Τα μέτρων ανακούφισης των πληγέντων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ιανός»


Tags |

  1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την αναστολή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για 6 μήνες, στις περιοχές της Φθιώτιδας που επλήγησαν από τη θεομηνία, σε επίπεδο Κοινότητας και Δημοτικής Ενότητας.

Ειδικότερα, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 18/9/2020 έως 18/3/2021.

Επισημαίνεται ότι στις ως άνω οφειλές περιλαμβάνονται και αυτές που θα βεβαιωθούν κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης (π.χ. ΕΝΦΙΑ), οι οποίες δεν καθίστανται απαιτητές πριν από τις 18/3/2021.

 

  1. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.

Εκδόθηκε η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για την Επιχορήγηση Δήμων της ΠΕ Φθιώτιδας, με αρχικό ποσό ύψους 1.140.000 ευρώ, με σκοπό την χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές, με ποσά από 600 ευρώ και άνω.

Ειδικότερα, επιχορηγήθηκαν ο Δήμος Λαμιέων με 800.000 ευρώ, ο Δήμος Μακρακώμης με 250.000 ευρώ και ο Δήμος Δομοκού με 90.000 ευρώ.

 

Δήμοι

Ποσό επιχορήγησης για οικίες

(σε ευρώ)

Πλήθος αυτοψιών

σε οικίες

Πολίτες στους οποίους έχουν καταβληθεί 600 ευρώ

Πολίτες στους οποίους έχουν καταβληθεί

6.000 ευρώ για αποκατάσταση οικοσκευής

Λαμιέων

800.000

185

Δεν έχουν καταβληθεί

Δεν έχουν καταβληθεί

Μακρακώμης

250.000

16 επί συνόλου 27 αιτήσεων

Δεν έχουν καταβληθεί

Δεν έχουν καταβληθεί

Δομοκού

90.000

4 επί συνόλου

8 αιτήσεων

Δεν έχουν καταβληθεί

Δεν έχουν καταβληθεί

Σύνολο Δήμων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

1.140.000

 

 

Είναι ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διοχετευθούν, άμεσα, οι πόροι στους πολίτες.

 

  1. Αποζημιώσεις σε υποδομές.

Εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση Δήμων και Περιφέρειας.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Π.Ε. Φθιώτιδας επιχορηγήθηκαν συνολικά με 3.500.000 ευρώ, και πιο αναλυτικά, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.000.000 ευρώ, ο Δήμος Λαμιέων με 2.000.000 ευρώ, ο Δήμος Μακρακώμης με 300.000 ευρώ και ο Δήμος Δομοκού με 200.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία αποζημιώσεων για υποδομές από το Υπουργείο Υποδομών (μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων), ύψους 1 εκατ. ευρώ ανά Δήμο, απαιτείται η κατάθεση τεχνικών δελτίων από αυτούς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο Δήμος Λαμιέων έχει ήδη καταρτίσει και καταθέσει σχετικό τεχνικό δελτίο.

Οι πόροι του Υπουργείου Υποδομών εκτιμάται ότι θα διατεθούν κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2020.

 

  1. Αποζημιώσεις σε αγρότες.

Τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών και των απωλειών, χωρίς να επικεντρώνονται μόνο στις ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Δόθηκαν οι κατευθύνσεις για καταγραφή, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο των ζημιών που προβλέπονταν να καλυφθούν μέσω των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, όσο και των ζημιών που δεν προβλέπονταν, αρχικώς, η δυνατότητα αποζημίωσης.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μερίμνησε, ώστε να ενισχυθεί με πόρους ο ΕΛΓΑ, μέσα από σχετική διάταξη που κατατέθηκε και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Οικονομικών για να αντιμετωπίσει την ανάγκη που προέκυψε για την κάλυψη των τελευταίων δύο κατηγοριών ζημιών προχωρά, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, στην εξειδίκευση και διεύρυνση του πλαισίου επιχορήγησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από θεομηνία.

Έτσι, σε συνέχεια της διάταξης που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, καθίσταται ξεκάθαρο ότι στους δικαιούχους του πλαισίου αποζημίωσης των επιχειρήσεων περιλαμβάνονται τόσο οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όσο και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και στις κατηγορίες περιλαμβάνεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα εμπορεύματα, οι πρώτες ύλες και το έγγειο κεφάλαιο.

Για τη Φθιώτιδα, οι εκτιμήσεις είναι οι ακόλουθες:

 

ΕΛΓΑ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εκτιμώμενο ύψος αποζημίωσης

για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο (Κανονισμός ΕΛΓΑ)

Εκτιμώμενο κόστος ζημιών (εκτός Κανονισμού ΕΛΓΑ)

8.510.500

€ 12.500.000

 

Στο σχεδιασμό του ΕΛΓΑ είναι η προκαταβολή σημαντικού μέρους της αποζημίωσης προς τους αγρότες να δοθεί στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου.

 

  1. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

 

Με διάταξη στο επείγον σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, που ψηφίστηκε τη Δευτέρα 28/9/2020, προβλέπεται χορήγηση έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, η οποία ανέρχεται για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα στα 5.000 ευρώ ανά κατοικία και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η επιχείρηση επλήγη, στα 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Την Τετάρτη, 07/10/2020, δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση των τεχνικών λεπτομερειών και ειδικότερων ζητημάτων για την υποβολή της αίτησης χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Την ίδια ημέρα, άνοιξε η πλατφόρμα για τα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Κατά το πρώτο 10ήμερο λειτουργίας, έχουν καταχωρηθεί περισσότερες από 5.200 αιτήσεις, ενώ έχουν ήδη καταβληθεί τα προβλεπόμενα ποσά στο 7% των αιτήσεων, που μεταφράζεται σε 2,3 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα στην Π.Ε. Καρδίτσας.

 

  1. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Βελτιώνουμε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιταχυνθεί, σε πολύ μεγάλο βαθμό, η διαδικασία επιχορήγησης των επιχειρήσεων, με βασικά συστατικά:

1ον. Τη σημαντική διεύρυνση της περιμέτρου των στελεχών που δύναται να συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου, προβλέποντας την ευχέρεια αξιοποίησης στελεχών από το δημόσιο τομέα, καθώς και από τους επίσημους επιστημονικούς συμβούλους του δημοσίου.

2ον. Τη διαμόρφωση ενός ευέλικτου σχήματος ως προς την προώθηση των ζημιών των πληττόμενων επιχειρήσεων προς αξιολόγηση και καταβολή της επιχορήγησης, ώστε να τροφοδοτείται η διαδικασία ανά τακτά και σύντομα διαστήματα και να προχωρά.

3ον. Τη χορήγηση προκαταβολής ως μέρος της επιχορήγησης – όπως αυτή έχει προκύψει από την επιτροπή ελέγχου – προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη θεομηνία.

4ον. Την παροχή δυνατότητας καθορισμού αποζημίωσης στις επιτροπές που επιλαμβάνονται της καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών.

5ον. Την ανάθεση, στα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών του Υπουργείου Οικονομικών, στις έδρες των πληττόμενων από τη θεομηνία Περιφερειακών Ενοτήτων, της ενημέρωσης των πολιτών για τα έγγραφα που απαιτούνται και τις σχετικές διαδικασίες για την επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Ειδικά στη Φθιώτιδα, λειτουργεί Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, επί της Διεύθυνσης Λεωνίδου 11, σε κτίριο του Δήμου.

 

 

Επιχορήγηση επιχειρήσεων  Φθιώτιδας –  Πορεία αιτημάτων

(Πλήθος, στοιχεία έως 15.10.2020)

Αριθμός αιτημάτων

Αριθμός αυτοψιών

Αριθμός επιτροπών

Ποσοστό αυτοψιών

επί αιτημάτων

53

53

1

100%

 

Οι Περιφερειακές Ενότητες πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες.

