Ειδήσεις

Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας: Δεν πάει άλλο! Εδώ και τώρα μέτρα στήριξης των εργαζομενών και του λαού


Συνάδελφοι, συναδέλφισσες  στο χώρο των Σούπερ Μάρκετ.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας τα ταξικά σωματεία σε όλη την χώρα αλλά και εδώ στο Νομό μας παλεύουν ώστε να παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού μας. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη κατά της διασποράς της πανδημίας μέσα στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στους μαζικούς, αφού όπως προκύπτει από τα δικά τους στοιχεία η εξάπλωση πραγματοποιείται στις βιομηχανίες αλλά και σε κλειστούς χώρους που συνωστίζεται ο κόσμος, όπως είναι ο χώρος των Σούπερ Μάρκετ. Να παρθούν μέτρα που έχουν να κάνουν με την καταστολή του ιού, με τη στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων, με μαζικές προσλήψεις, με νέα υλικοτεχνική υποδομή όπως αναπνευστήρες, με μέτρα που θα επιταχύνουν τον μαζικό εμβολιασμό για να προστατευτεί η υγεία του λαού μας.

Εδώ και καιρό καταγγέλλουμε ότι τα Σούπερ Μάρκετ αποτελούν χώρους υπερμετάδοσης του ιού, αφού παίρνουν υποτυπώδη μέτρα και ισχυρίζονται ότι τηρούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα πρωτόκολλα είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους και δεν αναγκάζουν κανένα εργοδότη να βάλει το χέρι στην τσέπη ώστε να προστατευτεί η ζωή μας. Από εταιρεία σε εταιρεία βλέπουμε διαφορές στα μέτρα πρόληψης, ακόμα και από κατάστημα σε κατάστημα της ίδιας επιχείρησης, όλοι όμως ισχυρίζονται ότι είναι νόμιμοι, ότι κάνουν τα προβλεπόμενα.

Από τις περιοδείες και τις παρεμβάσεις που κάναμε ως σωματείο διαπιστώσαμε ότι οι διαδικασίες είναι διάτρητες, άρα επικίνδυνες τόσο για τη ζωή των εργαζομένων, όσο και για τον κόσμο που μπαίνει στα καταστήματα.

Από που να ξεκινήσουμε!

  • Ακόμα και σήμερα (!!!) δεν έχουν μπει σε πολλά καταστήματα προστατευτικά τζάμια.
  • Μπαίνουμε στα καταστήματα και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος για τον συνωστισμό.
  • Οι απολυμάνσεις είναι απλές καθαριότητες που βαραίνουν το ήδη λειψό προσωπικό των καταστημάτων και πουθενά δεν υπάρχει πιστοποιημένο συνεργείο απολυμάνσεων.
  • Σε κανένα κατάστημα δεν γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και ας ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες κόσμου σε καθημερινή βάση.
  • Υπάρχουν επιχειρήσεις που βάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν τα τεστ από την τσέπη τους, ενώ θα έπρεπε να τα καλύπτει η ίδια η επιχείρηση.
  • Σε πολλές περιπτώσεις δεν δίνονται οι προβλεπόμενες άδειες απουσίας στους συναδέλφους.
  • Συνεχίζεται το αίσχος απόκρυψης κρουσμάτων σε καταστήματα, με απειλές σε συναδέλφους να μην πουν τίποτα.

Εδώ και τώρα οργανωμένα και αποφασιστικά να διεκδικήσουμε μέτρα προστασίας για να προστατέψουμε την υγεία μας, το δικαίωμα μας στην εργασία. Να ενημερώνουμε το σωματείο μας κάθε φορά που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στο κατάστημα.

Συνάδελφοι οργανωνόμαστε στο σωματείο γιατί δεν είναι μόνο τα ζητήματα της υγείας που μας απασχολούν. Η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση ένα νέο αντεργατικό τερατούργημα που θα νομιμοποιεί στην πράξη αυτό που ήδη σε μια σειρά καταστήματα βιώνουμε, την 10ωρη εργασία. Θα δίνει το δικαίωμα σε κάθε επιχείρηση να διευθετεί τον χρόνο εργασίας σε ορίζοντα ενός έτους, θα μαζεύουμε υπερωρίες, θα γυρνάμε ερείπια στο σπίτι από την κούραση, δεν θα πληρωνόμαστε την προσαύξηση και σε βάθος χρόνου θα παίρνουμε ρεπό.

Γυρνάμε στο μεσαίωνα και αυτό το ονομάζουν πρόοδο!!!!

Ως εδώ, φτάνει πια! Αυτό πρέπει να βροντοφωνάξουμε τώρα πριν να είναι πολύ αργά.

Η διαχείριση της πανδημίας έχει ξεφύγει από την κυβέρνηση, κάθε μέρα μετράμε χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς σε όλη τη χώρα. Μας κουνάει το δάχτυλο για την ατομική ευθύνη, πετάει το μπαλάκι από πάνω της και διαφημίζει τα selftest από τα φαρμακεία. Πάλι η ευθύνη πάνω μας! Καμία ενίσχυση δεν δίνει στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Κόβει ακόμα 96 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό για την πρωτοβάθμια υγεία, αρνείται πεισματικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. Την ίδια ώρα καλλιεργεί το φόβο της πανδημίας και παίρνει μέτρα για την καταστολή σε όποιον βγαίνει να διεκδικήσει. Ο εμβολιασμός πάει όλο και πιο πίσω με τραγικές καθυστερήσεις.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους των σουπερ μάρκετ να παλέψουν μαζί μας! Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας, με ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ τις κλίνες ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών.
  • Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιοχής μας.
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ κάθε εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας
  • Προστατευτικά τζάμια στα ταμεία και στους χώρους του κρεοπωλείου και αλλαντικών.
  • Απολυμάνσεις σε καθημερινή βάση από εξειδικευμένο συνεργείο σε όλους τους χώρους των καταστημάτων.
  • Να σταματήσουν να παίζουν με τις άδειες μας! Να δοθούν οι προβλεπόμενες άδειες στους συναδέλφους που είναι κρούσματα ή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Δεν θα χαρίσουμε την κανονική μας άδεια στην εργοδοσία.
  • Να σταματήσουν οι παράνομες παρακρατήσεις από το μισθό μας όταν γίνονται ταμιακά λάθη ή παρεκκλίσεις από τις απογραφές από την στιγμή που δεν δίνετε το ταμιακό επίδομα.
  • Να δοθεί το ταμιακό επίδομα στους συναδέλφους που απασχολούνται στα ταμία.
  • Καμία ώρα παραπάνω μετά το πέρας της εργασίας μας, να γίνουν προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά.
  • Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το αντεργατικό τερατούργημα.

Καλούμε κάθε συνάδελφο/σσα, που προβληματίζεται με όλη αυτή την κατάσταση, στη σύσκεψη που πραγματοποιεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας την Κυριακή 04 Απριλίου στις 11:00πμ στο Πάρκο Τσαλτάκη για την οργάνωση του αγώνα για το δικαίωμα στην Υγεία, στην ζωή!

Οργάνωση και πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς. Οργανώσου στο σωματείο σου.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Προηγούμενο άρθρο 2 εκατομμύρια ευρώ στους ΤΟΕΒ της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας για την αποκατάσταση από τον «Ιανό»
Επόμενο άρθρο Οι συμμετέχοντες πωλητές Λαϊκής Αγοράς της Δευτέρας 5/3