Ειδήσεις

Τηλεοπτικές παρεμβάσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών


Φιλοξενηθείς σε εκπομπές πανελλαδικής εμβελείας Τηλεοπτικών Μ.Μ.Ε, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Ant1 στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, στην έκτακτη εκπομπή της ΕΡΤ 10′ και στην κ. Όλγα Τρέμη, καθώς και στην έκτακτη εκπομπή Live news στον Τηλεοπτικό Σταθμό Mega και στον δημοσιογράφο κ. Νίκο Ευαγγελάτο,  την Παρασκευή 17 Μαρτίου το βράδυ,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων, μετέφερε σε όλους τους τηλεθεατές την θλίψη του και την αγωνία του.

          Ο Σεβασμιώτατος έκανε έκκληση προς όλους τους πιστούς να μείνουν στο σπίτι τους, υπακούοντας τα έκτακτα μέτρα του Ελληνικού κράτους, καλλιεργώντας την ασκητική της αυτοπειθαρχίας, του αυτοπεριορισμού, το αίσθημα προσωπικής ευθύνης μας προς τον συνάνθρωπο και συνάμα την διάθεση της  έντονης προσευχής, ώστε να περάσει αυτός ο «επιδημικός τυφώνας», όπως τον χαρακτήρισε και να μας βρει όλους υγιείς. 

         

Σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωθυπουργού για την μη τέλεση των Ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας στους Ναούς της χώρας μας, χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Η απόφαση της κυβέρνησης εντάσσεται στο πλαίσιο των καθηκόντων τα οποία εκτελεί, τα οποία έχει λάβει με εντολή του ελληνικού λαού, να περιφρουρήσει τη δημόσια υγεία, να προστατεύσει το αγαθό της δημόσιας υγείας όλων των Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ περισσότερα από εμάς, διότι μιλά με τους ειδικούς, γνωρίζει και πληροφορίες που δεν είναι πάντα ανακοινώσιμες. Πιστεύω με αίσθημα ευθύνης κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί βάσει των πληροφοριών και στοιχείων που έχει. Πιστεύω ότι έχει μελετήσει το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου εκεί πάρα πολλοί αδερφοί μας έχουν χάσει τη ζωή μας, και λυπούμαστε πολύ γι’ αυτό και συμπονούμε.

          «Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι, πολύ πονεμένοι και πολύ θλιμμένοι. Να πω ένα παράδειγμα. Άνθρωπος που έχει ασθενή μάνα ή ασθενή πατέρα και για λόγους προφύλαξης δεν τους επισκέπτεται τούτη την ώρα, κι εγώ ανήκω σ αυτούς τους ανθρώπους, δεν πονάει; Όταν λοιπόν πονάς που δεν μπορείς να επισκεφθείς τον κατά σάρκα, τον κατά φύση πατέρα σου, την μάνα σου, τους φίλους σου, τους συγγενείς σου, δεν μπορείς να επισκεφθείς, είναι δυνατόν εμείς οι χριστιανοί που ο Ναός είναι η ζωή μας, η παρηγοριά μας, η Θεία Λειτουργία είναι το Α και το Ω της ζωής μας, να μην υποφέρουμε; Πονάμε τούτη την ώρα, δεν είναι απόφαση που είναι εύκολη για εμάς. Γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρχει μια κατανόηση από τους ανθρώπους που δεν έχουν αυτήν την εμπειρία ή αυτήν τη γεύση, δεν είναι για “τρολάρισμα” ούτε για λοιδορία ο πόνος και η θλίψη και των κληρικών και των λειτουργών».

          «Το απείθαρχο παρατηρείται και στα μικρά παιδιά και στα «μεγάλα παιδιά», όπως είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Όταν υπάρχει μια σοβαρή κατάσταση και δεν καταλαβαίνουν με το καλό χρειάζεται να έρθει μια διάταξη, η οποία έχει γεμίσει πόνο στην καρδιά μας και πρώτα σε εμάς τους ιερείς. Δεν είναι εύκολο να στερηθούμε αυτό που είναι ζωή για εμάς. Αλλά για την αγάπη των πολλών και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας πρέπει να μπούμε σε έναν αυτοπεριορισμό. Είναι μια άλλου είδους νηστεία που ζητάει ο Θεός τούτη την ώρα από όλους μας, μια άλλη είδους άσκηση, να κλειστούμε στο σπίτι μας, να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες, να μην εφησυχάζουμε και να αυξήσουμε την προσευχή για όλους, για τους γιατρούς μας, για τους νοσηλευτές μας, γι αυτούς που παίρνουν αποφάσεις και διαχειρίζονται την κατάσταση και δεν είναι εύκολο πράγμα αυτό”.

          Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε:

          «Όλη η ζωή μας είναι μια προσευχή. Όπου κι αν βρισκόμαστε. Τούτη την ώρα όμως πρέπει να βρεθούμε στο σπίτι και αυτό είναι η έκφραση της αγάπης μας προς τους άλλους. Η Ιερά Σύνοδος είπε κάτι που το επανέλαβε και ο κ. Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. Ο, τι πρέπει να φερθούμε όχι ως υγιείς αλλά ως φορείς της ασθένειας. Αυτό είναι έκφραση αγάπης. Όταν μπαίνεις στη θέση του αδύνατου, του ασθενούς, τότε μαλακώνει η καρδιά σου, σκέφτεσαι διαφορετικά. Δεν πρέπει τούτη την ώρα να ενεργήσουμε με μια επιπολαιότητα, για παράδειγμα ότι εμείς δεν ασθενούμε και είμαστε στο απυρόβλητο. Τούτη την ώρα πρέπει να ενεργοποιηθεί η αγάπη και η υπευθυνότητα».

          «Η Ιερά Σύνοδος προχώρησε σε μια απόφαση που είναι ιστορική όταν φθάνει να αναστέλλει τη Λειτουργία των Χαιρετισμών, τις Ακολουθίες των Χαιρετισμών, τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες κλπ. Δεν μπορεί η Εκκλησία να έρθει να καταστείλει το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το Κράτος και φυσικά μόνο αιτιολογημένα και για συγκεκριμένους λόγους δημοσίου συμφέροντος. Σίγουρα η Κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση με πολλή επίγνωση, ευαισθησία και πόνο και θέλοντας να προλάβει. Γιατί το «διοικείν εστί προνοείν».

          Με αίσθημα ελπίδας και προσευχής ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

          «Αυτή την ώρα, ο κόσμος χρειάζεται στήριξη, παρηγοριά. Μερικοί άνθρωποι είναι μόνοι, παθαίνουν κρίση πανικού, στεναχώρια, μελαγχολία και είναι στα πρόθυρα της κατάθλιψης . Πρέπει να βρούμε και αισιοδοξία και ελπίδα και την ευκαιρία μέσα από το σπίτι να σχεδιάσουμε μια νέα αρχή μιας νέας ζωής όταν θα βγούμε έξω».

Προηγούμενο άρθρο Ευχαριστήριο του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας στο Δήμο Λαμιέων για την απολύμανση χώρων του
Επόμενο άρθρο Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας ΑΕ: Διαχείριση απορριμμάτων στο καιρό του κορωνοϊού