Ειδήσεις

Τα Επιμελητήρια Εύβοιας και Φθιώτιδας ζητούν την επαναφορά του προγράμματος Θεραπευτικού Κοινωνικού Τουρισμού


Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Με την παρούσα επιθυμούμε να θέσουμε υπόψιν σας τα εξής:

Το πρώην ΙΚΑ στα πλαίσια των κοινωνικών παροχών στους συνταξιούχους του, μέσω του προγράμματος Θεραπευτικού Κοινωνικού Τουρισμού διένειμε ετησίως 25.000 δελτία αποκλειστικά για Λουτρό-θεραπεία στις ιαματικές πηγές της Ελλάδας. Η εν λόγω παροχή διεκόπη το έτος 2021.

Την ίδια ώρα διεκόπη το δικαίωμα πρόληψης-αποκατάστασης της υγείας τους και διακοπές σε ένα πρότυπο περιβάλλον. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις ιαματικού τουρισμού απώλεσαν σημαντικότατα έσοδα χάνοντας ένα μεγάλο μέρος «πελατειακής δύναμης».

Ο ΟΠΕΚΑ και η Αγροτικής Εστίας με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, ο ΟΑΕΔ με τον κοινωνικό τουρισμό και το Υπουργείο Τουρισμού με το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους, συνεχίζουν αδιαλείπτως τις παροχές στους ασφαλισμένους, ωστόσο κάποιες μορφές τουρισμού όπως ο ιαματικός τουρισμός συνεπώς και οι επιχειρήσεις γύρω από αυτόν δεν απολαμβάνουν κανένα οικονομικό μερίδιο, καθώς οι εν λόγω δικαιούχοι προτιμούν και προσανατολίζονται στην θάλασσα και στα νησιά.

Έτσι, την τελευταία δεκαετία – λόγω των καταστροφικών συνεπειών που άφησε πίσω της η παρατεταμένη οικονομική κρίση αλλά και αυτών που εγκαθίδρυσε η πρωτόγνωρη σε έκταση παγκόσμια πανδημία του COVID-19 που την διαδέχθηκε – οι Λουτροπόλεις όπως αυτές που βρίσκονται στους Νομούς μας, διέρχονται μια περίοδο διαρκούς οικονομικού μαρασμού και απαξίωσης. Την τελευταία πενταετία, τίθεται πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων και σε μια τέτοια αρνητική περίπτωση οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τις τοπικές οικονομίες.

Με την παρούσα επικεντρωνόμαστε στις ιστορικές και ξακουστές στην Ελλάδα και στον κόσμο, λουτροπόλεις της Εύβοιας και της Φθιώτιδος, ως ακολούθως.

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Τα Λουτρά Αιδηψού είναι ίσως ο αρχαιότερος τουριστικός προορισμός του κόσμους, αφού από τον 5ο αιώνα π.Χρ. άνθρωποι από όλον τον τότε γνωστό κόσμο έρχονταν εδώ. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους η Αιδηψός βρισκόταν στην ακμή της, εξαιτίας των ιαματικών της υδάτων και της ρωμαϊκής εύνοιας. Την πόλη επισκέπτονταν για λουτροθεραπείες οι αυτοκράτορες Ανδριανός, Μάρκος Αυρήλιος και ο στρατηγός Σύλλας.

Στις αρχές του 19ου αιώνα, εκτός από το ξενοδοχείο «Θέρμαι Σύλλα», που ήταν κτισμένο, κατασκευάζονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και δημιουργούνται ιδιωτικά υδροθεραπευτήρια για να καλύψουν τις ανάγκες των λουόμενων. Το τουριστικό πρόσωπο της Αιδηψού είναι πλέον γεγονός. Επώνυμοι εφοπλιστές βιομήχανοι, Πολιτικοί και καλλιτέχνες επισκέπτονται τη λουτρόπολη, με αποτέλεσμα να γίνει γνωστή πέρα από τα Ελλάδικά σύνορα. Σ’ αυτή την όμορφη περίοδο, βρήκαν καταφύγιο και πέρασαν στιγμές ξεκούρασης ο Ελευθέριος Βενιζέλος, η Μαρίκα Κοτοπούλη, ο Κωστής Παλαμάς και πολλοί άλλοι.

 

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Η γεωγραφική περιοχή της σημερινής Φθιώτιδας, περικλείει της Θερμοπύλες, την Υπάτη και τα Καμένα Βούρλα, εμβληματικά για τον αρχαίο κόσμο ιαματικά κέντρα. Οι ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων τα καθιέρωσαν ως κοσμοπολίτικη λουτρόπολη τη δεκαετία του 1960, με επισκέπτες όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης και οι βασιλείς Ιμπντ Σαούντ και Ίντρι της Σαουδικής Αραβίας και της Λιβύης αντίστοιχα. Τα κτιριακά σημεία αναφοράς της λουτρόπολης, όπως το εκπληκτικό υδροθεραπευτήριο «Ασκληπιός» καθώς και τα εμβληματικά ξενοδοχεία-αρχιτεκτονήματα της σχής Bauhaus «Ράδιον» και «Θρόνιον», συνέθεσαν ένα κοσμοπολίτικο σημείο αναφοράς ανάμεσα σε ευκάλυπτους και απέναντι από τη θάλασσα.

Με τις λιγότερο διάσημες πηγές του Καλλίδρομου και της Παλαιοβράχας, οι ιαματικές πηγές της Φθιώτιδας αποτελούν από την αρχαιότητα ένα πολύ σημαντικό σημείο αναφοράς της.

Με την επισήμανση ότι σε αυτές τις λουτροπόλεις οι ιαματικές πηγές – σε αντίθεση με αυτές άλλων χωρών – δεν έχουν ραδιενεργά κατάλοιπα ή βιομηχανικά λύματα.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Το ΙΚΑ νυν ΕΦΚΑ, με την Θ.Κ.Τ. έδινε μεγάλη οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν γύρω από τις ιαματικές πηγές παράλληλα με την δυνατότητα στους συνταξιούχους για θεραπεία, ξεκούραση και αναζωογόνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σήμερα στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα, καθιστά επιτακτική την επαναφορά του Θ.Κ.Τ.

Σας ζητούμε όπως ενεργήσετε προς αυτή την κατεύθυνση. Σας ζητούμε σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εποχή της πανδημίας του COVID-19 και την σχεδόν ολική καστροφή του τουριστικού τομέα, να δώσετε βαρύνουσα σημασία στον εσωτερικό τουρισμό.

Εν κατακλείδι σας ζητούμε να δώσετε πνοή ζωής στις περιοχές μας, να στηρίξετε τις τοπικές επιχειρήσεις μας  να διασώσετε την ίδια την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και ένα μοναδικό κομμάτι του Εθνικού πλούτου των Νομών μας.

 

Με τιμή,

Ιωάννης Γεροντίτης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Εύβοιας

Αθανάσιος Κυρίτσης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνιάσθηκε απάτη σε βάρος ημεδαπού στη Στυλίδα
Επόμενο άρθρο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας: Σύσκεψη με θέμα: «Οργάνωση και αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας»