Ειδήσεις

Τάκης Συλεούνης: Χάθηκε το Τμήμα Ηλεκτρολογίας από το Τ.Ε.Ι στη Λαμία;


Δυστυχώς  για τον τόπο μας, συνεχίζουμε να μετράμε απώλειες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης και η πλήρης αδιαφορία των Κυβερνητικών Βουλευτών για το θέμα του Τ.Ε.Ι,  σε συνδυασμό με τις μεγάλες ευθύνες του πρόεδρου και του Δ.Σ. του Ιδρύματος, που σε αντίθεση με την θέληση της τοπικής κοινωνίας για να συνεχίσει τη λειτουργιά του το τμήμα ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ δεν προβληματίστηκαν και δεν έδρασαν, παρότι  είχαν την δυνατότητα να καταθέσουν πρόταση στο υπουργείο για παραμονή και λειτουργιά του τμήματος όπως ορθά έπραξαν, οι  άλλοι πρόεδροι αντιστοιχών ιδρυμάτων, υπερασπιζόμενοι τα τμήματα τους και πέτυχαν να συνεχιστεί η λειτουργιά τους .

Με το γνωστό σχέδιο «Αθηνά» τέθηκαν σε καθεστώς μεταβατικότητας, δηλ. σε  διαδικασία ακαδημαϊκής «εκκαθάρισης» 20 Τμήματα των Ελληνικών ΑΕΙ μεταξύ των οποίων ήταν και τρία Τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, τα ακόλουθα με την εξής δυναμική:

  1. Τμήμα Ηλεκτρολογίας στη Λαμία με άρτιες εγκαταστάσεις, πλούσια υλικοτεχνική υποδομή, πολυετή λειτουργία και 10 ΜΟΝΙΜΑ μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού και Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό
  2. Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης στην Άμφισσα με άρτιες εγκαταστάσεις και 4 ΜΟΝΙΜΑ μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού και Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό.
  3. Tμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στα Ψαχνά με πολυετή λειτουργία, υλικοτεχνική υποδομή και 6 ΜΟΝΙΜΑ Μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού και Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό.

Η παρούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε έγκριση επαναλειτουργίας των 9 εξ αυτών των τμημάτων μετά από ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΩΝ  ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ και όπως ανακοινώθηκε, τεκμηριώνονταν η βιωσιμότητα των συγκεκριμένων Τμημάτων. (https://www.esos.gr/arthra/49138/ta-9-apo-ta-20-metavatika-tmimata-ton-tei-poy-mpainoyn-sto-mihanografiko-ton)

Από τα συγκεκριμένα Τμήματα, ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ενώ το 1/3 αυτών δηλ τρία στα εννέα ανήκουν στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας εδρεύει στην ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  της πρώην αναπλ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ κα. ΣΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ που άλλωστε χαιρέτησε και δημόσια (https://www.esos.gr/arthra/49150/h-sia-anagnostopoyloy-gia-tin-epanentaxi-9-tmimaton-tei-sto-mihanografiko-deltio).

Τα Τμήματα που επαναλειτουργούν είναι τα ακόλουθα:

ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα)

Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα)

Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο)

ΤΕΙ Αθήνας

Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας

Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου (Καστοριά)

ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (Δράμα)

ΤΕΙ Πελοποννήσου

Τμήμα Λογοθεραπείας (Καλαμάτα)

ΤΕΙ Θεσσαλίας

Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα)

ΤΕΙ  Κεντρικής  Μακεδονίας

Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων

Από τα Τμήματα αυτά που επαναλειτουργούν αρκεί να σημειωσούμε ενδεικτικά ότι;

  • Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρδίτσα)διαθέτει πλεόν ελάχιστο εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς αποχώρησαν τα μέλη για άλλα Τμήματα
  • (https://www.teilar.gr/tmimata/tmima_people.php?cid=7&tid=16
  • Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων (Πάτρα) διαθέτει μόνο 4 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού (https://tour.teipat.gr/staff.php)
  • Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (Πάτρα)διαθέτει μόνο 3 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού (https://koin_erg.teiwest.gr/Staff.html)
  • Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας (Αίγιο) διαθέτει μόνο 2 μέλη Εκπαιδευτικού προσωπικού και εγκαταστάσεις σε Παράρτημα που μοιράζεται με άλλο Τμήμα (https://optiki.teiwest.gr/proswpiko/melh-ep).

Από τα παραπάνω μπορεί κανείς πολύ εύκολα να αναρωτηθεί ποια είναι τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν και πιστοποιούν την βιωσιμότητα αυτών των Τμημάτων και τα οποία δεν πληρούσαν άλλα Τμήματα όπως αυτά του Τ.Ε.Ι. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με περισσότερο εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Από τα παραπάνω προκύπτουν αβίαστα τα ακόλουθα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν:

  • Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στην τεκμηρίωση της βιωσιμότητας αυτών των Τμημάτων και πως συναίνεσε στην επαναλειτουργία των Τμημάτων που προαναφέρθηκαν?
  • Μπορούν οι όποιες αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών του Τ.Ε.Ι. ή των Τ.Ε.Ι. γενικότερα να είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου μας?

Πρέπει άμεσα να εκφραστεί  η δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας για την συγκεκριμένη απόφαση αλλά και προς τους κυβερνητικούς  βουλευτές που δεν φρόντισαν να υπερασπιστούν την ανάπτυξη του Ιδρύματος, όπως έπραξαν άλλοι για άλλα Ιδρύματα σε  άλλες  τοπικές  κοινωνίες.  Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε έντονα στο αρμόδιο υπουργείο και να ζητήσουμε την άμεση λειτουργία των Τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας που έχουν τουλάχιστον το ίδιο προσωπικό με τα Τμήματα του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας.

 

ΣΥΛΕΟΥΝΗΣ ΤΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ   ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Εχθροί και ασθένειες του αμπελιού
Επόμενο άρθρο ''Let's Do It Lamia 2017'': Ας γίνουμε η αλλαγή που περιμένουμε!