 

  1. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

Με την απόφαση οριοθέτησης περιοχών, παρέχεται στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, μέσω της ΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η στεγαστική συνδρομή παρέχεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

Η κρατική αρωγή επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Έχουν ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς οι σχετικές καταγραφές, στο πλαίσιο συνεργασίας και με τις υπηρεσίες των δήμων.

 

Επικαιροποιημένα στοιχεία Φθιώτιδας (Έως 12.10.2020)

Επιτροπές Ελέγχου ΔΑΕΦΚ Φθιώτιδα  – Κατάσταση κτιρίων   (Πλήθος στοιχεία 12.10.2020)

Με ζημιές

Χωρίς ζημιές

Κλειστά

Άθροισμα

205

1

0

206

 

 

 

 

 

 

Την Τετάρτη, 07/10/2020, δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ οριοθέτησης περιοχών και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, συνολικού ύψους 28.398.846 ευρώ.

 

  1. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

Έχουν αναληφθεί σχετικές πρωτοβουλίες από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Υπήρξε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης, στις 21 Σεπτεμβρίου.

 

  1. Χρηματοδότηση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4.

Ειδικά για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες της ΠΕ Φθιώτιδας που δραστηριοποιούνται στους δήμους που έχουν πληγεί, δεν απαιτείται ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

Να ενημερώσω ότι, προχθές, στην 1η εκταμίευση του 3ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, καταβλήθηκε, σε 463 επιχειρήσεις, συνολικό ποσό ύψους 1,54 εκατ. ευρώ.

 

  1. Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων.

Με διάταξη στο  ν. 4728/2020, στις περιοχές της ΠΕ Φθιώτιδας που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναστέλλεται, έως 30.09.2021, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων.

 

  1. Προστασία των θέσεων εργασίας.

Με διάταξη στο ν. 4728/2020, οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στις πληττόμενες περιοχές της ΠΕ Φθιώτιδας μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρος ή όλων των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί, και όχι πέραν των 3 μηνών.

 

  1. Διευκολύνσεις μέσω παρατάσεων σε διαδικασίες και προθεσμίες του Υπουργείου Οικονομικών.

Δόθηκε παράταση, ως τις 26 Οκτωβρίου 2020, μιας σειράς καταληκτικών ημερομηνιών της ΑΑΔΕ για την κατάθεση φορολογικών στοιχείων, όπως είναι η υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, φόρου διαμονής, περιβαλλοντικού τέλους, τελών χαρτοσήμου, φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, για τις περιπτώσεις, που η προθεσμία έληγε, και απόδοσης παρακρατούμενων φόρων, οι οποίοι καταβλήθηκαν τον Ιούλιο.

 

  1. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών.

Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στις 13/10/2020, για τη ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές.

 

  1. Αντιπλημμυρικά έργα Φθιώτιδας.

Για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας, αποφασίστηκε η άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ για υποδομές του Ε65 και συνολικού προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ για υποδομές ΕΡΓΟΣΕ, προκειμένου να θωρακισθούν οι τοπικές περιοχές και να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων πλημμυρικών φαινομένων.

Ειδικότερα αποφασίσθηκαν τα κάτωθι έργα:

 

Α.  Αντιπλημμυρικά Έργα Ε65

  1. Περιοχή Σπερχειού: Τάφρος Λαμίας, Μπεκιόραμα, Ρέμα Λυγαριάς, Πλατάνας και Δριμαρόρεμα.

 

Β. Αντιπλημμυρικά Έργα ΕΡΓΟΣΕ, στην περιοχή εμπλοκής με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων:

  1. Τάφρος Μ19Β, Θυρόφραγμα ΤΟΕΒ Ροδίτσας.
  2. Διευθέτηση Ρέμματος Αγ. Ιωάννη.
  3. Υδραυλικά Έργα περιοχής Στύρφακας.