Γεώργιος Κοτρωνιάς, μετά την ψήφιση του νόμου για τη δημιουργία Εθνικής Επιτροπής Προσβασιμότητας για τα Άτομα με Αναπηρία ζήτησε και συναντήθηκε με εκπροσώπους των φορέων του αναπηρικού κινήματος και αφ’ ενός ενημέρωσε για τις καινοτομίες του νέου νόμου, σε σχέση με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ΑμεΑ, τις νομοθετικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που έλαβε ο ίδιος και τα αποτελέσματά τους, αφ’ ετέρου κατέγραψε τις προτάσεις τους σε ειδικά θέματα που απασχολούν τα ΑμεΑ της περιοχής μας.

  1. 1. Η πρώτη συνάντηση ήταν με την Πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Στερεάς Ελλάδας, μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, κ. Κωνσταντίνα Τσώνου, η οποία του μεταβίβασε την κατ’ αρχήν ικανοποίηση του αναπηρικού κινήματος, οι προτάσεις του οποίου αποτέλεσαν τον κορμό του νομοσχεδίου και την επιθυμία της να συντονισθούν οι ενέργειες των Υπουργείων για την προώθηση της βελτίωσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής.
  2. 2. Ακολούθησε η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Φθιώτιδας κ. Λεωνίδα Μίχο, ο οποίος αφού αναφέρθηκε σε θετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε σχέση με τον προσωπικό βοηθό και τις ενισχύσεις στον καιρό της πανδημίας, αναφέρθηκε στη δράση του Συλλόγου στη Λαμία, η οποία είναι σημαντική και ίσως μοναδική στην Ελλάδα. Ο κ. Μίχος ενημέρωσε για τις προτάσεις του Συλλόγου και συγκεκριμένα για την αξιοποίηση του ακινήτου της οδού Χαλκομάτας στη Λαμία, στο πλαίσιο της ιδέας για την τουριστική αξιοποίηση των Ιαματικών πηγών με ένα πρόγραμμα στο οποίο οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ θα μπορούν να έρχονται στη Φθιώτιδα και τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας να φιλοξενούνται σε οικοτροφείο με 6-7 δωμάτια στον α’ όροφο και Κέντρο Υποδοχής στο ισόγειο, ενώ τα βράδια τα παιδιά θα μπορούν να μείνουν στο ξενοδοχείο με τους γονείς τους, οι οποίοι την ημέρα θα είναι ελεύθεροι να κάνουν το τουριστικό και ιαματικό τους πρόγραμμα.

Ο κ. Μίχος αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα δημιουργίας στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης που προκήρυξε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσα από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και προβλέπει την δημιουργία δύο στεγών για 8 άτομα, χρηματοδοτείται από την ΕΕ και πέραν των προφανών ωφελημάτων για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους απαλλάσσει τον ΕΟΠΥΥ από τα νοσήλεια για 3 τουλάχιστον χρόνια.

Ακολούθως αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αποασυλοποίησης και στην ιδιαιτερότητα αδυναμίας ένταξης της Στερεάς Ελλάδας σε προγράμματα, αφού βρίσκεται στο ΣΤΟΧΟ 2.

Ο βουλευτής ανέλαβε την υποχρέωση να μεταβιβάσει στην Υφυπουργό Εργασίας κ. Μιχαηλίδου και στο Γ. Γ. Πρόνοιας κ. Σταμούλη την πρόταση να γίνει μέσω ΣΔΙΤ, στο οποίο μπορεί να συμμετέχει το Κέντρο Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας (Οργανοτροφείο Λαμίας κτλ) κάνοντας μία προγραμματική σύμβαση με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ.

Ένα ακόμα θέμα που τέθηκε είναι ότι, στις 28 Φεβρουαρίου 2021 λήγει η παράταση σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για τις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, που αφορά 78 στέγες σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες αν εξαιρέσουμε όσες έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ οι άλλες θα κλείσουν.

Ο βουλευτής δεσμεύτηκε να μεταφέρει αμέσως το πρόβλημα στο Υπουργείο Εργασίας, αφού φαίνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ πέραν της ιατρικής δαπάνης δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτεί θέματα διαβίωσης και πρόνοιας.

Ο κ. Μίχος αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της επιδότησης στέγης, αφού όταν το παιδί μπαίνει σε στέγη το επίδομα δίνεται στους γονείς. Η πρόταση είναι, αφού γίνει πρώτα υπολογισμός του κόστους διαβίωσης να αφαιρεθεί το Επίδομα ΟΠΕΚΑ, το οποίο θα πηγαίνει απευθείας στη δομή της στέγης και το υπόλοιπο στους γονείς.

Ο βουλευτής ανέλαβε τη δέσμευση να θέσει τα ζητήματα στο Υπουργείο Εργασίας γιατί είναι βασικά :  διημέρευση, διαβίωση-ημερήσια φροντίδα και απασχόληση.

  1. 3. Η τρίτη συνάντηση ήταν με έναν παλαιό συνεργάτη και πρωτοπόρο του αναπηρικού κινήματος τον κ. Δημήτρη Καλαμάτα, Πρόεδρο του Συλλόγου Παραπληγικών Λαμίας, στα γραφεία του Συλλόγου και τον οποίο ο βουλευτής ενημέρωσε για τις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου.

Ο κ. Καλαμάτας διατύπωσε σημαντικές παρατηρήσεις  για την βελτίωση της κίνησης και της στάθμευσης μέσα στην πόλη σε σχέση με την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ.

Ο βουλευτής σε όλες τις συναντήσεις κατέθεσε τις έως τώρα παρεμβάσεις του προς τα αρμόδια Υπουργεία, με σημαντικότερη την προς την Υφυπουργό Εργασίας κ. Μιχαηλίδου  σχετικά με τον καθορισμό ποσοστού για την πρόσληψη στο Δημόσιο αδελφών των ΑμεΑ.

Ο αγώνας για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ είναι συνώνυμος με τον αγώνα όλων μας να κάνουμε την κοινωνία μας δίκαιη και πολιτισμένη, για αυτό είναι κοινός και θα συνεχιστεί από όλους γιατί μία πολιτισμένη κοινωνία είναι αυτή που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της.