Ειδήσεις

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Φθιώτιδας: Συνεχίζονται οι εξορμήσεις σε Super Market


Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και  καθημερινά κράτος και εργοδοσία αποδεικνύουν πως το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς με το λιγότερο δυνατό οικονομικό κόστος θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο (όπως τον αποκαλούν) με τον κορωνοϊό, αδιαφορώντας ωστόσο για τους εργαζόμενους και τις ανθρώπινες ζωές. Οι εργαζόμενοι στα Super Market από την πρώτη στιγμή χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις πολύ πιεστικές και επικίνδυνες.

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας κι ενώ προσπαθούν ακόμα να μας πείσουν ότι είναι ατομική ευθύνη του καθενός η προστασία του απέναντι στον κορωνοϊό, αρκετά super market δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας (Plexi-glass στα ταμεία, απολυμάνσεις, τήρηση επιτρεπτού ορίου ατόμων εντός καταστήματος κ.α). Θέτουν σε κίνδυνο τόσο εμάς τους εργαζόμενους όσο και τους καταναλωτές.

                Ένας χρόνος μετά και ακόμα στα σουπέρμαρκετ ισχύει το πρωτόκολλο «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα», αλλά πήρα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρύψουν τα κρούσματα που έχουν μέσα στα μαγαζιά. Είναι επικίνδυνοι!! Αποφεύγουν τα τεστ, την απολύμανση, απειλούν και δεν δίνουν τις προβλεπόμενες άδειες, προσπαθούν να ξεμπερδέψουν με τις κανονικές άδειες.

Δεν υπάρχουν πλέον ωράρια εργασίας καθώς δεν τηρούνται! Ο ρυθμός με τον οποίο δουλεύουμε είναι εξοντωτικός. Το προσωπικό που έχει απομείνει σε πολλά Super Market δε φτάνει να καλύψει όλα τα κενά και αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε σε 2 και 3 πόστα σε κάθε βάρδια. Ήδη δεκάδες συνάδελφοί μας λείπουν από τα πόστα τους λόγω καραντίνας, για να προσέξουν τα παιδιά τους με αναστολή σύμβασης, άλλοι λείπουν γιατί έχουν κανονική άδεια, άλλοι γιατί εμφάνισαν μυοσκελετικά προβλήματα από την τεράστια πίεση που δέχτηκε ο οργανισμός τους στο πρώτο και δεύτερο κύμα της πανδημίας.

                Ενώ οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έχουν γίνει κανόνας, έρχεται να προστεθεί μια ακόμη αντεργατική διάταξη με την οποία αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν 7 στις 7 μέρες εξυπηρετώντας το κοινό τηλεφωνικώς η διαδικτυακώς  (π.χ. στις 14 Φεβρουαρίου) καταργώντας έτσι την Κυριακάτικη αργία. Επιδιώκουν την κατάργηση της αμειβόμενης υπερωρίας και αντικατάσταση του καθιερωμένου 8ώρου με την καθημερινή 10ωρη εργασία. Ανάλογα τις ανάγκες του κάθε εργοδότη θα μας διώχνουν και θα μας φωνάζουν να δουλεύουμε όποτε και όσες ώρες θέλουν τζάμπα.

Όλες αυτές τις πολιτικές τους τις πληρώνουμε με το χειρότερο τρόπο: θρηνώντας συνάδελφό μας από κατάστημα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ στον Πειραιά, που κόλλησε κορωνοϊό στη δουλειά του γιατί τα μέτρα προστασίας δεν είναι επαρκή – θρηνώντας παιδιά συναδέλφων μας όπως τη 16 μαθήτρια από τη Θήβα που η μάνα της δουλεύει σε Super Market της περιοχής και νόσησε.

Φτάνει πια η στάση αναμονής!

Δεν θα αφήσουμε άλλο τις ζωές μας στην τύχη… και στα κέρδη τους!

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Σκεφτείτε πως όλες οι μεγάλες αλυσίδες Super Market  όπως  ο «Σκλαβενίτης», τα «Lidl», το «My market», ο «ΑΒ Βασιλόπουλος», ο «Γαλαξίας», ο «Μασούτης» κ.α. είναι «πρωταθλητές» στις ελαστικές σχέσεις εργασίας έχοντας συμβάσεις 4 ή 5 ή 6 ωρών , 3 ημερών ή 6 ημερών πατώντας και πάλι σε αντιδραστικές νομοθετικές ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Κράτος και εργοδοσία αυτό που κάνουν είναι να προστατεύουν τα κέρδη των εταιρειών και μόνο. Με πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και νόμους κομμένους και ραμμένους για τις ανάγκες του εργοδότη όπως ότι οι στενές επαφές των κρουσμάτων «χρωστάνε» και καλούνται να εργαστούν το μισό της καραντίνας τους υπερωριακά.

Όλα αυτά γίνονται την ώρα που ο τζίρος των σουπερ μάρκετ έχει αυξηθεί πάνω από 30% σε σχέση με το 2019.Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι σ΄ αυτά δίνουν τη δική τους μάχη μέσα στο φόβο, χωρίς πλήρη μέτρα προστασίας με την εντατικοποίηση και την ανασφάλεια να χτυπούν κόκκινο και να διεκδικούν τα «αυτονόητα» μέτρα προστασίας που θα έπρεπε να παρθούν από την πρώτη στιγμή στους χώρους δουλειάς. Δεν έχουμε  λοιπόν να περιμένουμε τίποτα από το κράτος και την εργοδοσία γι αυτό πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις. Όπου οι εργαζόμενοι οργανώθηκαν, όπου αγωνιστήκαμε μαζί, καταφέραμε να κερδίσουμε επιπρόσθετα μέτρα, όπως πλεξιγκλάς στα ταμεία ,μάσκες ,αντισηπτικά, να γίνουν δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους, να μειωθεί η εντατικοποίηση της εργασίας, να σταματήσουν οι απολύσεις σε εργασιακούς χώρους, ακόμα και να γίνουν προσλήψεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους των σουπερ μάρκετ να παλέψουν μαζί μας! Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς. Άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος.
  • Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών.
  • Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες .
  • Πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους συναδέλφους που βγαίνουν σε καραντίνα, χωρίς να «χρωστάνε ώρες».
  • Καταβολή έκτακτου επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
  • Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης.
  • Ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της περιοχής. Άμεση χρηματοδότησή τους και προσλήψεις προσωπικού. Μαζικό και δωρεάν εμβολιασμό για όλο το λαό.
  • Να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα που διαλύει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγούμενο άρθρο 5 συλλήψεις για 2 ομάδες που διέπραξαν κλοπές από οικίες στη Λαμία
Επόμενο άρθρο Λειτουργικό πρόγραμμα Εβδομάδος Εορτής Φθιωτών Αγίων